Creatief met bloemen

Creatief met bloemen Smaken verschillen en daarom is het maar goed dat er veel soorten bloemen zijn, maar bloemen brengen wel vrolijkheid in huis. De geur, de kleur, het totaalplaatje zorgt er voor dat we ons prettiger voelen met bloemen in de omgeving.

Lentegevoel

Bij veel mensen roepen bloemen het gevoel van lente, zomer, zon en vrolijkheid op en dat haal je graag in huis. Althans dat geldt voor de meeste mensen.
Nu is een bosje bloemen snel genoeg gehaald bij de bloemist, supermarkt, tankstation of tuincentrum. Maar leuker is er om er iets van te maken en daar heb je wat creativiteit voor nodig.

Materialen

Het is goed te weten wat voor soort materialen je in huis hebt, alvorens van alles aan te schaffen. Zo kan een oude overpot nog prima dienst doen als vaas. Een aantal voorbeelden waar bloemen het prima in kunnen doen.
  • kaarsglas (windlicht met bodem)
  • overpot voor planten (kunststof, aardewerk, metaal)
  • oude geëmailleerde pannen
  • grote hoge glazen

Combineren

Belangrijk is uiteraard dat het materiaal geen water doorlaat en pas de stijl aan je meubilair en locatie. Zo kan in een boerenkeuken een oude geëmailleerde pan met een volle bos tulpen het prima doen, maar past minder in een strak vormgegeven woning.

Glas

Het voordeel van glas is dat het bij verschillende stijlen past. Zorg er altijd wel voor dat het glas aan de binnenkant goed schoon is. Een groene aanslag ontsiert enorm. Glas is nog meer te combineren, door onderin bijvoorbeeld grind te leggen of kralen of steentjes. Neem een kleur die mooi bij de bloemen past en het is meteen een geheel.
Verder kan je ook het water in een leuke kleur meekleuren (zonder dat de bloemen daar onder te lijden hebben). De meeste speciaalzaken hebben dit wel in het assortiment.

Opleuken

Afhankelijk van de stijl van je woning kunnen vazen met van alles opgeleukt worden. Een saaie oude pot kan met een lik verf, een grote strik of wat materialen die je op de oude pot lijmt, plots een vrolijk geheel worden waar bloemen het prima in doen. De hobbywinkels hebben vak de materialen waar je oude potten, vazen of glazen weer leuk mee kunt maken.

Bloemen

Niet iedereen houdt van dezelfde bloemen en dat is maar goed ook, maar waar beter dan in Nederland heb je keus uit tientallen verschillende soorten bloemen. Toch kiezen we meestal heel traditioneel voor soortgelijke bloemen eventueel in een andere kleur. Als we al andere bloemen combineren dan laten we dat de bloemist doen en die gooit er vaak relatief goedkoop groen bij.

Lef

Durf zelf te combineren en kijk naar de bloemen die je mooi vindt. Verschillende lengten en werk van buiten naar binnen. Binnen staan dus ook de langere stengels fier overeind. Laat de langere bloemen eens een extra eyecatcher zijn en houdt de buitenste bloemen en eventueel groen wat bescheiden. Op deze manier kan je een verrassende bos krijgen.

Kleuren

Maak er een bont geheel van door dezelfde bloemen in talloze kleuren te kopen. Zo leent de tulp zich daar bij uitstek voor. De verschillende vormen van kelken, meerdere kleuren in een bloem maken fraaie combinaties als je deze in grote uitlopende vazen zet. Bij de tulp wel opletten dat deze nog “groeit” in de vaas en bij het opmaken van het boeket best wat dieper in de vaas mag. Dit voorkomt dat de tulp snel als een treurbloem over de rand hangt.

Hoewel rozen wat verfijnder zijn, kunnen deze ook prima gecombineerd worden om er een mooi vol boeket van te maken. Maar het belangrijkste is dat als je al die bloemen in de winkel ziet, het je moet aanspreken en dan kunnen lelies, fresia’s of krokussen net zo leuk zijn. Het gaat om het creatieve proces, wat maak je er van.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haal de lente in huisHaal de lente in huisHet voorjaar stapt met kleine stapjes binnen. Kleine stapjes omdat we ook nog met het grootste gemak overvallen kunnen w…
Decoratie ideeën voor vazenOp zoek naar decoratie ideeën voor vazen? Wat is leuk voor kleinere vazen of juist voor grotere vazen? En welke decorati…
Bloemen laten bezorgen in een ziekenhuisBloemen laten bezorgen in een ziekenhuisNiets is vervelender dan een geliefde of naaste in het ziekenhuis, zeker als je niet in de gelegenheid bent om even bij…
Wonen volgens de woonprogramma’sWonen volgens de woonprogramma’sWe zijn erg druk met onze woning, zeker als het lentegevoel weer de kop opsteekt. Waar we ook druk maar weinig creatief…

Wat kost het laten plaatsen van een dakraam?Er zijn van die klusjes die u niet zelf moet gaan doen, één daarvan is het plaatsen van een dakraam. Naast het feit dat…
Leuke kaartjes voor kinderen op kamp of schoolklassenLeuke kaartjes voor kinderen op kamp of schoolklassenTegenwoordig gaan de kinderen bijna elk jaar een weekje weg met school: bosklassen, fietsklassen, sneeuwklassen, zeeklas…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Creatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.