Ikea klassiekers: Ivar stellingkast, multi-inzetbaar

Ikea klassiekers: Ivar stellingkast, multi-inzetbaar Eén van Ikea's klassiekers is de Ivar stellingkast. Een veelzijdig product van de welbekende woninginrichter Ikea. De onderdelen zijn zo variabel dat toepassingen bijna eindeloos zijn. Daarom hier een welverdiende spotlight op de Ivar. Welke onderdelen zijn er precies, hoe pimp je je Ivar verder op, en wat hoe verbouwen andere mensen hun Ivar? De Ivar lijkt een ondergeschoven kindje. De onderdelen zijn standaard van blank grenen, die wat donkerder verkleuren door jaren heen. Je houdt ervan, of niet, zoals ze standaard zijn. Maar juist door het simpele blanke hout nodigt deze stellingkast uit tot het toepassen van je eigen touch, tot een optimale inpasbaarheid in je interieur. Hier wat bijzonderheden van deze veelzijdige Ikea-die-hard!

Inhoud


Basisonderdelen: zijsteunen en planken

De onderdelen die minimaal benodigd zijn om een Ivar te plaatsen zijn:
  • Zijsteunen: houten open zijsteunen, in 2 dieptes verkrijgbaar: 30 en 50 cm. Tevens in diverse hoogtes te koop.
  • Planken: ook de planken zijn er in de genoemde 2 dieptes. Door de gaatjesstructuur in de zijsteunen zijn de planken op elke gewenste hoogte in de zijsteunen te hangen.

Extra onderdelen

Daarnaast is de Ivar uit te breiden met;
  • Kast: een dichte kast met 2 openslaande deuren, en 2 legpanken
  • Ladekast: met 3 lades
  • Hoekplank: om in een hoek van een ruimte een Ivar door te plaatsen
  • Hoeksteun: bij plaatsen in een hoek is de hoeksteun de ontbrekende stellingpaal die in de hoek geplaatst wordt

Alle Ivar-onderdelen bekijk je op de site van Ikea.

Stel je eigen Ivar samen

Van laag kastje tot complete stellingwand, en alle variaties daar tussenin: alles is mogelijk. Daarom is het handig om eerst op papier of op de computer de ruimte uit te tekenen waar je een Ivar wilt plaatsen. Schets daarna je Ivar. Denk creatief, en vraag iemand om ideeën, want door de flexibiliteit kan het goed zijn dat een ander weer een andere indeling zou maken in dezelfde ruimte.

Zet de zaag in je Ivar

De diverse standaard-maten waarin de onderdelen verkrijgbaar zijn bieden je al een Ivar-oplossing in vele situaties. Maar ook als deze niet toereikend zijn, heeft de Ivar mogelijkheden. Want eigenlijk het allerhandigst is dat je de zijsteunen op elke gewenste hoogte kunt inkorten, en zo exact je eigen maat kast kunt maken! Hiermee is het bijvoorbeeld ook een ideale kast om onder een schuin dak te zetten: zaag de steunen net zo hoog af als nodig is, vul de stellingen met planken en/of kastjes naar wens, en je maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte!

zijsteunen gaatjesstructuurzijsteunen gaatjesstructuur

Pimp je Ivar

Het onbewerkte blanke grenen hout nodigt uit tot bewerken. Dat kan zijn verven, oliën, lakken of beitsen. Maar beplakken met plakplastic, of versieringen plakken kan ook leuk zijn. Ikea zelf verkoopt olie, maar ook lazuur in 7 kleuren. Opmerking bij verven van de zijsteunen: let er goed op dat je niet te dik verft, want anders komt de verf teveel in de gaatjes, en druipt daarna langs de steun naar beneden.

Opmerkelijke Ivar-toepassingen

Er zijn inmiddels vele creatieve Ivar-gebruikers die hun eigen Ivar op een speciale wijze ingezet hebben. Er zijn complete hamsterverblijven, camera-rails en room-dividers gemaakt.

Ivar-kleed voor Koninginnedag 2008

Ikea is weliswaar van origine een Zweeds bedrijf, maar ze levert wel degelijk een bijdrage aan een oer-Hollandse feestdag: Koninginnedag. Voor de oranje-dag in 2008 bedacht reclamebureau TBWA voor Ikea een mooie Koninginnedag-stunt. Ze ontwierp een groot wit kleed met afbeelding van een Ivar-stelling, waarop je, net als in een echte kast, je verkoopwaar tentoon kon stellen. De kleden werden gratis uitgedeeld.

Lees verder

© 2011 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ikea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeIkea Eindhoven (Son): adres, openingstijden en routeEén van de grootste Ikea filialen in Nederland is de Ikea in Eindhoven (ook wel Ikea Son genoemd). De Ikea vestiging in…
Zelf een kast van IKEA in elkaar zettenZelf een kast van IKEA in elkaar zettenAls u voor het eerst een kast van IKEA in elkaar moet zetten, is het handig een aantal ervaringsadviezen te bekijken. U…
Geld verdienen met een kamer verhuren: 10 tips uit ervaringEen kamer verhuren in je huis is lucratief: je kan er aardig wat geld mee verdienen. Het is zonde om een kamer niet te g…

Kristalglas: kristalglazen voorwerpenKristalglas: kristalglazen voorwerpenEr zijn veel gebruiksvoorwerpen die van kristalglas wordt gemaakt. Kristalglas werd voor de eerste keer in 1676 gemaakt…
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe matrasWaar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe matrasZes zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een nieuwe matras. Wanneer je een showroom binnen loo…
Bronnen en referenties
  • http://reclamewereld.blog.nl/inhakersactueel/2008/04/30/ikea-haakt-met-vrijmarktkleedjes-en-ivar-kast-in-op-koninginnedag
  • http://www.ikea.nl
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.