Verlichtingsplan maken voor je interieurontwerp

Verlichting in je interieur is ontzettend belangrijk, het kan de sfeer in je huis maken en breken. Om te voorkomen dat het toepassen van verlichting in je interieur niet gewenst loopt, kun je het beste een nauwkeurig verlichtingsplan maken.

Verlichtingsplan

Een verlichtingsplan is een must voor het compleet maken van je interieur. De verlichting kan de sfeer maken of breken. Met een lichtplan breng je duidelijk in beeld welke verlichting en bijbehorende aansluitpunten je nodig hebt in een bepaalde ruimte. Bij verlichtingproblemen is het nodig om precies te bepalen of de problemen schuilen in debasis- en accentverlichting. Het plan moet goed in elkaar zitten: goede basisverlichting met een dimmer en accentverlichting waar gerichte verlichting mee wordt gecreëerd.

Problemen

Een specifiek probleem is meestal de lamp boven een eettafel. Als de meubelopstelling niet bekend is, is het bepalen van een aansluitpunt in het plafond onmogelijk. Dan kan er wel gebruik worden gemaakt van een wandlamp of een lamp op een voet. Als we naar de fuctie van de lamp gaan kijken, blijkt dat deze lanp twee mogelijkheden kan hebben. Het kan als werkverlichting dienen, dus accentverlichting. Als je daarentegen een etentje geeft moet dezelfde lamp sfeervol zijn. Nu gebruiken we de lamp als basisverlichting en met behulp van een dimmer kan de lichtsterkte precies geregeld worden. Door deze lamp te combineren met kaarsen wordt ook de contrast- of schaduwwerking sterker. Je ziet dus dat het voorspellen van de het functioneren van een eettafelmap redelijk gemakkelijk is. Daarom is het belangrijk om er altijd bij stil te blijven staan waar de lamp voor dient te functioneren.

Verlichtingsplan maken

Een verlichtingsplan maken is een zeer nauwkeurig werk, zeker als het een casco woning betreft. Je wilt uiteindelijk voldoende aansluitpunten hebben voor licht, televisie, internet en telefoon. Ook wil je de juiste verlichting in je interieur plaatsten, dus dien je daar goed over na te denken. Begin daarom ook niet met het inkopen van lampen, alvorens je een verlichtingsplan hebt gemaakt. Je maakt een plan voor de ruimte en niet rondom de gekochte lamp. Het maken van een verlichtingsplan gaat in vier stappen, deze doe je stap voor stap.

Plattegrond

Voor het maken van een verlichtingsplan is het handig dat je een plattegrond tekening hebt van de ruimte waar je verlichting wilt gaan toepassen. Hierbij is het zeer gemakkelijk als je van te voren een interieurontwerp hebt gemaakt, want hierbij zijn ook de gewenste meubelen en de bestaande afmetingen te vinden. Op deze manier weet je welke hoek van de ruimte, welke functie krijgt. Zo kun je ook bepalen waar je een televisie wilt plaatsen et cetera. Als je dit eerder gemaakte ontwerp hebt, kun je daar een calquevel overheen leggen, zodat de meubelen nog steeds zichtbaar zijn en je op het calquevel een verlichtingsplan kunt tekenen. Maak een lijstje van de verschillende functies die in de ruimte mogelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werken, televisiekijken, lezen, internetten of eten. Sommige plekken in de ruimte kunnen meerdere functies hebben, zoals bijvoorbeeld de bank in de zithoek. Op het lijstje zet je alle mogelijke functies die je het meest denkt te gebruiken.

Lichtbehoefte
De tweede stap is het vertalen van de functies naar lichtbehoefte. Een plek waar je graag wilt lezen heeft bijvoorbeeld een gerichte lamp nodig die sterk licht geeft. Hierbij is het handig om misschien een dimmer toe te passen. Zo kun je lampen zoals deze die bedoelt zijn voor het lezen, ook dimmen en gebruiken als sfeerverlichting. Lampen kunnen dus meerdere functies hebben. Bij het bepalen van de lichtbehoefte is het handig om rekening te houden met de twee verschillende soorten licht: de basisverlichting en accentverlichting. Op het calquevel die je op de plattegrond hebt gelegd, ga je de locatie van de lampen aangeven.

Gebruik hierbij symbolen. Geef de lampen een gele kleur, en geef hiermee aan hoe groot je de lichtbundel wenst te hebben. Voor het gemak kun je bij de lampen waarbij je graag een dimmer wilt hebben vanwege meerdere functies van de plek, een kleine stip zodat je weet dat je hier een dimmer wilt hebben.
Aansluitpunten
Op dezelfde calquevel waarbij je de lampen hebt aangegeven, ga je ook de locatie van de benodigde aansluitpunten aangeven. Gebruik ook hierbij weer de symbolen die op bovenstaande legenda te zien zijn. Voor het werken met verschillende aan- en uit-knoppen en dimmers kun je het beste de aansluitpunten nummeren. Geef aan welke lampen er bij schakelaar 1 aan gaan, welke bij schakelaar 2 licht geven et cetera. Via deze manier kom je er achter of je voldoende aansluitpunten hebt. Denk goed na over de locatie van de aansluit punten. Zo is het gemakkelijk dat wanneer je de woonkamer binnenloopt, je gelijk naast de deur een lichtschakelaar hebt om de basisverlichting aan te schakelen. Voor sommige lampen is het handig als je vanuit meerdere locaties het licht aan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting in je slaapkamer. Het is makkelijk als je deze vanuit je bed aan kunt doen, maar ook als je de slaapkamer in of uit loopt. Naast de schakelaars voor de verlichting, geef je ook de aansluitpunten aan voor de televisie, internet en telefoon. Deze zijn tegenwoordig zeer onmisbaar in je interieur, dus zie ze niet over het hoofd.

Verlichting zoeken

Wanneer je eenmaal een verlichtingsplan hebt gemaakt, en je lijkt tevreden te zijn met de mogelijkheden van de lichtbronnen, dan ga je op zoek naar geschikte lampen. Dit kun je doen door verlichting te zoeken bij verschillende webwinkels op het internet, maar je kunt natuurlijk ook in verschillende vakbladen en tijdschriften zoeken. Beter nog is misschien om met je verlichtingsplan (en interieurontwerp) langs te gaan naar een lampen-speciaalzaak, zodat zij goed naar je plan kunnen kijken en je lampen kunnen adviseren.
© 2011 - 2024 Shannach, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exotisch ogende border ontwerpenBinnen niet al te lange tijd kun je op een zonnig plekje de border een exotisch tintje geven. In twee tot drie maanden i…
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
Een eigen interieurontwerp makenBen je toen aan een nieuw interieur, maar weet je niet helemaal hoe je het aan moet pakken? Maak dan nu je eigen interie…
Tekens in de Semiotiek: Icoon, Index en SymboolTekens in de Semiotiek: Icoon, Index en SymboolSemiotiek of semiologie wordt ook wel de tekenleer genoemd. Bij semiotiek gaat het om het wezenlijke karakter, het ontst…
Interieur in witInterieur in witWit is van alle tijden en je kan er eindeloos mee variëren in een interieur. De massale doorbraak van wit kwam in de jar…
Shannach (20 artikelen)
Laatste update: 27-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.