Schimmels in de badkamer: wat te doen?

Iedereen heeft wel eens last van schimmels in de badkamer. Vaak vragen wij ons dan af of deze schimmels schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe komen deze schimmels in de douche terecht en waarom groeien de schimmels nou juist op die plek? Hoe kun je deze schimmels verwijderen en zijn schimmels slecht voor de gezondheid? In dit artikel lees je alles over de schimmels in de natte cel.

Schimmels in de natuur

Schimmels zijn overal te vinden. Of het nou in huis, buiten of op je eigen huid is. Overal komen ze voor. Soms zijn schimmels schadelijk en ongewenst en soms zijn schimmels essentieel voor de wereld om ons heen. Denk bijvoorbeeld eens aan schimmels in de natuur. Deze schimmels ruimen heel erg veel afval op (rottende bladeren en ander materiaal). Zonder deze schimmels zal de wereld er heel anders uitzien.

Ook op het menselijk lichaam kunnen schimmels voorkomen. Denk maar eens aan zwemmerseczeem. Dit is een schimmel die tussen de tenen gaat zitten van mensen. Het is een makkelijk overdraagbare schimmel en wordt vaak opgelopen in het zwembad of andere vochtige plaatsen zoals de douche en badkamer.

Schimmels in de badkamer

Als je al last hebt van schimmel in de badkamer is dat natuurlijk heel erg jammer. Gelukkig is hier wel iets aan te doen. Het wordt tijd om actie te ondernemen! Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. Het is heel erg belangrijk om dit te onthouden. Als je net gedoucht of in bad gezeten hebt is de lucht van de badkamer vochtig. Deze vochtige lucht is een ideale omgeving voor schimmels. Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem. In nieuwe huizen zit vaak een ingebouwd ventilatiesysteem. Het zorgt voor een constante stroom van verse lucht. Schimmels krijgen op die manier geen kans om zich te manifesteren. In plaats van een dure en ingewikkelde ventilatiesysteem kun je ook gewoon een raam openzetten na het douchen. Houd de boel droog en luchtig. Haal water van de muren en zorg dat er geen plasjes blijven liggen in de badkamer. Een droge kamer is een nachtmerrie voor de schimmel.

Ik heb al een schimmel!

Als je al schimmel hebt moet je andere maatregelen nemen. Schimmel laat zich vaak zien tussen de voegen en kitnaden van de badkamertegels. Ook op het plafond zien wij vaak schimmelvorming. Je kunt de schimmel makkelijk verwijderen met een doek en ammonia. Op een doek giet je ammonia en daarmee wrijf je het oppervlak in. Je zult zien dat de schimmel verdwijnt. Soms is het echter wel oppassen geblazen! Niet alle oppervlakken zijn bestand tegen ammonia. Je kunt dan beter andere middeltjes gebruiken.
Om schimmel te weren kun je schimmelvreters gebruiken. Ook kun je speciaal verf aanbrengen op wanden en plafond waar geen schimmel op kan groeien. Verf van deze soort is vaak wel wat duurder dan de gewone gangbare verf.

Is schimmel slecht voor je?

Ja. Schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid. Uiteraard adem je altijd wel schimmels in als je bijvoorbeeld door het park of door de stad loopt. Het is echter wel zo dat de schimmelconcentratie in de badkamer waar veel schimmel is vele malen hoger ligt. Dit is niet bevorderlijk voor je gezondheid, zeker niet voor zwangere vrouwen, jonge kinderen en oudere mensen met een verzwakte gezondheid.

Gezondheidsrisico’s van schimmels

Bij het inademen van veel schimmels zitten gezondheidsrisico’s aan vast. Denk aan een verhoogde kans op astma, irritaties en verergering van een allergische reactie. Ook een verhoogde kans op een neusverkoudheid, oogirritaties, oorontstekingen, keelontsteking en voorhoofdsholteontstekingen behoren tot de mogelijke bijwerkingen van het inademen van schimmels.

Verschillende soorten schimmel

Er zijn verschillende soorten schimmel die in de badkamer of douche kunnen groeien. Niet elke schimmel is even hardnekkig. Sommige schimmels zijn erg schadelijk en moeten onmiddellijk verwijderd worden. Om welke schimmels gaat het. Welke schimmels komen veel voor in de badkamers?

Zwarte schimmel

De zwarte schimmel wordt ook wel stachybotrys chartarum genoemd. Het vormt zich in een kolonie en is zwart tot donkergroen van kleur. Je herkent de zwarte schimmel meestal direct. Je vindt ze vaak op het plafond of aan de wand. Soms ook in hoeken en naden. Zwarte schimmel kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Schimmels van deze soort laten bepaalde mycotoxinen vrij in de lucht. Bij inademing van deze toxinen kan uw lichaam en gezondheid aangetast worden.

Rode schimmel

De rode schimmel moet je gelijk verwijderen. Het kan gaan om de schimmel serratia marcescens. Deze schimmel is bijzonder slecht voor je gezondheid. Laat deze schimmel nooit lang zitten en koop professionele middelen om de schimmel te verwijderen. De schimmel kan huidproblemen veroorzaken alsmede oog- en keelontstekingen.

Welke middelen zijn er om schimmel te verwijderen?

Uiteraard kun je met een doek en ammonia aan de slag. Sommige schimmels zijn echter te agressief en resistent dat ammonia niet meer helpt. De volgende methoden kunnen helpen:
  • Een doek met chloor
  • Schoonmaakazijn
  • Schimmel vocht een weerplekken reiniger van het merk HG
  • Hogedrukspuit in combinatie met groene zeep en heet water
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…
Het voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerHet voorkomen of verwijderen van schimmel in de badkamerIn een badkamer kunnen zich al snel schimmels vormen, welke zichtbaar worden als zwarte vlekken of stippen op de muur, k…
Schadelijke schimmels, bestrijden en verwijderenSchimmels kunnen we overal tegenkomen op vochtige plekken in ons huis. De wc, douche, keuken of achter meubels zijn favo…

Inrichting keukensInrichting keukensDe inrichting van keukens moet goed doordacht zijn. Per slot van rekening moeten we aan een keuken vele jaren plezier be…
Effect van kleuren in huisEffect van kleuren in huisKleuren in huis kunnen voor veel effect en gevoel zorgen. Kleuren wekken iets op en het is dan ook handig om te weten wa…
Bronnen en referenties
  • www.hg.eu
  • www.google.nl
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.