Traprenovatie of kopen we een nieuwe trap

Traprenovatie of kopen we een nieuwe trap In Nederland zijn de trappen in woonhuizen vaak erg smal en stijl. Het lijkt alsof er aan dit onderdeel van het huis weinig aandacht wordt besteed bij de bouw. Ook de gang is dikwijls smal en de overloop biedt weinig mogelijkheden om deze leuk aan te kleden. Na verloop van tijd wil je de opgang veranderen en ontstaat de vraag gaan we de trap laten renoveren of kopen we een nieuwe trap. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van de beschikbare ruimte en van het budget dat je wilt en kunt besteden.

Verschil in trappen

Als je bijvoorbeeld in Duitsland in een woning komt dan zie je direct dat de trap daar geheel anders in het interieur is geplaatst dan in Nederland. De hal of gang is breder en de trap is ook veel breder en heeft een betere opgang. In Nederland zijn de meeste traptreden ongeveer 70 cm. breed terwijl in Duitsland de traptreden over het algemeen 100 cm. breed zijn. Ook het materiaal is verschillend. Men heeft de keuze tussen een houten trap of een betonnen trap die dan betegeld wordt. De meeste mensen kiezen voor een betegelde trap naar de kelder en een houten trap naar de bovenverdieping. Dit kan een open of een gesloten trap zijn. Komt men daarna in Nederland dan zien we dat de trap bijna altijd in een smalle gang is geplaatst en a.h.w. weggedrukt is in de hoek. De trap is vaak erg steil en maakt meestal een bocht halverwege. Wanneer men niet aan de trap gewend is en met gaat met een kind op de arm de trap af dan kan een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Hier wordt in Nederland erg weinig aandacht aan geschonken, zelfs in nieuwbouw woningen in het wat duurdere woonsegment. De trap is vaak van vurenhout die men dan zelf kan schilderen of bekleden. Het lijkt het sluitstuk van de begroting. Dan is het ook logisch dat men na verloop van tijd de trap wil verfraaien.

keldertrapkeldertrap

Renoveren of nieuwe trap kopen

Dan komt vanzelf de vraag willen we renoveren of kunnen we kiezen voor een nieuwe trap. Dit kan alleen als de ruimte voldoende breed is want anders biedt een nieuwe trap weinig soelaas. Het zal altijd nodig zijn om een deskundige in de arm te nemen en nauwkeurig de mogelijkheden vooraf te bekijken en te laten berekenen. Soms kan men op de bovenverdieping wat ruimte opofferen om te trap wat minder steil te laten lopen of de bocht wat te veranderen. Ook kan een wenteltrap mogelijk uitkomst bieden of bij een grotere renovatie van de woning kan gekeken worden naar een andere plek om de trap te plaatsen. Het zal zeker lonend zijn om voordat men gaat renoveren eerst alle mogelijkheden goed op een rijtje te zetten. Beter wat geld uitgeven voor een goed advies dan later spijt krijgen over een verkeerd of te snel genomen beslissing. Ga niet over één nacht ijs en ga kijken bij bedrijven die trappen leveren en renoveren, indien mogelijk ook eens over de grens in Duitsland of België.

Verwachtingen bij renovatie

Bij renovatie zijn er erg veel goede en verschillende mogelijkheden. Men kan kiezen uit diverse houtsoorten bijvoorbeeld. Europees eiken of het donkere wengé. Maar er kan ook een keuze worden gemaakt voor laminaat. Zo kan men de leuning laten verplaatsen of een geheel nieuwe en moderne leuning kopen. Verlichting kan worden aangebracht in de trap. Er kan gewerkt worden met mooie kleuren. Ook de overloop kan worden meegenomen bij het bekleden van de trap. Tevens kunnen de zijwanden van hetzelfde materiaal worden gerenoveerd. Van een open trap kan een gesloten trap gemaakt worden. Er zal altijd een anti-slip laag worden aangebracht. Ook de vlizotrap naar de zolder kan tot vaste trap gemaakt worden.

