Kleding, materialen en herkomst

Kleding, materialen en herkomst Kleding wordt van allerlei materiaal vervaardigt, zowel natuurlijke als kunstmatige materialen worden gebruikt en nog vaker een combinatie van beiden. Weten we eigenlijk wel waar onze kleding van gemaakt is en waarvan deze grondstoffen afkomstig zijn? Bioproducten zijn niet alleen voor onze voeding in opkomst, maar zeker ook voor onze kleding.

Welke kledingstoffen kennen we?

Zijde: is afkomstig van de zijderups of van bepaalde spinnen. De spinnen weven hun web en de rupsen weven hun cocon van een bepaalde substantie. Hiervan worden zijdedraden gemaakt. De meeste zijdedraden zijn afkomstig van de Bombyx rups. Zijde is dus een natuurlijk, glanzend materiaal wat erg sterk en elastisch is, bovendien kan het veel vocht opnemen zonder dat het vochtig aanvoelt. Het nadeel van zijde is, dat het relatief duur materiaal is en er gevoelig voor verkleuringen.

Katoen is afkomstig van de katoenplant en wordt al heel lang gebruikt voor het weven van stoffen. Rond 12.000 voor Christus werd katoen al gebruikt voor het vervaardigen van doeken. Katoen is een natuurlijk, sterk materiaal wat redelijk vocht kan opnemen. Katoen heeft als nadelen dat het kreukt, krimpt en kan uit lubberen. Spijkerstof is een voorbeeld van een sterk katoenen stof.

Polyester is een kreukvrije, sterke stof. Polyester is een goedkoop kunstmatig materiaal wat gemaakt wordt van (gerecycled) plastic. Polyester veel vocht opnemen. Geruwd polyester wordt Fleece genoemd.

Bamboe kleding wordt gemaakt van de vezels van een bamboeplant. Het is een sterk, natuurlijk en zacht materiaal wat veel vocht kan opnemen. Het is wel een wat duurder materiaal.

Nylon is een kunstmatig materiaal wat valt onder de polyamiden. Het wordt gemaakt van benzeen. Het materiaal is kleurvast, goedkoop en elastisch. Het neemt slecht vocht op. Het materiaal smelt wanneer het vlam vat en kan zodoende ernstige brandwonden veroorzaken.

Wol is afkomstig van schapen, lama's, kamelen, paarden, angorakonijnen en angorageiten. De dieren worden hiervoor geschoren en lijden er dus niet onder. Wol is een minder sterk materiaal, wat daardoor makkelijk zijn vorm verliest. Wel is het kreukvrij, blijft de kleur mooi en kan het materiaal veel vocht opnemen. Wol kan kriebelen.

Elastomeer is een kunstmatig materiaal wat glanst en bijzonder elastisch is. Het heeft rubberachtige eigenschappen en neemt dus ook zeer slecht vocht op. Elastomeren worden gebruikt in sportkleding, sokken, broeken en zwemkleding. Lycra is een andere naam voor elastomeer.

Linnen is een natuurlijk materiaal, gemaakt van vlas. Het neemt zeer goed vocht op en is een sterke stof. Linnen draagt dus vooral zomer prettig. Nadelen zijn dat linnen ontzettend kreukt en snel zijn vorm verliest.

Leer is een sterk natuurlijk, waterdicht materiaal wat nogal stijf kan aanvoelen. Het neemt slecht vocht op. Het materiaal is wel slijtvast.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay
Bont is een materiaal wat nogal wat weerstand kan oproepen. Het is een sterk, waterafstotend materiaal, wat goed isoleert. In veel landen is kleding vervaardigd van bont verboden.

Acryl is een kunstmatige, goedkope, elastische stof die goed isoleert en slecht vocht opneemt. Het is slijtvast maar kan flink pluizen oftewel pillen. Het lijkt op wol qua kenmerken. Acryl is erg brandgevaarlijk.

Er bestaan ook nog kledingstukken van fluweel en satijn, maar dit zijn geen op zich zelf staande grondstoffen, maar het is een combinatie van verschillende hierboven genoemde kledingvezels.

Biokleding

Veel winkels zoals C&A, H&M, Ecotex, Fair Trade Shops, Otto, HEMA, Zeeman en WE verkopen tegenwoordig biokleding. Dit is kleding van natuurlijke materialen waarbij minder kunstmest en pesticiden wordt gebruikt. Bovendien krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten waardoor hun leefomstandigheden verbeteren. De katoen wordt hier ook niet door kleine kinderen geplukt. Biokleding is dus sociaal en milieu verantwoorde kleding.

Nieuwe biokleding trends

Langzamerhand wint de biokleding terrein en zie je steeds meer biokleding (ook wel eco of fair trade genoemd) in de winkels, van ook steeds meer verschillende materialen. Sinds 2015 zijn ook kledingstukken vervaardigt uit hennep of soja op meerdere plaatsen te koop. Er is zelfs geëxperimenteerd met kleding gemaakt van brandnetels, maar dit Nederlands bedrijf is in 2013 ter ziele gegaan.
© 2012 - 2020 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kleding gemaakt van bamboeKleding gemaakt van bamboeBamboe is uitstekend geschikt om er textiel van te maken. Van het textiel wordt kleding gemaakt. Kleding gemaakt van bam…
Kleding van bamboeKleding van bamboeEr zijn vele voordelen voor het dragen van kleding van bamboe. Het grootste voordeel is dat het veel beter voor het mili…
Adellijke mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Adellijke mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Kleding speelde in de middeleeuwen al een belangrijke rol. Het liet het verschil zien tussen adellijken en burgers. Dit…
Burgerlijk mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Burgerlijk mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Kleding speelde in de middeleeuwen al een belangrijke rol. Het liet het verschil zien tussen adellijken en burgers. Dit…

Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…
Een makelaar inschakelenEen makelaar inschakelenMen kan een makelaar inschakelen bij verkoop en aankoop van onroerend goed. Niet alleen de stagnerende huizenmarkt (make…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FULVIO TOGNON, Pixabay
  • Wikipedia
  • Website van Goed Waar
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay

Reageer op het artikel "Kleding, materialen en herkomst"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

S. Wijffels, 12-07-2018 09:27 #1
In een rok die ik onlangs kocht staat op het label met betrekking tot de samenstelling: 60 % katoen en 40 % maricel.
Mijn vraag: wat voor soort vezel is MARICEL, natuurlijke oorsprong of synthetisch of een menging van beide?
Ik ben deze stof nog niet eerder tegengekomen in kleding en zoektocht op internet levert niets op.

Graag een reactie, met dank

Infoteur: Katinka900
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!