Hoe kun je je woonkamer mooi inrichten met paars?

Wil jij je woonkamer inrichten met paars? Dat kan heel goed, paars is een prachtige kleur voor in de woonkamer. Toch kan het ook een gewaagde kleur zijn. Het is een vrij felle en krachtige kleur, waardoor mensen het soms wat eng vinden om te decoreren met deze kleur. Waar moet je op letten wanneer je besluit je woonkamer te decoreren met paars? Hoe kun je je woonkamer mooi inrichten met paars?

Paarse inrichting

Paars is een opvallende kleur en te veel paars kan de woonkamer meer kwaad dan goed doen. Belangrijk is dus om niet te overdrijven. Let er ook op dat het soms beter kan zijn om verschillende tinten paars te gebruiken. Hierdoor ontstaat net wat meer afwisseling en tegelijkertijd ook rust. Wanneer alles dezelfde kleur paars bevat, wordt het te overwelvend.

Muren

Is het mogelijk om de muren in je woonkamer paars te verven? Veel mensen durven dit niet aan en dat is begrijpelijk: de kleur is erg krachtig. Toch kan het heel goed werken om de muren paars te verven. Let hier wel goed op dat het wellicht wat te veel kan zijn als je alle muren een paarse kleur geeft. Daarom kun je beter één of twee muren een paarse kleur geven. Wat ook heel mooi kan zijn, is het plafond paars verven. Dit geeft een prachtig effect. Gewaagd? Ja, maar zeker de moeite waard.

Welke kleuren passen bij paars?

Wanneer je je woonkamer gaat inrichten met paars, is het goed om te bedenken welke kleuren goed bij paars passen. Zo kun je een mooie combinatie creëren die je perfect bij je huis past. Let er goed op dat echt felle kleuren voor een overkill kunnen zorgen. Wat neutralere kleuren doen het doorgaans beter.

Wit

Wit en paars zorgen voor een elegante kleurencombinatie. Je kunt het op verschillende manieren aanpakken: geef wit de overhand en zorg voor wat paarse accessoires, of doe het juist andersom met paarse muren en witte meubels en accessoires.

Grijs

Grijs en paars zorgt voor een moderne sfeer en uitstraling. Het is mogelijk verschillende tinten paars te combineren met grijs. Zowel een lichte tint paars als een donkere kan heel goed werken in combinatie met grijs.

Groen

Wanneer je groen en paars combineert met elkaar, is het verstandig om niet voor een te felle kleur groen te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een mintkleur. Ook een moskleur kan heel goed werken. Eventueel kun je paars en groen ook nog eens combineren met wat gele elementen.

Zwart

Zwart is heel gewaagd om te combineren met paars. Het is verstandig om voor lichtpaars te kiezen en ook nog wat andere lichte kleuren toe te voegen, zoals wit, anders wordt het waarschijnlijk veel te donker.

Rood

Hoewel er wordt gezegd dat je paars niet te veel moet combineren met felle kleuren, is rood een mooie kleur die goed bij paars past. Je moet wel opletten dat je de kleuren op een mooie manier verdeelt. Te veel van de ene kleur kan de kamer minder mooi maken. Eventueel kan het rood en paars ook nog met gel worden gecombineerd.

Accessoires in je woonkamer

Paarse accessoires kunnen heel goed werken in je huis. Je kunt allerlei kleine accessoires plaatsen om meer kleur aan je woonkamer te geven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mooie kaarsen of sierkussens op de bank. Ook kun je een canvas aan de muur hangen met paarse kleurtinten erop. Op de grond kun je een paars vloerkleedje leggen voor een mooi effect. Wat ook ontzettend mooi kan zijn, is een grote vaas die je op de grond zet, bijvoorbeeld gevuld met een nepbloem.

Laat je inspireren

Wanneer je je woning inricht, is het belangrijk om je goed te laten inspireren. Bekijk websites en tijdschriften. Bedenk wat je mooi vindt en wat niet. Je kunt ook eens naar een woonwinkel gaan om daar te kijken hoe de ruimtes daar zijn gebruikt. Wat wordt er gedaan met paars? Wanneer je zelf rondkijkt, kun je al snel oordelen of iets binnen jouw smaak valt of niet.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je je woonkamer decoreren met zwart?Zwart is een hele intense kleur en veel mensen durven het daarom niet goed aan hun huis met zwart te decoreren. Toch kan…
Hoe kun je je woonkamer decoreren met geel?Geel is een gewaagde kleur voor in de woonkamer. Veel mensen vinden het daardoor lastig om te decoreren met de kleur gee…
Woonkamer decoreren: welke kleuren passen bij blauw?Wil jij je woonkamer een nieuw jasje geven? Dan kun je met verschillende kleuren gaan decoreren. Misschien lijkt het je…
Blauw in de woonkamerBlauw in de woonkamerBlauw wordt vaak als te koel voor de woonkamer betiteld en meer geschikt voor de slaapkamer of de badkamer. Dit is niet…
Hoe kun je een serre mooi inrichten?Wanneer je een serre hebt, is het natuurlijk zaak om deze mooi in te richten. Je kunt dit op verschillende manieren doen…
Bronnen en referenties
  • http://www.interiorinsider.nl/paarse-accessoires-woonkamer/
  • http://www.realsimple.com/home-organizing/decorating/decorating-with-purple
  • http://www.homedit.com/purple-living-room-design/
  • http://www.homedit.com/how-to-use-purple-in-stunning-looking-living-rooms/
  • http://comfortb.hubpages.com/hub/Decorating-With-The-Color-Purple-Living-Room-and-Bedroom-Ideas-Plus-Matching-Colors-and-Decors
  • http://www.bhg.com/decorating/color/paint/purple-home-decorating-ideas/#page=5
  • http://www.dreamhomedecorating.com/purple-color-chart.html
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.