Monkey Ball: een decoratieve bal gemaakt van de Monkey Apple

Een Monkey Ball is een unieke handgemaakte decoratiebal gemaakt van de Monkey Apple, een vrucht uit Afrika. Niet te verwarren met "Super Monkey Ball" een serie computerspellen waarbij behendigheid voorop staat. Behalve decoratief worden Monkey Apples ook gebruikt voor producten met tevens functionele waarde, zoals muziekinstrumenten en kaarsenhouders. Bovendien zijn Monkey Apples ook nog eens eetbare vruchten voor mens en dier. Kortom Monkey Apples zijn bijzondere vruchten met vele toepassingen.

Wat zijn Monkey Apples?

<STRONG>Links</STRONG>: Spiny Monkey Apple Tree / <STRONG>Rechts</STRONG>: close-up van de vrucht / Bron: Damien Farrell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Links: Spiny Monkey Apple Tree / Rechts: close-up van de vrucht / Bron: Damien Farrell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Monkey Apples zijn de favoriete vruchten van de inheemse apen-populatie van Zuid-Afrika, vandaar de benaming. Maar ook de bevolking zelf lust deze vruchten graag. De geel/groene vruchten groeien aan de Spiny Monkey Apple Tree of Mutamba Tree. De wetenschappelijke naam voor deze boom is Strychnos spinosa Lam. De vruchten worden ook wel Green Monkey Orange, Natal Orange of Doringklapper (Afrikaans) genoemd. De lokale bevolking noemt deze vrucht "Ihlali". Aan de vrucht worden diverse medicinale krachten toegeschreven. Zo zou het inwrijven met het vruchtvlees helpen tegen slangenbeten en zou het eten van deze vrucht een zuiverende werking hebben en helpen bij maagproblemen.

De boom is een inheemse Afrikaanse soort, relatief klein met een maximale hoogte van circa 9 meter. De eetbare vruchten zijn sappig en zoet-zuur van smaak. Het vruchtvlees is geel tot geel/bruin van kleur en bevat harde, platte donkerbruine pitten, welke zeer giftig zijn. De benaming “Strychnos spinosa“ doet al vermoeden dat ze giftig zijn, want het Griekse “strychnos” betekent “dodelijk”. Planten uit het geslacht Strychnos bevatten meestal naast het zeer giftige strychnine tevens ook diverse andere giftige verbindingen. De benaming “spinosa” is Latijns voor “spiny” oftewel doornig, stekelig.

De Spiny Monkey Apple Tree groeit in tropisch Afrika, komt o.a. voor in Oost-Kaap, Kwazulu-Natal, Mozambique, Swaziland, Zimbabwe, Botswana en Namibië.

Hoe worden Monkey Balls gemaakt?

De Monkey Apples worden door de lokale bevolking geoogst, meestal gedurende de maand augustus. Het binnenste vruchtvlees wordt volledig verwijderd en vervolgens worden ze gewassen en buiten op natuurlijke wijze gedroogd in de hete Afrikaanse zon. De gedroogde vruchten worden “muTamba” genoemd. Afhankelijk van het weer duurt dit drogings-proces dagen tot weken. Van belang bij het drogen is dat de Monkey Apples in laag gras liggen om rotten zo veel mogelijk tegen te gaan. Vaak worden ze verplaatst van hoog gras naar laag gras en worden ze tijdens het drogings-proces regelmatig gekeerd. Na het drogen is de schil zeer hard met een houtachtige samenstelling. Eenmaal gedroogd zijn de ballen klaar om te decoreren. De Monkey Balls hebben een diameter die kan variëren tussen de 5 en 12 cm.

Het decoreren van de Monkey Balls gebeurt hoofdzakelijk door de vrouwen. Ze worden geverfd in prachtige kleuren, effen of met etnische patronen. Soms worden ze versierd met inkervingen, gebrand of een combinatie van ieder. Vervolgens worden ze "waxed and oiled" of gelakt voor een mooie glans.

Omdat een Monkey Ball een natuur-product is en ze allemaal afzonderlijk met de hand door de lokale bevolking gedecoreerd worden, is iedere bal een uniek exemplaar. Afrika staat bekend om zijn vele handgemaakt en kleurige kunstvoorwerpen en ook Monkey Balls hebben een decoratieve waarde en staan prachtig in een schaal of bowl op tafel of dressoir.
Monkey Balls zijn meestal Fair Trade producten en kun je aantreffen in wereldwinkels of online kopen.

Andere toepassingen voor Monkey Apples

Behalve voor schitterende decoratieballen (Monkey Balls) worden Monkey Apples nog voor andere doeleinden gebruikt. Hieronder een opsomming van voorwerpen die gemaakt worden van deze veelzijdige vrucht, zoals:
  • Kaarsenhouders (Ihlali Candles)
  • Waxinelichthouders
  • Percussie-instrument
  • Zout en pepervaatjes
  • Promise Pots

Kaarsenhouders (Ihlali Candles)
Deze zogenaamde Ihlali Candles zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van de gebruikte Monkey Apple. Als de kaars opgebrand is, houd je een aparte schaal over die niet zal misstaan in je interieur.


Waxinelichthouders
Deze waxinelichthouders zijn vergelijkbaar met de kaarsenhouders, met dit verschil dat je er steeds weer een nieuwe waxinelichtje in kunt plaatsen.


Percussie-instrument
Mutamba Shakers gemaakt van de Monkey Apple is een percussie-instrument vergelijkbaar met Sambaballen. Een traditioneel instrument met een uniek geluid.


Zout en pepervaatje
Zout en pepervaatjes gemaakt van Monkey Apples zijn altijd uniek en in vele uitvoeringen te verkrijgen. Erg leuk om cadeau te geven.


Promise Pots
Volgens een eeuwenoude Zulu traditie zijn Promise Pots bestemd voor twee mensen die elkaar een belofte doen. Ze fluisteren hun belofte in de Promise Pot en de pot wordt dan “the keeper of the promise”. Gebruik de Promise Pot als een veilige bewaarplaats voor je beloftes, wensen, gebeden en dromen. Een heel toepasselijk cadeau om aan een pasgetrouwd stel te geven.

© 2010 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is fair trade?Misschien is het je wel eens opgevallen in de supermarkt dat er op sommige producten staat dat ze 'fair trade' zijn. Bij…
Steun stichting Monkey Business, red een orang oetan!De orang oetan is een bedreigde diersoort, die alleen nog op Sumatra en Borneo voorkomt. De grootste natuurlijke vijand…
Carambola, de ster uit het OostenCarambola, de ster uit het OostenDe carambola is een gele vrucht met een uitzonderlijke vorm, een dwarsdoorsnede van de vrucht heeft een stervorm. De vru…

Maak het vrolijk en gezellig met PasenMaak het vrolijk en gezellig met PasenPasen is bij uitstek een begin van het nieuwe seizoen. Het seizoen wat voor velen het meer “vrolijke” seizoen is, met la…
Wit in het interieurWit in het interieurWit is tijdloos, maar wit is ook een tijdje minder in beeld geweest. Echter, met de komst van de lente lijkt het weer te…
Bronnen en referenties
Drem (80 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.