Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusies

Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusies In de jaren 2008 tot en met 2012 maakt de huizenmarkt zware jaren door. In 2012 staat er een record aantal aan huizen in de verkoop. Tegen beter weten in houden huizenbezitters hun huis in de verkoop tegen een te hoog bedrag. Een huis verkopen in een dalende huizenmarkt is een lastige klus. Er staan veel huizen in de verkoop en door de dalende huizenprijzen moet het huis op korte termijn verkocht worden om te voorkomen dat de vraagprijs naar beneden moet worden bijgesteld. De kopers hebben de keuze uit tientallen huizen die aan hun voorwaarden voldoen. Voor verkopers is het zaak om het huis in de verkoop te zetten tegen een scherpe prijs.

Huis na drie jaren nog steeds niet verkocht

Het verkopen van een huis kan lastig zijn in een huizenmarkt die overladen is door vergelijkbare huizen die in de verkoop staan. U kunt uw huis door een stylist opnieuw laten stylen en nieuwe foto’s laten maken, maar het belangrijkste is het bedrag dat u voor het huis vraagt. Het moet een realistische vraagprijs zijn. Indien u zelfs al geen bezichtigingen meer krijgt van potentiële kopers, moet er iets gebeuren. U kunt een grote marketingactie gaan houden, maar waarschijnlijk zal de vraagprijs verlaagd moeten worden of het huis moet uit de verkoop worden gehaald.

Vraagprijs van uw huis verlagen

Een lagere vraagprijs hanteren lijkt in veel gevallen de oplossing, maar u als verkoper moet er wel rekening mee houden dat de koper nog steeds een substantiële onderhandelingsruimte verwacht. U moet de vraagprijs op zo’n manier gaan vaststellen dat u toch nog kunt zakken met de prijs. Indien u niet kunt zakken met de prijs, moet u ook niet de suggestie wekken dat u dat wel kunt door de omschrijving “vraagprijs” te hanteren. In dat geval moet u een omschrijving hanteren zoals: “koopsom” of “vaste prijs”. In de praktijk blijkt dat geïnteresseerden nog steeds gaan proberen om iets van de prijs af te krijgen.

Huis terugtrekken uit de verkoop

Verkopers die niet verder met de prijs kunnen of willen zakken, moeten hun conclusies trekken. Het heeft namelijk geen zin om een huis in de verkoop te houden die niet verkocht gaat worden. Het huis uit de verkoop halen is in dat geval de beste en enige oplossing. Een huis met een vraagprijs ver boven de waarde van het huis zal niet verkocht worden. Kopers zullen de vraagprijs vergelijken met andere aanbieders en zullen kiezen voor de goedkopere huizen. Helaas hebben niet alle verkopers de mogelijkheid om hun huis terug te trekken uit de verkoop.

Huis moet verkocht worden

In bepaalde gevallen moet het huis verkocht worden. Hierbij kunt u denken aan verkopers die al een ander huis hebben gekocht of huiseigenaren die gaan scheiden en één van de eigenaren kan het huis niet alleen betalen. Zakken met de vraagprijs is vaak de enige oplossing, maar de opbrengst uit de verkoop moet wel voldoende zijn om de hypotheek ermee af te lossen. Als de hypotheek op het huis hoger is dan de waarde van het huis, moet er als het ware gespaard worden om het huis te kunnen verkopen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsHuis verkopen lukt niet? Verlaag de vraagprijsIndien het u maar niet lukt om uw huis te verkopen? Moet u mogelijk de vraagprijs van het huis verlagen.
Beste strategie: hoge vraagprijs of lage vraagprijs?Om een huis te kunnen verkopen, moet u eerst bezichtigingen krijgen. Op het moment dat de onderhandelingen beginnen, moe…
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Huis verkopen voor een laag bedragHuizenbezitters denken vaak dat ze hun huis altijd weer kunnen verkopen voor een hoger bedrag dan het aanschafbedrag. Ge…

Een huis huren, hoe en wat?Een huis huren, hoe en wat?Een huis huren dat gaat tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk met de lange wachtlijsten. Hiervoor zult u zich eerst moet…
De 7 beste redenen om een huis te hurenDe 7 beste redenen om een huis te hurenEen huis kopen wordt gezien als een slimme investeren. Er bestaat echter geen zekerheid dat er overwaarde opgebouwd gaat…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.