Opruimen, een slim karwei

Hamvraag bij het opruimen is: Wat is nog bruikbaar en wat niet? Een tweede belangrijke vraag is: Wat mag niet weg? De belangrijkste reden van weggooien is meestal dat er ruimte gemaakt moet worden. Blijven bewaren kan heel verschillende redenen hebben zoals herinneringen hebben, is misschien later weer nodig, nog geschikt voor anderen enz. Wie niet alsmaar kasten wil bijkopen en volproppen met spullen doet er slim aan om regelmatig naast letterlijk ook figuurlijk de bezem door het huis te halen en onnodige spullen op te ruimen.

Aanpak bij opruimen

De hoofdtip bij het opruimen is om niet het hele huis ineens overhoop te halen maar ruimte na ruimte te werk te gaan. Kritisch bekijken wat er wel en niet weg kan is zeker noodzakelijk en kan in eerste instantie door te schiften: a. wat nooit meer gebruikt wordt en meteen weg kan, b. wat weinig gebruikt wordt en waar nog even over nagedacht moet worden, c. wat bewaard moet blijven.

Spullen per ruimte opruimen is slim karwei

Zolder
Spullen die maar één keer per jaar gebruikt worden zoals kerstspullen, kunnen ver weggestopt worden. De ruimte onder een schuine wand is een uitstekende bergmogelijkheid en kan met schuifwanden aan het oog worden onttrokken. Kledingrekken met seizoenskleding staan ook netjes. Verder is de zolder goed voor van alles en nog wat maar overzichtelijkheid is wel belangrijk.

Keuken

De indeling van kastjes en laden kan het best naar gebruik gebeuren. Ontbijtspullen bij elkaar, koffie en theespullen op een goed bereikbare plek en veel gebruikte artikelen op een plek vooraan. Doorzichtige voorraadbussen geven hun inhoud makkelijk prijs. Etiketten helpen bij het snel terugvinden van ingrediënten. Dubbele spullen, die vaak cadeau gekregen zijn, kunnen weg.

Kleding
Het is bekend dat twintig procent van de garderobe tachtig procent van de tijd wordt gedragen. Minstens elk seizoen alles nagaan is daarom verstandig. Ongedragen kleding en wat kapot en verkleurd is kan weg. Het overige rangschikken naar seizoen en functie is overzichtelijk. Sokken, ondergoed, riemen, sjaals en dergelijke kunnen in mandjes. Stapels van gelijksoortige artikelen scheppen ruimte. Spullen die weinig gebruikt worden kunnen wellicht in dozen boven op kasten.

Garage, bijkeuken en bergruimten

Een goede aanpak is om alles een keer leeg te halen en te bepalen wat er perse terug moet. Stellingkasten en stapeldozen helpen bij het overzichtelijk houden. Veel spullen kunnen opgehangen worden aan speciale haken zoals tuingereedschap en ander gereedschap. Voor veel gereedschap zijn speciale bevestigingen en kliksystemen verkrijgbaar. Veel gebruikte spullen krijgen een plek vooraan. Voor een auto of fietsen kan een plek worden afgebakend door strepen op de grond te schilderen of een stootblok te bevestigen voor de voorwielen van de auto.

Verzamelingen

Weggooien van onderdelen van een verzameling is niet zo makkelijk. Maar nagaan welke zaken dubbel voorkomen geeft wellicht mogelijkheden. En wie weet zijn er zelfs nog ruilmogelijkheden. Een kritische beoordeling kan geen kwaad, zeker niet bij verzamelingen die veel ruimte in beslag nemen.

Van alles wat

Elk huis kent hoekjes en plekjes waar spullen soms al jarenlang gewoon staan zonder dat er naar omgekeken wordt. Oude tijdschriften, vakantiekaarten en allerlei andere kaarten die toch nooit worden ingeplakt. Oude schoolboeken of ander studiemateriaal. Sportartikelen waar al jaren niets meer mee wordt gedaan. Bloemenvazen en andere sierspullen die volkomen uit de tijd zijn en nooit meer worden gebruikt. Defecte apparatuur die nooit meer naar de reparateur wordt gebracht. Na een kritische beoordeling van dit alles kan waarschijnlijk veel weg.

Kasten kopen

Losse spullen kunnen beter een plek krijgen in een kast. Bij de keuze van een kast is het belangrijk om tevoren te bezien waar de kast moet komen. Maten opmeten om de ruimte maximaal te benutten is belangrijker dan de keuze op een kast te laten vallen die er het mooist uitziet. Dus eerst nagaan wat er in moet en waar hij komt staan en dan een keuze maken. Het assortiment kasten is groot genoeg en even zoeken levert de juiste kast op.

Kringloopbedrijf voor spullen die niet meer gebruikt worden

Bij al die opruimingen moet zeker ook gedacht worden aan wat nog recyclebaar is of wat nog hergebruikt kan worden. Vanaf de tachtiger jaren van de vorige eeuw zijn daarvoor in het hele land door gemeenten zogenaamde kringloopbedrijven opgericht. Een kringloopbedrijf is een organisatie die hergebruik van goederen verzorgt. Soms zijn die bedrijven zo uitgegroeid dat het complete warenhuizen zijn voor meubels, huisraad, kleding, boeken, speelgoed, elektronica en nog veel meer. Een kringloopbedrijf zamelt spullen in, selecteert, sorteert en repareert om de goederen die daarvoor nog geschikt zijn te verkopen. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om de kosten te bestrijden. Ook is een belangrijk doel van de kringloopbedrijven om werkgelegenheid te creëren en het milieu te verbeteren.
© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Redenen om je huis op te ruimenRedenen om je huis op te ruimenHet is een gegeven: opgeruimd staat netjes. Maar er zijn nog meer redenen om eens even lekker op te ruimen thuis. Het le…
Opruimen, een lastige maar noodzakelijke klusOpruimen, een lastige maar noodzakelijke klusWaar geleefd wordt, wordt rommel gemaakt. Rommel geeft onrust en hoe meer rommel, hoe meer je het overzicht kwijt raakt.…
Een opgeruimd huis in 5 stappenOpruimen: de meeste mensen vinden het geen leuke klus. De meeste tijd gaat vaak al verloren aan het bedenken hoe je gaat…

Wat kost een nieuwe vloer?Een vloer bepaalt voor een groot deel de uitstraling van uw woonkamer. Door het laten leggen van een nieuwe vloer kunt u…
Maak het vrolijk en gezellig met PasenMaak het vrolijk en gezellig met PasenPasen is bij uitstek een begin van het nieuwe seizoen. Het seizoen wat voor velen het meer “vrolijke” seizoen is, met la…
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-04-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.