Huis verkopen en kiezen voor huren
Tot de kredietcrisis werden huurders van huizen voor gek verklaard. Iedere maand gooiden ze volgens huiseigenaren geld weg en bouwden niets voor zichzelf op. Door de daling van de huizenprijzen sinds 2008 is de neming hierover anders geworden.
Er zijn meer gezinnen met een koopwoning dan met een huurwoning. Door de regeling van de hypotheekrenteaftrek is het bezitten van een eigen huis sterk gestimuleerd. Huurders met een laag inkomen hebben recht op huurtoeslag, maar de regeling van de hypotheekrenteaftrek is in de meeste gevallen aantrekkelijker. Vanaf 2013 gaat hier verandering in komen. Geleidelijk zal de gunstige regeling van de hypotheekrenteaftrek steeds verder beperkt worden.
Beperking van de hypotheekrenteaftrek
De regeling werd te duur doordat huiseigenaren oneigenlijk gebruik gingen maken van de regeling. Hypotheekadviezen waren erop gericht om de aflossing van de hypotheek door te schuiven naar de einddatum. Hierdoor werd gedurende de volledige looptijd van de hypotheek (30 jaar) de renteaftrek maximaal gehouden. Vanaf 2013 bestaat de verplichting om voor nieuwe hypotheken periodiek af te lossen. Het aflosschema moet zo zijn ingericht dat de hypotheekschuld op de einddatum op nul uit komt.
Huizenprijzen kunnen ook zakken!
Een eigen huis kopen is een investering, maar investeren neemt ook risico’s met zich mee. In de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen met ruim 15 procent gezakt. Door een huis te kopen kan er dus ook veel geld verloren worden. Uiteindelijk zullen de huizenprijzen weer gaan stijgen, maar huiseigenaren die moeten verkopen kunnen tegen restschulden aan lopen.
Lastiger om een hypotheek te krijgen
Uit onderzoek van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers en het onderzoeksinstituut OTB blijkt dat eind 2012 ongeveer 700.000 huishoudens overwogen om te gaan huren in plaats van kopen. Twee jaar eerder overwoog 490.000 huishoudens een huurwoning. De nadelen van een koophuis worden steeds groter. Dit wordt mede veroorzaakt doordat het lastiger is geworden om een hypotheek te krijgen. De banken hanteren strengere normen. Ondanks de gedaalde huizenprijzen is het lastiger geworden om een hypotheek te krijgen omdat de maximaal te verstrekken hypotheken sterker verlaagd zijn.
Huis verkopen en een huurhuis betrekken
Door onzekerheid over de ontwikkeling van de huizenprijzen en over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek, besluiten steeds meer mensen om te gaan huren. Een koophuis kan een slimme investering zijn, maar er kleven risico’s aan. Als huurder bent u flexibeler, u loopt minder financiële risico’s en de verhuurder heeft de verantwoordelijkheid voor het huis zelf. De huren gaan jaarlijks stijgen, maar u zit niet met problemen als u tussentijds moet of wenst te verhuizen.
Op lange termijn is een huis kopen verstandiger
In het verleden zijn er vaker periodes geweest dat de huizenprijzen omlaag gingen, maar deze periodes werden weer goed gemaakt door sterke stijgingen in opvolgende jaren. Gerekend over een periode van twintig jaar is het veel verstandiger om een huis te kopen. Het probleem is echter dat deze feiten over het verleden niets zeggen over de toekomst. Mogelijk heeft de steeds verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek wel tot gevolg dat de grootste dip er nog aan zit te komen. Niemand kan hier zekerheid over geven.
Het kopen van een huis is te vergelijken met beleggen. Historisch gezien is het slimmer om te beleggen in plaats van sparen, maar dat is nog geen garantie voor een goed rendement.