Een huis huren, hoe en wat?

Een huis huren, hoe en wat? Een huis huren dat gaat tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk met de lange wachtlijsten. Hiervoor zult u zich eerst moeten inschrijven, en de regels volgen die daarbij horen.

Inschrijven

Voordat u in aanmerking komt om een huis te huren zult u zich eerst bij een woningstichting moeten inschrijven, dit kan bij de meeste woningstichtingen ook online. Hierbij worden enkele gegevens gevraagd zoals uw naam, uw huidige woonadres, uw salaris e.d. Als u eenmaal staat ingeschreven kunt u beginnen met het reageren op huizen. Elke woningstichting werkt weer anders, bij de ene werken ze met punten, en bij de andere als u op een huis reageert en deze afwijst, dat u dan bv. ''minpunten'' krijgt, maar zoals ik eerder schreef, dit is bij elke woningstichting anders. Bij sommige woningstichtingen zult u ook geld moeten betalen voor het inschrijven, dit gaat dan om een klein bedrag. Ook geldt het zo dat hoe langer u staat ingeschreven, hoe sneller u een huis toegewezen zult krijgen.

Een huis toegewezen gekregen!

Nadat u op huizen heeft gereageerd en u een brief van uw woningstichting ontvangt waarin staat geschreven ''Een voorlopig aanbod'' kunt u binnen 5 dagen contact met uw woningstichting op nemen om het huis nu wel of niet te huren. Als u dit niet binnen 5 werkdagen doet, zal het aanbod verlopen. In deze 5 werkdagen zullen er ook dingen moeten worden geregeld.
  • IB60-verklaring
  • Loonstroken
  • Kopie ID-kaart of Paspoort
  • Recente Jaaropgave
  • Geen huurschuld verklaring

Deze papieren moeten binnen 5 werkdagen bij uw woningstichting zijn zodat zij overeen kunnen komen of ze u het huis definitief toewijzen of niet.

Borgstelling

Stel dat uw inkomen te laag is om een huis te huren, dan is er de mogelijkheid om een borgsteller te hebben die minimaal € 34.000,- verdient. Deze staat garant voor uw huur als u de huur niet betaald of niet kan betalen. Deze moet wel papieren ondertekenen.

Definitief toegewezen

Eenmaal als u het huis definitief toegewezen heeft gekregen zult u hier over een brief ontvangen waarin staat wanneer u de sleutels en het contract kan ondertekenen. Vergeet niet dat op deze datum ook direct de huur moet worden betaald, als u dit niet doet, zal er ook geen overeenkomst zijn. Op de dag dat u de sleutels ontvangt, kunt u direct beginnen met klussen indien nodig. Vergeet niet om gas, water en elektriciteit aan te sluiten en de standen op te schrijven vanaf die dag dat u de sleutels krijgt, deze zijn namelijk nodig. Daarnaast is het ook zo, dat u niet meer staat ingeschreven, om u zich weer opnieuw te laten inschrijven, zult u weer opnieuw het formulier moeten invullen waarbij de IB60-verklaring ook nodig is om het te activeren.

Huursubsidie of niet?

In de meeste gevallen heeft u recht op huursubsidie, tenzij u onder de 23 jaar bent en de huur hoger is dan € 357,-. Als u onder de 23 jaar bent en de huur ligt onder de € 357,- dan kunt u gerust huursubsidie aanvragen. Sommige woningstichtingen accepteren huursubsidie niet, dus informeer hier goed over zo dat u geen problemen krijgt!
© 2012 - 2022 Conni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om een huurhuis te kiezenRedenen om een huurhuis te kiezenIn periode van 2008 tot en met 2011 is gebleken dat de waarde van een koophuis ook kan zakken. Als huurder van een huis,…
Verzekeringen huurhuis: Welke verzekeringen bij huren?De meeste mensen weten wel dat je bij het kopen van een eigen huis woonverzekeringen moet afsluiten. Maar wist je dat je…
Ik ga voor een huurhuisIk ga voor een huurhuisEr zijn meer Nederlanders die wonen in een koophuis dan in een huurhuis. Toch heeft het huren van een huis grote voordel…
De voordelen van een huurhuisDe voordelen van een huurhuisKoophuizen worden gezien als een investering voor de oude dag, tot het moment dat mensen zich weer realiseren dat de hui…

Geen huis kopen, maar leasenGeen huis kopen, maar leasenIn slechtere tijden op de huizenmarkt, biedt het leasen van een huis mogelijk de oplossing. In plaats van een “te koop”-…
Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesHuis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesIn de jaren 2008 tot en met 2012 maakt de huizenmarkt zware jaren door. In 2012 staat er een record aantal aan huizen in…
Conni (50 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.