Zo maken we onze parketvloer weer stralend mooi

Zo maken we onze parketvloer weer stralend mooi Wanneer de lente aan de deur klopt, komt ook de jaarlijkse schoonmaak angstvallig dichterbij. Ons interieur neemt hierbij ongetwijfeld een belangrijke plaats in. Onze vloerbekleding kan daarbij beslist een grondige opknapbeurt gebruiken. Maar hoe zorgen we weer voor een onberispelijk schone parketvloer, en met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening om van onze houten vloer weer de absolute blikvanger van onze woonkamer te maken?

Persoonlijkheid én uitstraling

Een houten parketvloer geeft ons interieur ongetwijfeld die extra persoonlijkheid en uitstraling waar we bij de inrichting van onze woning ongetwijfeld allemaal naar op zoek zijn. Niet te verwonderen dat steeds meer en meer landgenoten voor zo een houten parketvloer kiezen. Deze is in vele gevallen vervaardigd uit massief hout. Voor wie op zijn budget wil besparen, biedt een parketvloer, samengesteld uit verschillende stroken, beslist een aanvaardbare oplossing. Een parketvloer is ongetwijfeld een investering voor langere termijn. Willen we er zo lang en probleemloos mogelijk van genieten, dan houden we er rekening mee dat zowel de massieve parketvloer als het in stroken samengesteld parket, een aangepast onderhoud vragen.

Geboende parketvloer

Het verschil in onderhoud tussen een geboende en een geplastificeerde parketvloer is groot, zéker op het vlak van zijn onderhoud. Bij een geboende parketvloer gaat het eigenlijk om een gelakte vloer. Boenwas is immers vergelijkbaar met vernis. Het soort lak of boenwas bepaald het uitzicht van onze parketvloer. We hebben hierbij de keuze tussen glanslak, satijnlak, matte lak, polyurethaan of waterlak. Kiezen we voor het gebruik van milieuvriendelijke producten, dan geniet waterlak ongetwijfeld de voorkeur. Voor de levensduur van ons parket, biedt deze waterlak eveneens vele voordelen. Deze laksoort is veel beter bestand tegen slijtage dan bijvoorbeeld polyurethaan. Dit laatste product geeft onze parketvloer wel een mooiere uitstraling. Bij de uiteindelijke keuze van ons schoonmaakproduct, moeten we ons dus de vraag stellen of we het milieuvriendelijke aspect laten primeren, of we de voorkeur geven aan het uitzicht van onze vloerbekleding. Geboend parket maken we regelmatig schoon met de stofzuiger of met een droge doek. Let erop dat deze doek electrostatisch geladen is.

Hoe brengen we een nieuwe laklaag aan?

De levensduur van een gelakte of geboende parketvloer, ligt gemiddeld op tien jaar. Willen we er langer van genieten, dan zullen we een nieuwe laklaag moeten aanbrengen. Het aanbrengen van zo een nieuwe laklaag, kunnen we gemakkelijk zélf, maar hoe gaan we daarbij tewerk? De eerste stap naar een nieuwe laklaag, is het grondig wegschuren van de oude en versleten laklaag. Op deze afgeschuurde ondergrond, brengen we een aangepaste poriënvuller aan. Daarna kunnen we de laatste oneffenheden in onze parketvloer wegschuren met een zacht schuurpapier. Eens deze klus geklaard, kunnen we enkele nieuwe lagen met een speciaal plastificeerproduct aanbrengen. Dit product is vergelijkbaar met vernis. Het plastificeerproduct is echter veel elastischer en beter bestand tegen slijtage.

Geplastificeerd parket gemakkelijk in onderhoud

Geplastificeerd parket is veel gemakkelijker in onderhoud dan gelakt of geboend parket. Bij iedere seizoenswissel behandelen we ons geplastificeerd parket met een hiervoor speciaal ontworpen onderhoudsproduct. Op plaatsen die druk worden belopen kunnen we deze behandeling vaker toepassen. Met dit onderhoudsproduct kunnen we ons parket niet alleen weer laten stralen als nieuw. Dit product is ook in staat kleine krasjes weg te werken. We moeten er wél rekening mee houden dat we zéker het eerste uur na de behandeling met het onderhoudsproduct, onze parketvloer onaangeroerd laten en er dus zeker niet over lopen.

Geolied parket eenvoudig te onderhouden

Geolied parket is veruit het gemakkelijst in onderhoud. Om zo lang mogelijk van ons geolied parket te kunnen genieten, moeten we ook hier met enkele voorzorgsmaatregelen rekening houden. Naast een regelmatige poetsbeurt met onze stofzuiger op zijn speciale stand voor het efficiënt reinigen van parket- en tegelvloeren, moeten we onze geoliede parketvloer enkele keren per jaar grondig schoonmaken met een mengsel van water en een speciaal reinigingsparket voor geoliede parketvloeren. Deze speciale reinigingszeep bezit zowel extra voedende als beschermende bestanddelen. Om donkerkleurige strepen tussen de planken van ons parket én een snelle slijtage ervan te voorkomen, gebruiken we zo weinig mogelijk water. Bij voorkeur een vochtige doek. Water is immers de grootste vijand van ons parket.

Oliën van onze parketvloer

Net zoals we een gelakte parketvloer na enkele jaren van een nieuwe laklaag moeten voorzien, is dit ook het geval met onze geoliede parketvloer. Is ons geolied parket regelmatig onderhouden, dan hoeven we de olielaag zelfs niet weg te schuren. Vooraleer we een nieuwe olielaag aanbrengen, moeten we ons parket wél grondig ontvetten. Er zijn nu ook producten in de handel die tegelijk zeep én olie bevatten, zodat ontvetten overbodig is. Eens deze klus geklaard, moeten we rekening houden met een droogtijd van gemiddeld twaalf uur.

Extra tips voor het onderhouden van parket

  • Gebruik voor het onderhoud van de verschillende soorten parket steeds aangepaste producten.
  • Gebruik nooit agressieve schoonmakers als ammoniak voor het onderhoud van parketvloeren.
  • Gebruik bij het afschuren van parketvloeren steeds een zacht soort schuurpapier
  • Water is de grootste vijand van onze parketvloer.
  • Na het verwijderen van kleine krassen, telkens deze plaats behandelen met lak, boenwas of olie.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Interieur ontwerpen met 3D roomplannerInterieur ontwerpen met 3D roomplannerWie handig is met de computer kan tegenwoordig zelf zijn keuken, badkamer of huiskamer vanachter de PC ontwerpen. Met be…
Zo maken we van ons laminaat weer een blikvangerZo maken we van ons laminaat weer een blikvangerWanneer de lente aan de deur klopt, komt ook de jaarlijkse schoonmaak angstvallig dichterbij. Ons interieur neemt hierbi…
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Parketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringenParketvloeren zijn er in klassieke en moderne uitvoeringenParket is de meest bekende en oudste vorm van houten vloeren. Maar ook anno nu is het nog een zeer gewilde vloer. Parket…

Verschillende soorten open haardenVerschillende soorten open haardenEen open haard kan als stijlelement een goede toegevoegde waarde bieden voor zowat iedere inrichting. Naast verschillen…
Glas in loodramenGlas in loodramenGlas in lood is een bijzonder oud fenomeen. Het gebeurde veel in de middeleeuwen, omdat glazenmakers destijds nog geen r…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.