De redenen om nog geen huis te kopen

De Nederlandse huizenmarkt heeft een dipje doorgemaakt in de jaren vanaf 2008 tot en met 2011. Afhankelijk van de provincie en het soort huis, kan de waarde van het huis in deze periode wel tien procent gezakt zijn. Potentiële kopers kunnen voldoende redenen bedenken om nog geen huis te kopen. De huizenprijzen zijn gezakt en de huizen staan veel langer in de verkoop. Dit is door diverse omstandigheden veroorzaakt. Een belangrijke reden van het zakken van de huizenprijzen, is de afwachtende houding van kopers. Doordat er in de media zoveel aandacht is voor de zakkende huizenprijzen, blijven de potentiële koper nog even zitten waar ze zitten. Indien zij te vroeg een huis gaan kopen, kopen ze het huis mogelijk te duur.

Waarom worden de huizen niet verkocht?

Vereniging Eigen Huis heeft uit laten zoeken wat als reden wordt aangevoerd om nog niet over te gaan tot het aankopen van een huis. Het onderzoek hebben ze begin 2011 uit laten voeren. De volgende tien redenen werden aangedragen.

1) Eerst eigen huis verkopen

Vóór de dip in de huizenmarkt durfden Nederlanders het aan om alvast een ander huis te kopen voordat hun eigen huis verkocht was, maar door de slechte huizenmarkt blijven ze nu eerst afwachten.

2) Het juiste huis op de juiste plek is nog niet gevonden

Er is voldoende aanbod op de huizenmarkt, maar deze mensen kunnen de juiste woning toch nog niet vinden.

3) De economische situatie is nog te onzeker

In de jaren vanaf 2008 t/m 2010 heeft de economie zware klappen gekregen. Een vaste baan was niet zo zeker meer, want bedrijven vielen massaal om. Consumenten zijn voorzichtiger geworden met het aangaan van torenhoge schulden aan hypotheek. Daarnaast zijn ook de banken voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken.

4) Mening van de politiek over hypotheekrenteaftrek

De discussie over de hypotheekrenteaftrek blijft actueel. De regeringen durven er telkens geen beslissing over te nemen, en schuiven maatregelen door naar de toekomst. Dit biedt niet de garantie dat de hypotheekrente in de toekomst ook aftrekbaar blijft.

5) Wachten tot de nieuwbouwhuizen goedkoper worden

In het geval het slecht blijft gaan met het verkopen van huizen, zullen de prijzen weer verlaagd moeten worden om de beschikbare nieuwe huizen toch te kunnen verkopen.

6) Wachten op een soort van subsidie

Op het moment dat de huizenmarkt een steuntje zou moeten hebben, is het niet ondenkbaar dat de overheid komt met subsidiemogelijkheden.

7) Financiële positie is nog te zwak

Ondanks gedaalde huizenprijzen, blijft het nog steeds moeilijk voor de starters om een betaalbare woning te vinden. Een verdere daling zou voor deze groep niet slecht uitkomen.

8) wachten op een verdere daling

Het is niet bekend wat de huizenprijzen in de toekomst gaat doen. Dit kan een zeer goede reden zijn om het kopen van een huis nog even uit te stellen.

9) Onzekerheden over baan en inkomen

Op het moment dat het inkomen wegvalt, is er vaak tijdelijk nog wel een vangnet, maar dat is ook beperkt tot maximaal een aantal jaren.

10) wachten tot overdrachtsbelasting wordt verlaagd of afgeschaft

De laatste jaren staat de overdrachtsbelasting ook steeds vaker ter discussie. Dit zou voor de koper een besparing opleveren van 6 procent van de koopsom.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Wat bepaalt de waarde van een huis?Er zijn veel factoren waar de waarde van een huis van afhankelijk is. De belangrijkste factoren zijn locatie, soort huis…
Sparen voor een huisSparen voor een huisBanken zijn niet meer bereid om een hoge hypotheek ten opzichte van het inkomen te verstrekken. Er zal in de toekomst ge…
Een huis kopen op de groeiEen huis kopen op de groeiBij het kopen van een huis kunt u beter ver vooruit denken. Een klein appartementje is een goede aankoop voor een huisho…
Contract afsluiten met de makelaarU kunt geld besparen en problemen voorkomen door duidelijke en goede afspraken te maken met de makelaar die u inschakelt…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.