Keuken veranderen met beperkt budget?

Keuken veranderen met beperkt budget? De keuken is nog niet aan vernieuwing toe of het budget voor vervanging is nog niet toereikend en toch de stijl veranderen. Met wat slimmigheden is de keuken met beperkte financiële middelen best aan te pakken.

Wat wil je veranderen

Alvorens aan de slag te gaan is het eerst bedenken wat je exact anders wil van belang. Heb je een jaren zeventig keuken, is de keuken wel van deze tijd maar moeten grondig alle accessoires onder handen genomen worden etc. etc. Afhankelijk van wat er moet gebeuren kun je nog ideeën opdoen bij de verschillende winkels en in bladen.

In beeld wat er moet gebeuren? Maak dan een logistiek logisch plan, denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken die geverfd moeten worden, maar ook aan het budget wat je hebt voor de keuken. Hier en daar wat extra’s welke niet opgenomen zijn in de planning kan de kosten opdrijven.

Verven

Keukenkastjes

Wil je wat veranderen aan de kastjes bekijk eerst het materiaal. Het verven van kasten is mogelijk, maar dan moet je wel de juiste verf hebben. Zijn de kastjes van kunststof, dan moet je bijvoorbeeld na het ontvetten beginnen met een kunststof primer. Hout daarentegen is een kwestie van goed schuren, ontvetten en schilderen, Wil je een houtnerf behouden dan zijn er ook lakken die de nerf zichtbaar laten.

Muren

  • De muren kunnen ook voorzien worden van een kleur. Voor tegels is speciale verf te krijgen.
  • Lelijke tegels maar niet goed te schilderen? Een mogelijkheid is een dunne metalen plaat of spiegel voor de tegels te bevestigen. Wel een nieuwe kitrand tussen plaat en aanrechtblad maken, dit voorkomt dat er vocht achter de plaat of spiegel gaat zitten.
  • Gestuukte muren kunnen met muurverf opnieuw gewit worden of voorzien worden van een kleurtje. Ben je op zoek naar meer kleur in de keuken dan kan een afgezwakte kleur van de kleur op de keukenkastjes een mogelijkheid zijn.

Vloer

Loopt de vloer door naar een andere ruimte dan is behandelen vaak lastig, maar als dit niet het geval is valt te bekijken of een houten vloer geschilderd kan worden, of er een laminaat vloer in gelegd kan worden, zijl in een bijpassende kleur, geblokt etc gelegd kan worden. Er zijn vaak genoeg mogelijkheden, het gaat hier meer om wat je smaak is.

Accessoires

Als je je plan in beeld hebt zijn de accessoires vaak hetgeen die het geheel afmaken. Neem bijvoorbeeld allemaal roestvrij stalen spullen voor op het aanrechtblad of als je een jaren vijftig keuken hebt zoek je je accessoires in die stijl of wil je een landelijke uitstraling zijn houten accessoires weer interessant. Ook dit is aan smaak onderhevig, maar de speciaalzaak en de warenhuizen hebben verschillende lijnen op elkaar afgestemd.

Bij accessoires hoort ook raamdecoratie (als die aanwezig is). Bekijk ook hiervoor welke stijl past bij de keuken, kijk hierbij goed naar de accessoires. Bijvoorbeeld voor een strak metalen look zijn metaalkleurige jaloezieën te krijgen.
Vergeet tenslotte de lamp niet. De lamp en eventuele spots ook in de gekozen stijl vervangen.

Kortom, met beperkte middelen is de keuken een heel andere look te geven die er weer een hele tijd mee door kan. Succes!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
Je keuken renoveren voor weinig geldEen nieuwe keuken kost een pak geld, maar een facelift kan ook goedkoper. Met deze handige tips zorg je ervoor dat je ke…
Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenSchilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenVeel voorkomende problemen en de oplossingen bij het schilderen van een steenachtige ondergrond. Bij het schilderen, sau…

Slaapkamer wordt kledingkamerEen slaapkamer die “over” is kan zonder al te veel kosten omgebouwd worden tot een kledingkamer c.q. inloopkast.
Opknappen oude schuur of opbouw garageVelen hebben een oude schuur of opbouw garage die alleen maar vol geduwd wordt met spullen die we nog net niet weggooien…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2008
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.