Speciale verfsoorten

Er zijn een aantal speciale verfsoorten in de handel die ervoor kunnen zorgen dat de muren een leuk effect krijgen. De meest gekende en gebruikte soort is natuurlijk bordverf. De zwarte verf waarop met krijt kan geschreven worden. Maar er bestaan nog vele andere soorten die minder frequent gebruikt worden maar zeker de moeite waard zijn om eens te bekijken.

Bordverf

Met bordverf kan iedere gladde ondergrond op een snelle manier worden omgetoverd tot een met krijt beschrijfbaar oppervlak. De meest gebruikte kleuren zijn natuurlijk zwart en groen, maar er zijn ondertussen verffabrikanten die meerdere kleuren op de markt hebben gebracht. Er is dus nu de mogelijkheid om een kleur te kiezen die beter aansluit bij het interieur. Vooraleer de verf aan te brengen moet de ondergrond stofvrij en ontvet worden. Als de muur te veel verf zou opzuigen kan er overwogen worden eerst een primer aan te brengen. Hierna kunnen één of twee lagen bordverf worden aangebracht, afhankelijk van de dekking en kwaliteit. Om een mooi egaal resultaat te krijgen kan het verven best gebeuren met een roller. Het meest klassieke gebruik van bordverf is natuurlijk op een muuroppervlak of een deur. Maar wie een beetje creativiteit aan de dag legt kan meerdere toepassingen verzinnen voor het gebruik van ervan.

Enkele leuke ideetjes zijn bijvoorbeeld:

  • Kast deuren beschilderen waar dan allerhande boodschappen kunnen worden opgeschreven.
  • Een oud schilderij in een mooie kader overschilderen met bordverf.
  • Oude meubels beschilderen, bijvoorbeeld een tafel waar dan het menu kan worden opgeschreven. Of een ladekastje waar op de laden de inhoud kan geschreven worden.
  • Kleine stenen bloempotten voorzien van een laagje bordverf en de gezaaide kruiden erop vermelden.
  • Een stuk MDF plaat beschilderen dat op meerdere plaatsen kan gehangen worden.
  • Met bordverf op een kinderkamer een specifieke vorm schilderen, een reuzengroot konijn bijvoorbeeld waarin dan met krijt kan getekend worden.

Magneetverf

Met deze verf kan een oppervlak worden voorzien van magnetische eigenschappen. Magneetverf bestaat eigenlijk uit een verf op basis van latex met daarin zeer fijne niet roestende ijzerdeeltjes gemengd. Deze ijzerdeeltjes zorgen voor de magnetische eigenschappen. Ze zorgen ook voor de grijze kleur van de verf en de hoge viscositeit omdat de ijzerdeeltjes moeten gebonden worden aan de verf. Voor het aanbrengen moet het oppervlak stof en vetvrij worden gemaakt, een primer is eigenlijk niet nodig omwille van de consistentie van de verf. Er moet voor het gebruik goed worden gemengd want de zwaardere ijzerdeeltjes zakken snel naar de bodem van de verfpot. Het beste en gladste resultaat kan worden bereikt door het aanbrengen met een verfroller. De meeste fabrikanten beweren dat 2 lagen aanbrengen volstaat, maar de praktijk wijst uit dat er eerder een 5 tal lagen nodig zijn om een voldoende magnetisch oppervlak te creëren. Dit maakt het eigenlijk veel duurder dan de meeste fabrikanten beweren en magneetverf is al niet zo goedkoop. Magneetverf heeft de neiging om een vrij ruw oppervlak te vormen. Dit kan worden tegengegaan door na het aanbrengen van een laag deze met een zeer fijn schuurpapier even glad te schuren alvorens de volgende aan te brengen. Na het schuren zeker het oppervlak goed stofvrij maken om een goede hechting van de volgende laag te garanderen. Als er voldoende lagen magneetverf zijn aangebracht kan er worden afgewerkt met één of twee lagen verf in een andere kleur. Omdat de verf zo gemakkelijk overschilderbaar is kan er een deel van een muur worden behandeld met magneetverf zonder dat dit opvalt na het overschilderen.

Fosforescerende verf

Aan deze verf op waterbasis zijn fosforescerende pigmenten toegevoegd. Deze zorgen voor een witte gloed die in het duister oplicht. Om deze gloed te verkrijgen moet de verf als het ware opgeladen worden met licht. Dat kan zowel met natuurlijk als met kunstlicht gebeuren. Ook deze verf is iets moeilijker aan te brengen omdat het zo egaal mogelijk moet gebeuren. Of het goed of slecht is aangebracht zal enkel zichtbaar zijn in het duister. Deze verf wordt minder gebruikt om grote oppervlakten te schilderen maar eerder om een aantal effect aan te brengen op een muur of plafond. Een veel gebruikt effect is sterretjes geschilderd op het plafond.

Glitterverf

Er worden glitters of glitterpoeder doorheen een transparante verf gemengd. Het is dus een kleurloze doorzichtige verf die over een al geschilderde muur kan aangebracht worden. De verf moet voor het aanbrengen goed geroerd worden omdat de zwaardere glitterdeeltjes de neiging hebben naar de bodem te zakken. Door gebruik van deze verf kan een zacht stijlvol effect worden gecreëerd op licht muren. Of eerder een gedurfd accent op een felle ondergrond.

Metaalverf

Metaalverf bestaat eigenlijk uit meerdere reflecterende deeltjes die in de eigenlijke verf zijn gemengd. Deze reflecterende deeltjes zorgen voor kleurveranderingen op de muur gedurende de dag. Het geverfde oppervlak kan dus, afhankelijk van de lichtinval, meerdere schakeringen krijgen. Het aanbrengen is iets moeilijker dan een gewone verflaag omdat een egale verdeling van de reflecterende deeltjes op de muur noodzakelijk is om een mooi effect te hebben. Het aanbrengen van twee lagen is een minimum om een goed effect te hebben.
© 2012 - 2023 C-brown, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kalkverf in de badkamerKalkverf is een natuurproduct met een bijzondere uitstraling. De verf is niet duur. In de badkamer kun je prima kalkverf…
Het verven van de hondHet verven van de hondWe zien het tegenwoordig steeds vaker in de media, honden met een kleurtje of volledig getransformeerd tot een ander die…
Het toilet opknappen: tips, trends en ontwikkelingenHet toilet opknappen: tips, trends en ontwikkelingenNaast de slaapkamer wellicht een van de meest gebruikte kamers in het huis: het toilet. Een ruimte van het huis waar vaa…
Muren en plafonds schilderen: verf aanschaffenAls je een kamer gaat verven, is het noodzakelijk dat je goede verf koopt. Hoe kies je de juiste verf voor de muren en d…

Wat accessoires doen?Wat accessoires doen?We kennen ze allemaal wel... de accessoires bij je outfit, in de woning of de tuin. Om maar wat voorbeelden te gebruiken…
Samenwonen: Een interieur dat bij jullie pastSamenwonen: Een interieur dat bij jullie pastTwee mensen, twee verschillende smaken. Het overkomt bijna ieder stel dat gaat samenwonen: jullie worden het maar niet e…
C-brown (43 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.