Een opgeruimd huis in 5 stappen

Opruimen: de meeste mensen vinden het geen leuke klus. De meeste tijd gaat vaak al verloren aan het bedenken hoe je gaat opruimen en vooral; waar je gaat beginnen met opruimen. Daarom is het handig om het opruimen in stappen te doen, zodat je het overzicht houdt én tijd bespaart. De volgende stappen zijn te gebruiken voor elke ruimte die je op gaat ruimen. Of het nu de woonkamer, de slaapkamer, de slaapkamer of een andere ruimte is, wanneer je deze stappen volgt, zul jij het overzicht kunnen houden en tijd besparen.

Stap 1: voorbereiding:

Zorg ervoor dat je de juiste spullen bij de hand hebt wanneer je gaat opruimen. De spullen die je sowieso nodig gaat hebben, zijn:
  • Een emmertje met sop;
  • een vuilniszak;
  • en een stofdoek, stofzuiger, bezem en/of dweil.

Stap 2: leeghalen

Haal eerst de grootste troep uit de ruimte weg. Hierdoor creëer je overzicht.
  • Vuile was gaat in de wasmand of wasmachine. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan beddengoed, kussenslopen en gordijnen.
  • Vuile vaat was je af of zet je in de vaatwasser.

Stap 3: de ruimte verdelen

Verdeel in je hoofd de ruimte die je gaat opruimen. Zo kun je je steeds concentreren op één deel van de ruimte, wat makkelijker werken zal zijn. Je kunt bijvoorbeeld per kastje of per hoekje te werk gaan. Begin met het deel waar je het meeste tegenop ziet. Hier zul je waarschijnlijk het langst over doen, maar dit deel heb je dan ook als eerste achter de rug en je zult gemotiveerd raken om ook nog “even” de rest van de ruimte te doen.

Stap 4: per deel aan de slag

Per deel van de ruimte, bijvoorbeeld per kastje, hoekje of laatje ga je als volgt te werk:

Leeghalen

Je gaat nu het deel waar je mee bezig bent leeghalen. Bij een kastje begin je bijvoorbeeld bij de bovenste lade. Leg de spullen op een plek waar je ze overzichtelijk bij elkaar hebt. Dit kan bijvoorbeeld een lege vloer zijn, een tafel of een bed.

Schoonmaken

De spullen zijn nu aan de kant, dus je hebt nu alle ruimte om het deel waarmee je bezig bent schoon te maken. Haal eerst het stof weg en maak alles daarna schoon met een nat doekje met wat sop. Ook al ziet niet alles er vies uit, is het toch fijn om schoon te maken, zodat alles weer lekker fris ruikt.

Houden, weggooien of weggeven?

Ga per voorwerp na of je het houdt, weggooit, weggeeft of misschien wel verkoopt. Alles wat je weg kan gooien, doe je in de vuilniszak. Wat je weg wilt doen, doe je in een andere zak of stop je in een doos of tas. Hierbij kun je jezelf de volgende vragen stellen:
  • Gebruik ik het nog? Heb ik het in de afgelopen maanden gebruikt of heb ik het binnenkort nog nodig?
  • Werkt het nog? Is het nog heel?
  • Vind ik het nog mooi?
Spullen die je wel weg wilt doen, maar niet weg wilt gooien, kun je bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel brengen. Veel kringloopwinkels doneren de opbrengst van de verkoop aan een goed doel. Hier doe jij dus extra veel mensen een plezier met jouw oude spullen.

Wanneer je dit hebt gedaan, heb je de spullen over die je wilt houden. Zet of leg die spullen op de plekken waar ze horen. Als het nodig is, haal je eerst nog even het stof ervan af en maak je het schoon.

Stap 5: afronding

Je hebt alle delen van de ruimte opgeruimd. Nu is het tijd om alle puntjes op de “i” te zetten. Gooi de vuilniszakken met vuilnis weg, breng de spullen weg die je weg wilt doen en stofzuig of veeg vervolgens de hele ruimte. Wanneer nodig, dweil je de vloer.

Vergeet niet om de schone was weer op zijn plek terug te doen. Maak het bed weer op, hang de gordijnen op en zet de gewassen glazen weer terug in de vitrinekast.

Opruimen zorgt er niet alleen voor dat je leefomgeving weer schoon en netjes is, maar het ruimt ook je hoofd op. Je zult je na het opruimen weer energiek en fris voelen. Succes!
© 2013 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om je huis op te ruimenRedenen om je huis op te ruimenHet is een gegeven: opgeruimd staat netjes. Maar er zijn nog meer redenen om eens even lekker op te ruimen thuis. Het le…
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Opgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerOpgeruimd het nieuwe jaar in - orde maakt gelukkigerNieuwjaarsdag is het moment van goede voornemens. In miljoenen huishoudens bestaat een van die voornemens uit een opgeru…
Tips om met kinderen op te ruimenTips om met kinderen op te ruimenKinderen vinden het niet leuk om op te ruimen. Ze zullen het ook nooit leuk gaan vinden. Logisch, want de meeste volwass…

Kärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeienKärcher Window Vac: ramen lappen zonder water knoeienDe Kärcher Window Vac zuigt het vuile water weg bij het ramenlappen. Dat scheelt vuil water knoeien op vensterbank, vloe…
Huishoudelijk probleem: verloren sokken!Huishoudelijk probleem: verloren sokken!Iedereen die de was doet, kent het fenomeen van de verloren sokken. Je steekt je was in en wanneer je hem er uit haalt e…
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.