De woning in lentesfeer

De woning in lentesfeer Zo aan het begin van het kalenderjaar is het nog echt winter, zacht of niet, maar dat neemt niet weg dat menigeen al aan het rondkijken is om de woning in vrolijker (lees ook: zonniger) sfeer te krijgen. Kleur doet het altijd goed, maar wat zijn dan zoal de kleuren die het voorjaar dichterbij brengen en wat zijn de materialen die daarbij horen.

Lichter leven

In de zomer leven we lichter, letterlijk en figuurlijk. We eten lichter, kleden ons lichter en dunner en omringen ons met anders stoffen en kleuren. Dit hoort als het ware bij het lichte lentegevoel. Voor velen het meer vrolijke seizoen komt er weer aan.
Logisch eigenlijk dat we ons dan ook willen omringen met andere kleuren en materialen en dus wordt het interieur weer eens onder het vergrootglas gelegd en bekijken we, wat we op relatief eenvoudige wijze aan kunnen passen. Enerzijds vanwege het budget wat niet iedereen in ruime mate heeft en anderzijds, omdat we onze meubelen wel mooi vinden, maar de styling mogelijk net wat frisser kan voor het seizoen.

Bron: Avantrend, PixabayBron: Avantrend, Pixabay

Opnieuw stylen

Daarmee niet gezegd dat we ons hele huis overhoop moeten halen, maar ieder huis heeft een aantal zaken in zich, waar we relatief eenvoudig mee aan de slag kunnen.
Te denken valt aan:
  • Kleden (vloer- , tafel- en wandkleden, maar ook sierkleden voor over de bank)
  • Kussens (kussens op de bank om lekker in weg te duiken, kussens voor in de rug voor een comfortabele zit of sierkussens)
  • Kaarsen en kandelaren
  • Fotolijstjes (staand of verwerkt in een frame)
  • Vazen (sier- en bloemenvazen)
  • Keukendoeken en ovenwanten
  • Bijzettafeltjes

Vervangen

Waar het om gaat is dat je eens goed rondkijkt wat je van dit soort spullen netjes op kunt slaan voor het koudere seizoen en het nieuwe voor het lentegevoel in het interieur brengen. Vaak kom je met een middagje werk al een heel eind.

Behalve hetgeen je kunt vervangen is het ook van belang te kijken welke kleuren je dat vrije lichte lengte gevoel geven. Je mag je best een beetje door de trends laten leiden, maar jij moet je goed voelen in je huis en als zacht geel dat doet, terwijl het geen trend is kan je nog steeds voor zacht geel kiezen. Sterker nog, het zou het advies zijn. Want trends geven de mogelijkheden weer, moeten je inspireren, maar degene die er woont, moet zich er prettig in voelen en dus moeten het kleuren en materialen zijn die bij je passen. Het enige waar je altijd op moet letten, is dat het een samenspel wordt van kleuren en materialen. Het samenspel is het in elkaar op gaan van kleuren en materialen.

Materialen

De glanzende kussens gecombineerd met ruw linnen kussen worden bijvoorbeeld veel gecombineerd. Echter, als je niets met glans hebt, ga je het dus ook niet plots wel mooi vinden. Bekijk behalve de kleuren ook goed naar de materialen welke je prettig vindt. Verder is het ook goed te kijken naar de omstandigheden. Op lichte kleuren zie je vlekken eerder en met kinderen en/of huisdieren kan een extra wasbeurt wel eens handig zijn. Zinvol dus om te kijken naar de wasbaarheid van het materiaal. Dit geldt natuurlijk ook voor kleden.

Kijk ook eens naar de materialen van meubelen. Leuke bijzettafels van takken kunnen ook dat lentegevoel brengen. Soms is het heel eenvoudig en ben niet te bang dat meerdere houtsoorten i huis niet samen gaan.

Kleuren

Maar hoe je het wend of keert, de meeste mensen gaan toch echt voor de kleuren. Waarbij pastels het in de lente altijd goed doen. Dit neemt niet weg dat de designers ieder seizoen weer met iets nieuws moeten komen en dat wil zetten dat het zuurstofrood een zachte variant heeft gekregen en dit gecombineerd met zacht geel en wie van nog meer kleur houdt, kan er aqua blauw in een afgezwakte vorm aan toevoegen en zelfs het appeltjesgroep kan weer. Het voordeel van trendkleuren is wel, dat op het moment dat je gaat zoeken er veel meer van te koop is. Nadeel is de prijs, omdat het toch wel verkocht wordt, kan de prijs aardig opgeschroefd worden.

Tot slot

Maar het staat of valt met je eigen smaak, je eigen ideeën hoe je je woning frisser en lichter richting de lente krijgt. Spreekt voor zich dat een bos lente bloemen altijd meewerkt aan de sfeer. Soms kan het ook al op een heel eenvoudige manier. Maar experimenteer en durf te combineren, zolang jij het goede gevoel over je woning hebt, is het prima.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lente decoraties voor in huisLente decoraties voor in huisDe lente is in zicht, de dagen zijn aan het lengen, maar buiten is het nog kil en nat. Je hebt zin om het voorjaar wat b…
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Wat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld, eigenwoningreserve & overwaardeWat is eigenwoningschuld en eigenwoningreserve? Wat is overwaarde van een woning? De definitie en omschrijving van de be…
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…

Zonwering prijzenDe prijzen van zonwering kunnen sterk verschillen. Daarom is het verstandig om te kijken wat er in je budget past. De pr…
Planten die de lucht in huis reinigenEen paar mooie planten doen elk huis opfleuren. Een beetje groen in huis geeft rust en planten passen in elke interieurs…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.