Zelf je huis verkopen

In dit artikel gaan we in op de zaken waar je aan moet denken als je zelf je woning wilt verkopen. Het uitgangspunt is dat je al overwogen hebt of dit het moment is om je woning te verkopen en of je dat geheel zelf wilt doen of toch ondersteuning van een makelaar wilt.

Te koop zetten

En dan is het tijd om de woning daadwerkelijk te koop te gaan zetten. Of je nu volledig gebruikt maakt van een makelaar of maar deels, één van de belangrijkste tips blijft:zorg dat je volledig op Funda te vinden bent!

Zorg dat je een makelaar vindt die past bij wat jij wilt laten doen en wat je zelf wilt doen. Op internet vind je veel verschillende makelaars met verschillende pakketten. Je kunt natuurlijk ook informeren bij de makelaren die je in jouw woonplaats veel ziet. Vaak bieden zij alleen complete makelaarsdiensten aan, maar wellicht is in overleg meer maatwerk mogelijk. Het voordeel is dat zo'n makelaar de woningmarkt in jouw woonplaats goed kent en zo doende ook veel woningzoekenden kent.

Papieren verzamelen

Zorg vervolgens dat je de benodigde papieren verzamelt. Welke papieren? Dat kun je het makkelijkste inzichtelijk maken door de brochure van een willekeurige woning te open. Bekijk welke informatie daar in gegeven wordt en verzamel die over je eigen woning. Dat zijn in ieder geval:
  • specificaties van de woning: afmetingen van de ruimtes, bouwjaar (ook van verbouwingen),
  • indicatie van de bijbehorende periodieke kosten: gemeentelijke belastingen, energieverbruik en dergelijke.
  • bijzondere regelgeving met betrekking tot de woning: een duidelijk voorbeeld is een monumentaal pand. Er gelden dan beperking voor het verbouwen van de woning. Hierover moet je potentiële kopers uiteraard informeren.

Advertentietekst

Wanneer je de informatie verzameld hebt, kun je een advertentietekst gaan schrijven. Wellicht heb je er voor gekozen om dit wel door een makelaar te laten doen. Lees deze dan kritisch na en vraag je daarbij af wat jij erg prettig vindt aan de woning. Zorg dat dergelijke pluspunten goed naar voren komen in de beschrijving.

Schrijf de tekst verder in een logische volgorde, zodat iemand tijdens het lezen mee genomen wordt door het huis heen. Houdt de tekst verder feitelijk. Een tekst waar te veel gesproken wordt over hoe mooi bepaalde zaken zijn, komt niet zakelijk over bij een geïnteresseerde en zal eerder irritatie wekken want wie zegt dat het volgens de smaak van de geïnteresseerde ook mooi is?

Foto's: het belangrijkste van de advertentie

Goede foto's zijn ontzettend belangrijk. De meeste woningzoekende bekijken deze namelijk als eerste en bepalen aan de hand daarvan of ze zich verder gaan verdiepen in de woning door bijvoorbeeld de tekst te lezen.

Maar wat zijn goede foto's? Goede foto's zijn:
  • Eerlijk: je kan foto's bewerken of met een groothoeklens nemen, maar als het te veel vertekend zal dit tijdens een bezichtiging enkel voor een tegenvaller zorgen.
  • Licht: maak de foto's overdag en het liefste op een dag met mooi weer. Alles oogt dan mooier, frisser en de eventuele tuin kleurt waarschijnlijk mooier.
  • Rustig: ruim goed op voordat je foto's gaat maken en zet tijdelijk wat zaken aan de kant (zoals accessoires). Hoe meer er staat, hoe onrustiger een foto oogt en hoe moeilijker het is voor geïnteresseerden om er door heen te kijken. Zorg ook dat het buiten rustig is: bijvoorbeeld zet de auto die normaal voor het huis staat aan de kant en ruim het speelgoed in de tuin op.

Prijs bepalen

Uiteraard is het erg belangrijk wat de vraagprijs van de woning wordt. Natuurlijk wil je geen te lage vraagprijs en zal je geneigd zijn om de vraagprijs in het begin hoog in te zetten. Maar dat kan ervoor zorgen dat de verkoop van de woning onnodig lang duurt en indien de woning niet snel verkocht wordt moet je mogelijk meer van de prijs af doen tijdens de onderhandelingen.

Probeer de vraagprijs zo objectief mogelijk te bepalen door je woning te vergelijken met andere woningen in de omgeving. Kijk daarbij naar oppervlakte van de woning en de kavel, de inhoud, het aantal kamers, staat van de woning en in het bijzonder van de keuken en badkamer en houdt ook rekening met het bouwjaar van de woning (hoe ouder de woning, hoe meer onderhoudskosten in het algemeen).

Houd ten slotte bij het bepalen van de vraagprijs rekening met de zoekcategoriën op Funda. Ga liever op de bovengrens van zo'n zoekcategorie zitten dan er net overheen zodat je in een hogere zoekcategorie valt. Je loopt dan namelijk het risico om geïnteresseerden mis te lopen doordat het dan te ver boven hun budget zit.

Vergroot de verkoopkansen door kleine problemen op te lossen!

Instapklare woningen zijn erg in trek. Veel mensen hebben namelijk moeite om door bepaalde zaken heen te kijken en knappen daardoor af op een woning als bijvoorbeeld de kozijnen geschilderd moeten worden en de keuken beschadigd is. Doe deze kleine investering daarom zelf en investeer door dat beetje tijd of geld erin te stoppen. Het zal zich namelijk letterlijk terug betalen doordat de woning bij verkoop meer op brengt, of het zal zich terug verdienen in de snelheid waarmee de woning verkocht wordt.

Dit geldt natuurlijk alleen voor kleine klusjes. Zodra je er te veel geld en tijd in gaat stoppen, loop je het risico dat wat je investeert het niet waard is voor potentiële kopers.
© 2012 - 2022 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Dubbele maandlastenHet aankopen van een andere koopwoning betekent vaak dat u een bestaande woning moet verkopen. Koopt u een ander huis zo…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…
Verkopen zonder makelaar: Zelf je huis verkopen!Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun huis zonder makelaar te verkopen. Je betaalt toch al snel een paar duizen…

Huis verkopen en kiezen voor hurenHuis verkopen en kiezen voor hurenTot de kredietcrisis werden huurders van huizen voor gek verklaard. Iedere maand gooiden ze volgens huiseigenaren geld w…
Je huis verkopen of toch (nog) niet?Voordat je je huis in de verkoop zet, is het belangrijk dat je zeker weet dat je je huis wilt verkopen. In dit artikel v…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.