Glas in loodramen
Glas in lood is een bijzonder oud fenomeen. Het gebeurde veel in de middeleeuwen, omdat glazenmakers destijds nog geen ruiten konden maken van blank glas op groot formaat. De structuur was daar te zwak voor. De glas in loodramen waren vooral te vinden in kerken en grote herenhuizen en waren ook teken van hoe welgesteld iemand was. Tegenwoordig kopen mensen vooral glas in loodramen omdat ze het mooi vinden. Het is ook mogelijk uw eigen raam te ontwerpen.
Glas in lood is een zeer oud fenomeen. Het is een omschrijving voor vensterramen die bestaan uit stukken glas die zijn gevat in loodlijsten. Op deze manieren worden er afbeeldingen weergegeven. De ramen zijn ooit populair geworden omdat het de glasmakers destijds niet lukte om blank vensterglas uit een stuk te maken. Zij probeerden dat in de middeleeuwen wel, maar dit glas was vaak te zwak van structuur en viel uit elkaar. Pas aan het begin van de 19e werden er structuren ontdekt waardoor het makkelijk werd om grote oppervlakten van een stuk blank vensterglas te maken. Daarvoor werden ramen dus gemaakt uit meerdere stukken. Deze lieten zich goed lenen voor kunstzinnige uitvoeringen. Dit gebeurde vooral in kerken en in oude herenhuizen. Glas was duur en daardoor konden alleen de welgestelden zich dat veroorloven.
Geschiedenis van glas in loodramen
De techniek van glas in lood gaat zeer ver terug. Eerst moeten de stukken glas naar de juiste maat worden gesneden. Dit is al ingewikkeld omdat glas zeer kwetsbaar is. Ook moet het goed op elkaar aansluiten dus er is daarbij niet veel ruimte voor fouten. Nadat het op de juiste maat is gesneden wordt het in een H-vormige loodlijst geplaatst waarbij de punten elkaar kruisen en de stukken glas aan elkaar worden gesoldeerd. Het glas in loodraam moet waterdicht zijn en daarom wordt er een kit aangebracht tussen het glas en de loodlijst. De gewone loodlijsten bieden meestal niet voldoende stevigheid. Daarom zij enkele doorgaande loodlijsten voorzien van stalen kernen. Toch blijft het glas-in-loodraam een relatief zwakke constructie. Dit leidt er toe dat grote glas-in-loodramen meestal voorzien zijn van extra stalen spijlen.
Kosten glas in loodramen
Het is lastig om uit de losse pols te zeggen hoeveel een glas-in-loodraamkost. Dit komt omdat het van een groot aantal factoren afhangt. Allereerst gaat het om het ontwerpen van een glas in loodraam. Soms gaat het om een variatie op een al bekend raam, maar in sommige gevallen moet het ontwerp aan de hand van slechts een paar schetsen of werktekening nog helemaal in elkaar worden gezet. Ook de kleur glas maakt uit. Blank vensterglas kost bijvoorbeeld maar 30 euro per meter, maar wanneer u veel rood in uw raam wilt hebben bent u al een stuk duurder uit. Rood glas kost gemiddeld 300 euro per vierkante meter. Ook de grote van het glas in loodraam heeft invloed op de prijs. Als u veel verschillende stukken glas in het raam wilt hebben lopen de kosten op omdat er extra verbindingsmateriaal nodig is, maar ook omdat er meer tijd in de uitwerking gaat zitten.
Eigen glas in loodraam ontwerpen
Steeds meer mensen zijn er ook in geïnteresseerd geraakt om hun eigen glas in loodraam te maken. Dit is mogelijk, maar daarvoor is wel enige begeleiding nodig. Daarom worden er op verschillende plekken cursussen aangeboden. De betrokkenheid kan zo ver gaan tot het hele raam zelf ontwerpen en in elkaar zetten tot slechts enkel een ontwerp aanleveren waarna professionals het raam verder afmaken. Veel mensen willen tegenwoordig in nieuwbouwhuizen weer glas in loodramen aanbrengen om het huis een bepaalde uitstraling te geven.