Wit in het interieur

Wit in het interieur Wit is tijdloos, maar wit is ook een tijdje minder in beeld geweest. Echter, met de komst van de lente lijkt het weer te mogen. Soms gedurfd en soms heel traditioneel, al naar gelang de smaak van de bewoner(s).

Wit als neutraliserende kleur

Veel mensen hebben een lichte kleur in het interieur. Enerzijds om andere kleuren beter tot hun recht te laten komen en anderzijds, omdat een lichte kleur ook vaak ruimtelijk doet lijken. Maar echt wit is een tijdje uit het modebeeld geweest. Wit was te smetteloos en wit was steriel, maar nu kan wit gecombineerd met zwart of een diepe bruintint in combinatie met een harde kleur prima. Omdat het uit het modebeeld was, was er ook minder te koop, helaas.
De eerdergenoemde harde kleur komt dan in beeld in de vorm van bijvoorbeeld:
  • appeltjes groen
  • zomerzon geel
  • zuurstok roze
  • kobalt blauw
/

Voor alles geldt uiteraard dat je er een liefhebber van moet zijn, maar wie een harde kleur in het interieur verwerkt heeft, denk hierbij aan:
  • een muur
  • een grote fauteuil
  • kussens in de bank (bijvoorbeeld gecombineerd met dezelfde kleur kaarsen)
  • eetkamerstoelen
doet er goed aan om wit als neutraliserende kleur ergens terug te laten komen.

Waarom het niet een off witte tint of een roomwitte tint is maar echt hard wit, zal meer met mode te maken hebben. Maar een combi van een diepe en een harde kleur doet het nu eenmaal goed met wit.

Wit als rustpunt

Wit kan natuurlijk ook als rustpunt in het interieur gecreëerd worden. Een interieur met meubelen waar je je lekker bij voelt kan van zichzelf al rustig zijn, maar veel mensen hebben een relatief druk interieur. Enerzijds vanwege veel kleine prullaria en anderzijds vanwege diepe en soms sombere kleuren. Deze kleuren kunnen perfect opgehaald worden door er wat accenten in wit tussen te plaatsen. Of dit nu witte kussens in de bank zijn, grote witte vazen of lampen, dat is afhankelijk van het type interieur.

Wit kan ook nog een extra dimensie krijgen als je het combineert met roomkleuren. Een roomwitte leren of stoffen zitbank, welke bijvoorbeeld gecombineerd wordt met witte kussens, witte gordijnen en witte vazen geeft een licht en helder maar warm beeld en laat de warme tinten nog beter tot hun recht komen.
Ditzelfde kan gecreëerd worden door het wit met beige of heel licht bruine tinten te combineren. Het kille en strakke is weg, maar er blijft wel een warm en licht interieur op het netvlies staan.

Naast allerlei tinten kan ook zilver of brons erg mooi gecombineerd worden met wit. Het geeft een ietwat chique stijl.

Wit is niet steriel

Als je voorkeur uitgaat naar alles wit, is het van belang om het steriele er vanaf te halen. Dit kan bijvoorbeeld gecreëerd worden door er donkerbruine of zwarte verticale jaloezieën op te hangen. Maar een eyecatcher in een donkerkleur, bij al dat wit, kan natuurlijk ook.

Tot slot

Maar waar je ook voor kiest, het is altijd van belang dat je je prettig voelt in je eigen huis. Wat voor de een steriel is, is voor de ander lekker opgeruimd en voor weer iemand anders een rustpunt. Eerdergenoemde opties zijn ideeën, die je vervolgens naar eigen inzicht verder vorm geeft. Geen gecreëerde interieurs uit het boekje al was het maar om niet het idee te hebben in een toonzaal te leven. Creëer naar eigen inzicht en krijg lol in het combineren en dat te realiseren waar jij je thuis ins voelt. Dat is immers wat een interieur voor je moet doen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fleur je huiskamer op voor het najaarFleur je huiskamer op voor het najaarZo hebben nog veel mensen voor het voorjaar ingepland dat ze toch wel het nodige moeten ondernemen om de woning op orde…
Wat doet een interieurarchitect?Wat doet een interieurarchitect?Een huis inrichten is voor iemand met creatieve en inspirerende ideeën een genot. Voor anderen ligt dat anders, en lever…
Hoe maak je je huis verkoopklaar?Hoe maak je je huis verkoopklaar?Zeker in tijden dat de woningmarkt niet optimaal is en je toch je huis wilt verkopen, is het goed je huis onder de loep…
Spiegels in huisSpiegels in huisWas vroeger de spiegel nog slechts boven het fonteintje in het toilet of boven de wastafel in de badkamer, inmiddels is…

Monkey Ball: een decoratieve bal gemaakt van de Monkey AppleEen Monkey Ball is een unieke handgemaakte decoratiebal gemaakt van de Monkey Apple, een vrucht uit Afrika. Niet te verw…
Goedkoop design-meubelen aanschaffenGoedkoop design-meubelen aanschaffenBen je van plan je huis opnieuw in te richten met design-meubelen, dan is de keuze groot. Alleen hangt er doorgaans wel…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.