Werkwijze renovatie

Eerst wordt er door het te leveren bedrijf opgemeten en worden prijsafspraken gemaakt alsmede data van aflevering vastgesteld. Daarna worden binnen het bedrijf de traptreden klaargemaakt. Zodoende hoeft de renovatie niet veel tijd te kosten en kan binnen een tijdsbestek van één of twee dagen gerealiseerd worden. Er komt dan nauwelijks hak- en breekwerk aan te pas en de wanden zullen ook niet beschadigd worden. Vaak wordt afgesproken dat men zelf de oude trapbedekking vooraf verwijderd maar de trap behoeft niet glad gemaakt te zijn. Vanzelfsprekend is het voor de doe het zelver ook mogelijk om kant en klare pakketten te bestellen en de klus zelf ter hand te nemen. Maar ook dan is het noodzakelijk om goede afspraken te hebben inzake levering en juiste maten. Het is verstandig niet alleen zelf op te meten maar ook een bedrijf te laten meten zodat over de maten geen onenigheid kan ontstaan.

Kosten traprenovatie

Het valt nauwelijks vooraf vast te stellen hoeveel de traprenovatie gaat kosten. Op het internet zijn wel enige bedrijven die een kostenraming geven maar dit is erg algemeen. Veel hangt af van je persoonlijke wensen en de mogelijkheden in huis. Het renoveren van de trap kan wel gezien worden als een goede investering omdat bij verkoop van de woning een goed verzorgde trap beslist meerwaarde geeft.

Traplift

Soms is het verstandig om bij de renovatie of vernieuwing van de trap te kijken naar de toekomst. Het kan noodzakelijk zijn om in de toekomst een traplift te plaatsen. Daarvoor moet dan de nodige ruimte zijn.

brede trapbrede trap

Keuze voor een nieuwe trap

Als men de keuze kan maken voor een nieuwe trap dan is het verstandig om bij diverse timmerbedrijven een offerte te vragen. Immers een nieuwe trap zal zorgen voor een verfraaiing van de woning. Een trap laten plaatsen is een kwestie van vertrouwen en nauwkeurigheid. Immers het maken van het trapgat moet passend gedaan worden. Werk aan de hand van foto's om zo een goed beeld te krijgen over hoe het eindresultaat zal worden. Kijk goed naar de materialen die worden gebruikt en bepaal vooraf of je de trap wilt laten bekleden of slechts een houten trap wilt hebben. In het laatste geval is de houtsoort en de kleur erg belangrijk. Houd er rekening mee dat het plaatsen van een nieuwe trap een dure aangelegenheid is.
© 2011 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traprenovatie: de nieuwe woontrendTraprenovatie, je komt het steeds vaker tegen op televisie en in magazines. Reclame over het renoveren van uw trap komt…
Wat kost een traprenovatie?Een traprenovatie kunt u uit laten voeren om de trap de uitstraling te geven dat bij uw huis past. Door een renovatie ku…
Trapliften: gebruik, reparatie en onderhoudTrapliften: gebruik, reparatie en onderhoudEen traplift zorgt ervoor dat mensen die slecht ter been zijn langer in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Een trapl…
Trappen van vergelijking EngelsTrappen van vergelijking zijn bijvoeglijk naamwoorden, dit zijn woorden die wat zeggen over het zelfstandig werkwoord.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe matrasWaar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe matrasZes zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een nieuwe matras. Wanneer je een showroom binnen loo…
Perzisch tapijt kopen en verkopenPerzisch tapijt kopen en verkopenPerzische tapijten kunnen veel waard zijn. Het Perzisch tapijt heeft een lange geschiedenis en komt al in de Bijbel voor…
Bronnen en referenties
  • Renotrap.be
  • Wolfs traprenovatie
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 31-05-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.