Verlichting in je interieur

Verlichting is een zeer belangrijk onderdeel van je interieurontwerp. Een doordacht verlichtingsplan en weten welke mogelijkheden er zijn op het gebied van verlichting is daarom zeer handig.

Verlichting

Verlichting is een ontzettend belangrijk aspect in je interieur. Vaak wordt er gemakkelijk over nagedacht en worden er gewoon wat lampen gekocht. Echter kan verlichting de sfeer maken en breken, dus is een doordacht verlichtingsplan een must. De sfeer door middel van verlichting wordt overdag bepaald door de kracht van de zon, de ligging ten opzichte van de zon en de afmetingen van de ramen. Wanneer een ruimte in een woning alleen ramen op het noorden heeft, dan komt er weinig zonlicht binnen. Dit kan een kille sfeer geven aan het vertrek. Een ruimte in een woning met ramen op het zuiden heeft daarentegen een warme sfeer, doordat de zon hier langer op staat. Licht kan in drie groepen worden verdeeld, namelijk: direct-licht, indirect-licht en diffuus licht.

Direct licht

Direct licht wil zeggen dat het oog de lichtstraal rechtstreeks ontvangt. Direct licht kan hard en zeer ongezellig overkomen, doordat het vaak de wat felle armaturen zijn. Over het algemeen zijn deze dus slecht te gebruiken in je huis, mits je het licht nodig hebt voor hobby's als lezen, tekenen of naaien. Direct licht kan zelfs zeer doen in de ogen, bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk recht in een spotje kijkt. Het licht kan dan wel goed zijn, maar is dan verkeerd geplaatst.

Indirect licht

Bij indirect licht zie je de lichtbron niet zo direct. Hierbij spelen wanden, vloeren, vlakken en plafond een grote reflecterende rol. Gladde vlakken weerkaatsen meer licht dan vlakken met een structuur. Ook kleur speelt hierin een belangrijke rol, daarom hebben donker afgewerkte vertrekken meer licht nodig. Indirecte verlichting is zeer geschikt voor basis- en sfeerverlichting.

Diffuus licht

Diffuus licht verspreid het licht naar alle kanten. Diffuus is gefilterd, egaal en schaduwloos. Het licht is erg gelijkmatig en niet direct. Je komt diffuus licht veel tegen bij plafondarmaturen, zoals plafonnière of een simpele bol. In een woonruimte kan diffuus licht zeer goed worden toegepast, maar vaak is een combinatie met direct of indirect licht wel beter.

In de praktijk

Een perfecte verlichting voor een interieur ontstaat door contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag, waarbij veel verlichte- en schaduw plekken zijn. Bij contrasten kan je onderscheid maken tussen twee groepen die allebei in een vertrek aanwezig moeten zijn om een fijn resultaat te hebben. Dit zijn basis- en accentverlichting.

Basisverlichting

Onder basisverlichting verstaan we gematigd licht die ervoor zorgt dat de ruimte redelijk verlicht is. Het lichtniveau is te zwak om activiteiten uit te voeren waarbij goed licht noodzakelijk is, zoals schrijven, lezen, borduren en dergelijke. Over het algemeen gebruiken we bij basisverlichting indirect licht. Dit licht kan een ruimtelijke werking suggereren, bijvoorbeeld wanneer er spotjes in het plafond geplaatst zijn van ongeveer 30 cm uit te muur, het licht wordt dan over de muurvlakken verdeeld en ontstaat er een ruimte suggestie. Vaak worden dimmers toegepast op basisverlichting. Houd je van veel licht dan zul je de dimmer niet veel gebruiken, maar door de sterkte van het licht te verminderen kan je perfecte sfeertjes creëren voor bepaalde situaties.

Accentverlichting

Dit type verlichting is eigenlijk nog belangrijker dan basisverlichting. Dit licht bepaalt namelijk of het mogelijk is om bijvoorbeeld te lezen, schrijven en dergelijke activiteiten. Vooral een werkplek moet voldoende verlicht zijn, zonder hinderlijke schaduwen of reflecties. Wanneer er bijvoorbeeld een zitplek wordt gepland, zullen er twee plekken goed verlicht moeten zijn. Een dimmer voor accentverlichting is vaak aan te raden. Echter, wanneer de lichtsterkte via de dimmer wordt verminderd, dan verandert de accentverlichting in basisverlichting.
© 2011 - 2024 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verlichtingsplan maken voor je interieurontwerpVerlichting in je interieur is ontzettend belangrijk, het kan de sfeer in je huis maken en breken. Om te voorkomen dat h…
De perfecte verlichting in je keuken: wat moet je weten?Verlichting in de keuken is erg belangrijk. De juiste verlichting zorgt ervoor dat je je prettig voelt. En dat je goed e…
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…
Een lamp ophangen, hoe doe je dat?Een lamp ophangen, hoe doe je dat?Verlichting is een belangrijk onderdeel van je interieur. Behalve dat het een ruimte sfeer geeft, is het ook functioneel…

Interieur in witInterieur in witWit is van alle tijden en je kan er eindeloos mee variëren in een interieur. De massale doorbraak van wit kwam in de jar…
Wandaanzichten maken je interieurontwerp compleetHeb je een interieurontwerp gemaakt, maar ben je erg benieuwd naar hoe het er in je eigen woonkamer uit komt te zien? Ma…
Shannach (20 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.