De 7 beste redenen om een huis te kopen

De 7 beste redenen om een huis te kopen Ondanks tijdelijke dipjes in de ontwikkeling van huizenprijzen, zijn er voldoende redenen te bedenken om een huis te kopen in plaats van een huis te huren. Huurders die nu al twintig jaar of nog langer huren, hadden in het verleden beter een huis kunnen kopen in plaats van huren. De lasten van een huurhuis blijven stijgen, terwijl de lasten van een koophuis op termijn sterk gaan dalen. In dit artikel treft u de 7 beste redenen aan om een huis te kopen in plaats van te huren.

Profiteren van stijgende huizenprijzen

In de periode vanaf 2008 zijn de huizenprijzen gezakt en de jaren vanaf 1980 hebben wij een zelfde ontwikkeling gezien. De waarde van een huis kan niet blijven stijgen, er komt altijd een dipje in de loop der jaren. In de periode van 1992 tot 2012 zijn de huizenprijzen ondanks de dip vanaf 2008 sterk gestegen. Over een langere periode gerekend is het kopen van een huis een goede investering.

Geen huur betalen maar aflossing

Voor een koophuis moet u maandelijks een bedrag betalen aan aflossing of een premie om de aflossing op te bouwen in een kapitaalverzekering (of bankspaarrekening). De lasten die u maandelijks voor uw koophuis moet betalen wordt dus gedeeltelijk gebruikt om de hypotheek per direct of in de toekomst gedeeltelijk mee af te betalen. Uw hypotheeklasten zullen hierdoor op termijn sterk dalen of zelfs helemaal verdwijnen.

Profiteren van hypotheekrenteaftrek

Het betaalde bedrag aan hypotheekrente kunt u van uw inkomen aftrekken. U betaalt maandelijks de bruto hypotheeklasten. Het bedrag dat u retour ontvangt van de Belastingdienst als een teruggave zorgt voor lagere maandlasten, de zogenaamde netto maandlasten.

Huizenbezitters beter uit bij overlijden partner

Bij het afsluiten van een hypotheek stellen banken vaak als verplichting dat er een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten op de levens van de huizenbezitters. Hierdoor volgt er een uitkering bij overlijden die gebruikt gaat worden om de hypotheek gedeeltelijk of geheel mee af te betalen. De premie voor deze verzekering vormt vaak een onderdeel van de hypotheeklasten. Huurders kunnen deze verzekering nog extra afsluiten bovenop de maandelijkse huurlasten.

Een koophuis volledig naar smaak maken

Een eigen huis hebt u meer mogelijkheden mee om het huis volledig af te stemmen op uw wensen. U kunt een stuk aanbouwen als u meer ruimte nodig hebt of u gaat een nieuwe keuken plaatsen. Voor een huurhuis hebt u de toestemming van de verhuurder nodig bij grote aanpassingen en het huis is niet uw eigendom. U gaat dus niet in het huis investeren om het volledig naar wens te maken.

Geen jaarlijkse huurverhoging

Jaarlijks wordt de te betalen huur per 1 juli gecorrigeerd onder andere aan de hand van de hoogte van de inflatie. Geleidelijk gaat de huur hierdoor steeds verder stijgen. Huizenbezitters kunnen kiezen voor gelijkblijvende maandlasten door de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten.

Kapitaal achter de hand in uw huis

Door het huis af te betalen en door waardestijgingen hebben de meeste huiseigenaren een overwaarde in het huis. Dit bedrag kan in de toekomst gebruikt worden om bijvoorbeeld vanaf pensioendatum nog leuke dingen mee te gaan doen.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De redenen om nog geen huis te kopenDe Nederlandse huizenmarkt heeft een dipje doorgemaakt in de jaren vanaf 2008 tot en met 2011. Afhankelijk van de provin…
Vijf redenen om geen huis te kopenVijf redenen om geen huis te kopenHet huren van een huis heeft nadelen, maar dat geldt zeker ook voor het kopen van een huis. Een huis kopen is een soort…
De 7 beste redenen om een huis te hurenDe 7 beste redenen om een huis te hurenEen huis kopen wordt gezien als een slimme investeren. Er bestaat echter geen zekerheid dat er overwaarde opgebouwd gaat…
Een huis kopen op de groeiEen huis kopen op de groeiBij het kopen van een huis kunt u beter ver vooruit denken. Een klein appartementje is een goede aankoop voor een huisho…

Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesHuis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesIn de jaren 2008 tot en met 2012 maakt de huizenmarkt zware jaren door. In 2012 staat er een record aantal aan huizen in…
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 12-08-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.