Restylen voor een prikkie: de keuken

Restylen voor een prikkie: de keuken De keuken. Een ruimte die onmisbaar is in elk huis. Een ruimte waar je je behalve comfortabel wilt voelen, je ook praktisch moet kunnen werken. Multifunctioneel dus, want hoe vaak gebeurt het wel niet, dat als je aan het eten koken bent, er ook nog iets anders moet gebeuren? Even de vaatwasser uitruimen, even de laatste boodschappen opruimen en ga zo maar door. Dan is het fijn dat je keuken optimaal is ingericht zodat het een fijne plek is om in te vertoeven. Er kan een moment komen dat je "iets" wil met je keuken. Omdat hij je niet meer zo bevalt, of omdat je "toe" bent aan iets anders. Alleen een keuken is vaak zo duur. Een goede voorbereiding kan enorm in de kosten schelen.

Begin het vergelijken

Begin met vergelijken van je keuken met de rest van de woning. Past je keuken qua stijl bij de rest, of niet? En vind je dat mooi? Als de Engels cottage stijl altijd jouw droom is geweest, ga daar dan voor. Wees niet bang om iets anders te proberen.

Plussen en minnen

Maak een lijstje van de plus en minpunten van je keuken. Waar moet iets aan gedaan worden, en waar mag iets aan gedaan worden. Wat is noodzakelijk en wat niet. Als je dit hebt, maak een budget. Wat is het je waard? Wat kun je opbrengen?

Investeer

Investeer. Ja, het is waar, soms gaat de “de cost voor de baet” uit. Dus investeer in abonnement bij de bibliotheek. Haal daar een aantal keuken boeken en bekijk wat je aanspreekt. Lees en leen daar ook de duurdere woontijdschriften. Haal een ordner, en vul deze met artikelen, folders, en alles wat je aanspreekt met betrekking tot jou nieuwe keuken. Dat kunnen ook gewoon reclame folders zijn. Het maakt niet uit, zolang als het maar met jou nieuwe keuken te maken heeft. Ook informatie over 2e hypotheken en lenen kan hier bij.

Een echte designer…

Afhankelijk van je budget, zou je er voor kunnen kiezen om 1 of 2 uur een echte designer in te huren. Dat kan je hele verfrissende ideeën geven. Vaak zitten we zo vastgebakken aan onze eigen oordelen en vooroordelen, dat het lastig is om anders een hoekje te denken. Je zou ook contact op kunnen nemen met een school voor interieurdesign. 3e of 4e jaars studenten barsten vaak van de energie en goede ideeën.

Voor het oog?

Als je kritisch naar een keuken kijkt, bestaat die uit een houten frame met deurtjes en lades. En een aanrechtblad. Als de keuken op zich nog in goede staat is, dan kun je overwegen om de deurtjes te verven, of om ze te vervangen door andere deuren. Dit geldt ook voor het aanrechtblad. Andere deurtjes, een nieuw aanrechtblad, en een complete verf en schilder beurt doet vaak wonderen. Ga je voor andere deurtjes en een aanrechtblad, hou dan marktplaats in de gaten. Regelmatig kun je daar keukens gratis ophalen. Haal daar de bruikbare onderdelen uit, verf ze en je bent klaar voor een prikkie.

Tot slot:

Neem er de tijd voor

Wat en hoe je het ook doet, neem er de tijd voor. Ga niet als een idioot aan de slag met het verwijderen van je keukenblok, om tot de conclusie te komen, dat je nu ook je afvoer en de riolering moet verleggen. Juist omdat je een keuken nodig bent, kun je het je niet permitteren om er een 18 maanden project van te maken.

Ken je beperkingen

Ken je beperkingen. Als je niet handig bent en er moet veel gebeuren, maak dan goed budget en laat het doen. Blijkt dat je het dit jaar niet kunt doen, spaar ervoor en verander in de tussenliggende periode je theedoeken en keukendoeken.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Keuken veranderen met beperkt budget?Keuken veranderen met beperkt budget?De keuken is nog niet aan vernieuwing toe of het budget voor vervanging is nog niet toereikend en toch de stijl verander…
Waar let je op bij aanschaf van een keukenWaar let je op bij aanschaf van een keukenJe bent van plan een nieuwe keuken aan te schaffen. Daar komt nogal wat bij kijken. In dit artikel een aantal tips hoe j…
Inrichting keukensInrichting keukensDe inrichting van keukens moet goed doordacht zijn. Per slot van rekening moeten we aan een keuken vele jaren plezier be…
Keuken schoonmaken – Tips en trucjes voor een schone keukenKeuken schoonmaken – Tips en trucjes voor een schone keukenEen keuken dient altijd hygiënisch schoon en netjes te zijn omdat we daar al onze maaltijden bereiden. Maar dat is makke…

Wonen: hout in huisHout is warm en uitermate geschikt om in de woning te verwerken. Kennen we de houten meubelen en keukenkastjes, maar er…
Restylen voor een prikkie: De slaapkamerRestylen voor een prikkie: De slaapkamerSlaapkamers worden steeds belangrijker in ons leven. Een slaapkamer dient al lang niet meer om alleen maar te slapen. Oo…
Sysnet (64 artikelen)
Laatste update: 19-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.