Wat accessoires doen?

Wat accessoires doen? We kennen ze allemaal wel... de accessoires bij je outfit, in de woning of de tuin. Om maar wat voorbeelden te gebruiken, want overal kan je met accessoires werken. Toch blijkt niet iedereen er even gemakkelijk invulling aan te geven als het er op aankomt. Kleuren en materialen kunnen veel doen in positieve zin… maar ook in negatieve zin. Bouw iets voorzichtig op, maar ga er wel voor.

Wat is een accessoire?

Het woord ‘accessoire’ is afkomstig uit het Frans en betekent ‘bijkomstig’. Niet vreemd, want een accessoire is feitelijk een niet noodzakelijk iets wat wordt toegevoegd aan iets wat wel noodzakelijk is. Hoewel een accessoire inmiddels een veel prominentere rol ingenomen heeft, is de basis niet anders geworden. Een accessoire is inderdaad niet iets wat noodzakelijk is, maar wat wel een sfeer kan creëren.

Het accessoire, niet meer weg te denken

Het accessoire is niet meer weg te denken en dat heeft te maken met het persoonlijker maken van waar het accessoire voor is. Dat persoonlijker maken heeft vervolgens weer met een aantal zaken te maken. Een belangrijke reden is de westerse cultuur waar het individu bovenaan staat en we allemaal onderscheidend/anders willen zijn. Daarnaast is het nestelen iets waar het accessoire een perfecte rol in kan vervullen. Enkele voorbeelden.

Kleding

Vergelijk de speciaal ontworpen jurk voor de vrouw maar eens met een leuke confectie jurk. De speciaal ontworpen jurk is op de contouren van die vrouw gemaakt. Zet haar perfect neer en laat datgene benadrukken, wat gewenst is. Dan zijn accessoires vaak niet meer nodig en leiden eerder af van het ontwerp voor die vrouw, dan dat ze de persoonlijkheid, haar mooie figuur en/of het mooie gezicht benadrukken. Een confectiejurk daarentegen kan je overal tegenkomen, niet uniek dus. Het kan nog steeds een vrouw haar persoonlijkheid benadrukken, maar komt dan meer voort uit een goede zoektocht dan tailormade. Niet dat het een beter is dan het ander, het is slechts een verschil. Vaak wordt de mooie confectiejurk (of pret a porter) opgeleukt met een accessoire. Wat kan maken dat de jurk, de persoon of het totaalplaatje benadrukt wordt. Sieraden voor op de kleding, direct op de huid of in het haar zijn de meest voorkomende. Maar een opvallende kous of riem kan ook een mooi accessoire zijn.

Woning

De accessoires in de woning hebben meestal te maken het met persoonlijk maken van de woning en daarmee het nestelen. Nestelen hoort namelijk bij de mens, je ergens veilig kunnen voelen. Het nestelen gaat een stuk gemakkelijker als je dingen om je heen hebt waar je je prettig bij voelt. De accessoires voor in de woning zijn bijna eindeloos en waar de een het huis volstopt met accessoires, wil de ander juist maar enkele accenten toevoegen om het die thuis te maken. Wil de een een stapel heerlijke kussens in de bank, de ander vindt kandelaren met fraaie kaarsen weer mooier en weer iemand anders zet planten neer als accessoire. Maar ook een mooi karpet kan iets toevoegen, raamdecoratie, een oude spiegel of een verzameling van het een of ander kan het afmaken.

Welke accessoires?

Wat het allemaal niet gemakkelijker maakt is dat relatief veel mensen toch nog enige moeite hebben met het toepassen van mooie accessoires die het totaalplaatje positief benadrukken. Een enkeling zal het nooit leren, maar je kan je wel enigszins bekwamen als het gaat om het toepassen van accessoires. Enkele zaken waar je op kunt letten:
  • Enige rust en samenhang creëer je door een of enkele basiskleur(en) en/of materialen in de accessoires terug te laten komen.
  • Maak het kleurenpalet niet te uitgebreid als je er geen bont geheel van wil maken.
  • Bekijk waar je de nadruk op wil leggen (niet meer dan één of twee aspecten van het totaalplaatje) en kijk of je dit met specifieke materialen of kleuren voor elkaar kunt krijgen.
  • Lichte kleuren in de woning laten groter lijken, maar is ook koeler en afstandelijker. Donkere kleuren maken kleiner, maar combineer je het dan creëer je weer een meer intieme sfeer.
  • Als je er nog niet uit bent welke accessoires het moeten gaan worden, begin dan met een en bij iedere toevoeging kijk je of het ook iets doet voor de basis (in positieve zin).

Tot slot

Adviezen van de buitenwereld zijn altijd oké, maar je maakt het pas je “eigen ding” als je er je eigen ziel in kunt leggen. Voortborduren op een basis die is aangegeven door iemand anders kan natuurlijk prima, maar soms is lef hebben ook een belangrijke. Dat impliceert ook meteen dat je onderuit kunt gaan en mogelijk een keer een heel verkeerde combinatie maakt. Echter, degene die nooit durft, zal nooit die ultieme combinatie maken. Leren lopen doe je ook met vallen en weer opstaan.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak een statement met accessoiresIedereen weet dat grote, opvallende en gekleurde sieraden en accessoires je outfit op kunnen leuken, maar moeilijk zijn…
Huisbar en accessoiresHuisbar en accessoiresAls je van plan bent leuke feestjes te geven en bezit over een huisbar is het wel handig om de juiste bar materiaal en a…
Keuken veranderen met beperkt budget?Keuken veranderen met beperkt budget?De keuken is nog niet aan vernieuwing toe of het budget voor vervanging is nog niet toereikend en toch de stijl verander…
UGGs accessoiresWie kent ze niet, de hippe UGG laarzen? De schapenleren boots worden over de hele wereld gedragen en zijn ongekend popul…

Kleuren mengen en ruimtelijk effect van verf en kleurKleuren mengen en ruimtelijk effect van verf en kleurKleur is van grote invloed op ons leven en de (leef)omgeving. Door een bewust kleurgebruik kunt u de beleving van ruimte…
Speciale verfsoortenEr zijn een aantal speciale verfsoorten in de handel die ervoor kunnen zorgen dat de muren een leuk effect krijgen. De m…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.