Maak het vrolijk en gezellig met Pasen

Maak het vrolijk en gezellig met Pasen Pasen is bij uitstek een begin van het nieuwe seizoen. Het seizoen wat voor velen het meer “vrolijke” seizoen is, met langere dagen, meer zon en meer bedrijvigheid. Om dan met vrienden of familie een leuk begin te maken met Pasen, is een prima insteek. Dit uiteraard voor degene die het religieuze van het feest een verdieping lager hebben liggen.

Grote schoonmaak

Vroeger was het zo’n twee weken voor Pasen grote bedrijvigheid, omdat de grote schoonmaak plaats moest vinden. Alles werd van de plaats gehaald en gesopt. Twee weken lang alleen maar poetsen om het huis met Pasen “spik en span” te hebben. Hoewel de grote schoonmaak al lang niet meer een normaal gebruik is, is de insteek voor velen nog wel hetzelfde.

Alles schoon, licht en herboren om op deze manier de lente en de zomer tegemoet treden. Gewoon je huis schoon houden is van alle dag en misschien niet meer zo drastisch als vroeger, maar Pasen heeft nog steeds dat speciale karakter. Er komen weer andere kleuren en geuren tevoorschijn en het coconen van de wintermaanden is voorbij.

Herboren met Pasen

Voor sommige mensen is Pasen echt de periode om uit de schulp te komen. De herfst en winter zijn voor velen toch de meer trieste en sombere, donkere maanden of op zijn minst de maanden dat je binnen aan het coconen bent. Als het dan richting Pasen gaat, wetende dat Pasen ook voor de gelovige ook de herboren of de verrezen Jezus betekent, gaan we er iets moois en vooral vrolijks van maken.

Breng je huis in “lichtere sferen”

De “lichtere sferen” kun je bereiken door met frisse kleuren te werken in je woning en als het weer het toelaat ook ramen en deuren te openen om het voorjaar bijna letterlijk naar binnen te halen.

Niet gesteld dat je je hele interieur hoeft te vervangen, kan je wel met accessoires een heleboel bereiken. Bekijk goed wat je in je huis hebt staan en kijk wat je daar mee kunt als het gaat om heldere kleuren binnen te halen. Te denken valt aan:
  • Het vervangen van donkere warme kleuren kaarsen door wit, off wit, appeltjes groen, zacht oranje of hel geel.
  • Bekijk of de donkere kussens op stoelen of banken gecombineerd kunnen worden met vrolijke pasteltinten of wit (eventueel met een kleuraccent wat de andere kussens of de rest van het interieur heeft).
  • Vervang de overpotten van de binnenplanten door fris gekleurde potten. Zoek een frisse kleur die bij de rest van je interieur past en schaf enkele exemplaren van deze kleur aan. Zo past bij een donkere houtsoort met beige prima het vrolijke appeltjesgroen en bij strak zwart wit kan het hel geel of vrolijke oranje. Of durf een nieuwe combinatie aan!
  • In plaats van de overpotten kunnen er ook juist wat planten met bloemen gekocht worden die de vrolijke kleuren binnen kunnen halen. De begonia of ranonkel zijn er in leuke kleuren te vinden, maar viooltjes zijn ook gezellig (net zo goed als buiten uiteraard.
  • Maak de fruitschaal vrolijker met geverfde eitjes als decoratie en diezelfde decoratie kan je ook op de aarde van planten leggen.
  • Natuurlijk kunnen de paastakken in een mooie glazen vaas niet ontbreken. Met Pasen kan je deze takken ook nog leuk versieren.
  • Niet teveel van de vrolijke kleuren maar toch iets doen, regel een eyecatcher in huis met een in het oog springende vrolijke kleur. Dit kan een leuk kunstwerk aan de muur of op een sokkel zijn, maar ook een enorme vaas met leuk motief erop geschilderd.

Voor het aankleden van de tafel zie artikel De paasbrunch, aankleding en recepten.

Geuren in huis

Maar ook geuren doen iets in huis. Lekkere geurkaarsen of oliën in frisse bloemgeuren of dennengeur halen het voorjaar en de bijbehorende gedachten binnen. Test de geur eerst even uit, want niet iedere geur komt zo over als je in gedachten hebt en de meeste geurkaarsen hebben een tester. Let alleen op voor de "electrische" geuren, deze zijn in gebruik nog wel eens chemisch en dat haalt bij de ietwat gevoelige neus de sfeer eruit.

Tot slot

Je huis is je veiligheid en die veiligheid kan ook met wat nieuwe frisse accenten nog steeds gewaarborgd zijn. Combineer de kleuren die je de geborgenheid en veiligheid nog steeds kunnen geven. Bedenkt wat een kleur met je doet, wat de betekenis van een kleur voor je is en beslis dan welke combinatie je met je huidige interieur en gevoel bij kleur kunt maken.
© 2010 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Leuke kinderspellen voor PasenLeuke kinderspellen voor PasenPasen is van oorsprong een Christelijk feest waarin de opstanding van Jezus uit de dood wordt gevierd, maar Pasen beteke…
Lessugesties kleuters: Rekenactiviteiten rondom PasenLessugesties kleuters: Rekenactiviteiten rondom PasenPasen leent zich goed voor tal van leuke lessuggesties voor kleuters. Hierbij wordt al gauw gedacht aan knutselactivitei…
Pasen: feiten over eieren op tafel!Pasen: feiten over eieren op tafel!Het eten van eieren hoort bij Pasen. Over de gezondheid en veiligheid van eieren doen tegenwoordig veel fabels de ronde.…

Opruimen, een slim karweiHamvraag bij het opruimen is: Wat is nog bruikbaar en wat niet? Een tweede belangrijke vraag is: Wat mag niet weg? De be…
Monkey Ball: een decoratieve bal gemaakt van de Monkey AppleEen Monkey Ball is een unieke handgemaakte decoratiebal gemaakt van de Monkey Apple, een vrucht uit Afrika. Niet te verw…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-03-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.