Renovatie: zo maken we van onze trap een absolute blikvanger

Renovatie: zo maken we van onze trap een absolute blikvanger Met de intrede van de lente, denken velen aan de herinrichting of de renovatie van hun woning. Is de trap in onze leefruimte aan vervanging toe, dan hebben we de keuze uit verschillende mogelijkheden en systemen. Hoe gaan we best tewerk bij de uiteindelijke keuze van de voor onze leefruimte meest geschikte trap? Op welke manier maken we van onze toekomstige trap de absolute blikvanger van onze woning?

Een trap zorgt voor eenheid in ons interieur

Daar waar vroeger weinig of geen aandacht werd besteed aan de keuze van de meest geschikte trap voor onze woning, is deze de jongste jaren steeds meer en meer deel gaan uitmaken van onze leefruimte. We hebben daarbij de keuze uit verschillende mogelijkheden en systemen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is de kunst deze doeltreffend tegen elkaar af te wegen. Zo past een open trap bij een woonruimte met een open karakter. Een zwevende trap wordt steeds populairder, en brengt op zijn beurt een architecturaal element in onze woon- en leefruimte. Het nadeel van een open trap is dat zowel geluid als warmte gemakkelijk tot de bovenverdieping doordringen.

Vrijstaande trap moet bij interieur passen

We kunnen van een vrijstaande trap dé blikvanger van onze woning maken, op voorwaarde dat hij maximaal in zijn omgeving past waarin hij wordt geplaatst. Een vrijstaande trap bepaald in belangrijke mate de uitstraling van ons interieur. Zo een vrijstaande trap wordt dan ook meestal uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de vloer van ons interieur. Zo realiseren we éénheid in onze woonkamer. Binnenhuisarchitecten plaatsen bijvoorbeeld een eiken trap op een vloer van dezelfde soort eik. Verschillende houtsoorten combineren, ook al gaat het om minieme verschillen, doen we best niet. Een groot contrast tussen een open trap en zijn omgeving, kan dan weer perfect. Een witte metalen trap op een houten parket, of een licht houten trap op een donkere marmeren vloer tegen een zwarte muur geeft extra persoonlijkheid en uitstraling aan ons interieur.

Rechte trappen voor moderne interieurs

Kozen we voor een moden interieur, dan is de installatie van een open trap het overwegen meer dan waard. Dergelijke rechte trappen zijn niet alleen strakker van sfeer. Ze zijn veel gebruiksvriendelijker en zijn bovendien relatief goedkoop. Een wenteltrap oogt weelderig en luxueus, maar valt dan ook stukken duurder uit dan een openstaande of een rechte trap.

Spiltrap voor een beperkte ruimte

Met een kwartdraaitrapkunnen we, naargelang de ruimte waarover we beschikken, een belangrijke plaatsbesparing realiseren. Beschikken we over een écht kleine ruimte, dan biedt een spiltrap de oplossing. Bij zo een spiltrap worden de verschillende treden rond één centrale as geplaatst. Er zijn meer besparende trappen. Zo zijn er modellen waarbij we bijvoorbeeld beurtelings links en rechts over slechts halve treden beschikken. Een spiltrap is minder comfortabel in gebruik, en is dan ook minder geschikt voor mensen die van de trap veel gebruik moeten maken. Bij een eventuele verhuis is zo een spiltrap ook verre van practisch.

Zwevende trap steeds populairder

Zwevende trappen worden steeds populairder. Vooral de zwevende trappen die tegen de muur worden geïnstalleerd, zijn daarbij erg in trek. Zo een zwevende trap kan niet zomaar tegen om het even welke muur worden geplaatst. Muren of wanden uit gyproc kunnen het gewicht van zo een zwevende trap immers onmogelijk dragen. Kiezen we voor een zwevende trap met bijvoorbeeld open treden, dan moeten we er terdege rekening mee houden dat dit heel wat stof kan veroorzaken. Willen we de ruimte onder de treden van dit soort zwevende trap toch gebruiken, dan kunnen we deze treden sluiten, waardoor een uitstekende bergruimte ontstaat.

Z- trappen voor elegante toets

De jongste tijd wordt ook meer en meer gekozen voor Z- trappen, waarbij de opstap van de treden niet recht maar schuin is. Deze Z- trappen zijn zéker even gebruiksvriendelijk als een trap met een rechte opstap, en geven ons interieur een eigen uitstraling.

Vorm van trap bepaald gebruiksvriendelijkheid

De vorm van onze trap bepaald in belanghrijke mate ook zijn gebruiksvriendelijkheid. Voor een maximale gebruiksvriendelijkheid, is de opstap van een trede bij voorkeur niet hoger dan 18 centimeter. De diepte ervan varieert tussen de 22 en 25 centimeter, en de breedte van onze trap bedraagt minstens 90 centimeter. Een té steile trap, of een trap die daarentegen te weinig stijgt, is zeker niet aangenaam in gebruik, integendeel.

Houten trap voor warmte én gezelligheid

De sfeer die en trap uitstraalt, wordt in belangrijke mate beïnvloed door de materiaalkeuze. Hout is veruit het populairste materiaal voor een trap. Een houten trap straalt warmte en gezelligheid uit. Voor de productie van trappen, gebruikt men veel beukenhout, dit vanwege zijn lagere kostprijs. Kiezen we voor een trap in beukenhout, dan moeten we er zeker rekening mee houden dat een beukenhouten trap na verloop van tijd geel wordt. Eik is uiteraard stukken duurder, maar krijgt met het ouder worden een mooier uitzicht.

Combinatie van hout en glas

Zowel een trap uit metaal als glas, oogt veel killer. Daarom wordt glas dikwijls gecombineerd met houten treden. Een glazen trap laat dan weer het licht veel beter door.

Strakke trap in beton of corian

Zijn we van oordeel dat een trap met een strakke vormgeving het best bij onze living past, dan kiezen we bij voorkeur voor een trap uit beton of Corian. Een trap uit beton oogt bijzonder esthetisch en past bij ieder interieur, gaande van klassiek tot ultra- modern. Corian is een materiaal dat veel wordt gebruikt bij de productie van keukenwerkbladen, en doet nu ook meer en meer zijn intrede in de sector van de trappenmakerij. Corian is bijzonder stevig, duurzaam en onderhoudsvriendelijk, maar zijn prijskaartje vormt nog voor velen de struikelblok.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een traprenovatie?Een traprenovatie kunt u uit laten voeren om de trap de uitstraling te geven dat bij uw huis past. Door een renovatie ku…
Traprenovatie: de nieuwe woontrendTraprenovatie, je komt het steeds vaker tegen op televisie en in magazines. Reclame over het renoveren van uw trap komt…
Wat is zelfstandige woonruimte?Wat is zelfstandige woonruimte?Het is van belang om onderscheid te maken tussen zelfstandige woonruimte en onzelfstandige woonruimte. Bij zelfstandige…
Traprenovatie of kopen we een nieuwe trapTraprenovatie of kopen we een nieuwe trapIn Nederland zijn de trappen in woonhuizen vaak erg smal en stijl. Het lijkt alsof er aan dit onderdeel van het huis wei…
De slaapkamer als oase van rustDe slaapkamer als oase van rustDe slaapkamer is voor velerlei gebruik, maar de slaapkamer zo inrichten dat het ook een oase van rust is, is een kunst.…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.