Feng shui voor het bevorderen van financieel geluk

Feng shui voor het bevorderen van financieel geluk Feng shui, een meer dan 3000 jaar oude en zeer complexe Chinese filosofie die gaat over harmonie in de belangrijkste leefgebieden door middel van positieve en in evenwicht zijnde energiestromen. Dit kan worden bereikt door rekening te houden met kleuren en vormen die in balans zijn. Maar ook door het gebruik van bepaalde gelukssymbolen in je interieur, geplaatst in de juiste windrichting, kun je gekozen leefgebieden zoals bijvoorbeeld je gezondheid, familierelaties en ook financieel geluk (positief) stimuleren.

Wat is feng shui?

Feng shui heeft te maken met de relatie tussen de mens en de woon- en werkomgeving. Feng shui richt zich op het harmonisch geheel met organische en natuurlijke vormen. Maar er is veel niet-natuurlijk in onze tegenwoordige samenleving. Veel vormen zijn door de mens zelf gemaakt (scherpe hoeken, veel rechtlijnigheid in vorm) en kunnen negatieve energie afgeven waardoor je je niet goed in balans voelt. Gelukkig biedt de filosofie van feng shui ons veel oplossingen, bijvoorbeeld het camoufleren van hoeken door het plaatsen van planten. Behalve het tegenaan van negatieve energiestromen, kan door middel van een juiste toepassing van feng shui ook geluk opgewekt worden. Door het gebruik van gelukssymbolen waaronder kristallen, vissen, etc. en de plaatsing ervan in de juiste van de acht windrichtingen, kunnen gunstige effecten bereikt worden in het gekozen leefgebied.

Het klinkt misschien 'zweverig', leven in harmonie met de kosmos en zijn energieën. Of 'giftige pijlen' waardoor je geraakt kunt worden wanneer je zit en uitkijkt op een hoek van een 'kopse muur'. Maar in China zijn mensen zich zeer bewust van de gunstige en ook ongunstige effecten van 'chi' (energiestromen). In Hongkong gelooft bijna iedereen in feng shui, men leeft ernaar. Het is vrij gebruikelijk om bij de architectuur van gebouwen, maar ook bij de inrichting ervan, de principes van feng shui niet te negeren.

Toch zijn we in het Westen onbewust ook bezig met feng shui. Wanneer iemand bijvoorbeeld een vriend of familielid bezoekt, dan wordt veelal plaatsgenomen op een vaste plek. Een plek die kennelijk voor die persoon gunstig is en daardoor gunstig aanvoelt. Of, soms voelt het gewoon niet fijn om op een bepaalde plek te zijn. In Nederland kun je tegenwoordig ook feng-shui-adviesbureaus inschakelen bij de inrichting van een woning of bedrijfspand.

Maar ook sommige westerse ondernemingen (waaronder Shell en Citibank) die in China vestigingen hebben, houden rekening met de werking van feng shui. Past de vorm en het formaat van de hoofdingang wel bij het pand? Hoe is de ligging? Komt de hoofdingang uit op een lange laan of weg? Een voorbeeld: Buckingham Palace in Londen kijkt uit op een lange rechte weg, 'The Mall' genaamd. Feng shui beoefenaars schrijven de intriges en ongelukken van het Engelse koninklijk huis toe aan de 'dodende adem' van deze weg.

De drie basisprincipes van feng shui

Feng shui kent meerdere principes. Veelal zijn de uitgangspunten te herleiden tot drie basisprincipes.

De vijf elementen

Een ruimte kent pas een optimale energiestroom zodra de vijf elementen hout, water, metaal, aarde en vuur aanwezig zijn. Ieder element heeft zijn eigen kleur: bij hout hoort groen, bij water hoort blauw, bij aarde hoort bruin en bij vuur hoort rood. Om gunstige resultaten te bereiken op diverse leefgebieden hoef je niet letterlijk vuur in je woonkamer te hebben of letterlijk stromend water. Het volstaat wanneer een symbool geplaatst wordt zoals een rood gekleurde vaas of in het geval van water een schilderij met daarop een meer of een zee afgebeeld.

Alles houdt verband met elkaar

Belangrijk is een goede verhouding (evenwicht) te vinden in hoe de vijf elementen aanwezig zijn in een bepaalde ruimte. Hierbij wordt uitgegaan van de yin en yang principes. Zo wordt een optimale balans gecreëerd van levensenergie die steeds aanwezig is om ons heen. Behalve de vijf elementen zijn ook vormen belangrijk. Yin staat hierbij voor golvend en yang voor strakke lijnen en hoeken.

Alles leeft

Niets is zonder reden. Alles in het leven heeft een functie en een plaats. Energie (chi) beweegt zich in jezelf maar ook om je heen. Alles leeft en moet dus in verband met elkaar gebracht worden.

Hoe feng shui financieel geluk kan bevorderen

Stromend water in de zuidoostelijke hoek

De rijkdomsector van je woning is de zuidoostelijke hoek. Wanneer men in die hoek permanent zoet stromend water heeft, dan stimuleert dat het element hout. Water schept immers hout en hout 'beheerst' de zuidoostelijke sector. Ook kunnen gunstige effecten worden bereikt met het plaatsen van een aquarium in dezelfde sector. Het aquarium dient een oneven aantal vissen te bevatten.

Het plaatsen van een spiegel bij de kassa

Wanneer je eigen ondernemer bent en je vanuit een bedrijfspand je handel drijft, dan dient gekeken te worden naar de locatie van de kassa. Deze mag niet op een keuken of op een toilet 'uitkijken'. Gunstig is een plaats bij de hoofdingang, maar niet recht ertegenover. Achter de kassa dient een stevige muur aanwezig te zijn. Aan een zijmuur kan een spiegel geplaatst worden die de kassa moet weerspiegelen. Een verdubbeling van de omzet zou zo gestimuleerd worden.

Logo's en symbolen

Bij het ontwerpen van een bedrijfslogo gelden geen vaste regels voor het bevorderen van financieel geluk. Wel dient onevenwichtigheid en incompleetheid voorkomen te worden. Een L-vormig logo is bijvoorbeeld incompleet. Kruizen en driehoeken kleuren van een logo dienen in evenwicht te zijn en passend bij de bedrijfsactiviteiten of bij het persoonlijk element (hout, water, vuur of metaal) van de eigenaar van de onderneming. Scherpe lijnen worden eveneens afgeraden, of pijlen die omlaag wijzen. Ronde vormen of vierkante vormen worden als gunstig beschouwd.

De locatie van het directiebureau

Belangrijk is als bestuurder van het bedrijf plaats te nemen achter een bureau met een stevige muur in de rug. Uitkijkend op de ingang van de kamer, zodat men niet onverwachts 'aangevallen' kan worden. Uitstekende hoeken waar 'giftige pijlen' uit kunnen komen, kunnen met planten of met hangende kristallen worden gecamoufleerd. Ook kunnen open kasten met planken beter vervangen worden door kasten met dichte deuren. De zichtbare planken fungeren namelijk als 'messen' en geven negatieve energie af.
© 2017 - 2024 Lexi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui in de tuinFeng Shui in de tuinDe meeste mensen weten wel dat Feng Shui uit het oosten komt, maar voor veel mensen stopt de informatie daar dan ook. Da…
Feng Shui toepassen in je huisFeng Shui toepassen in je huisFeng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes…
De slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrustDe slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrustHoe de slaapkamer is ingericht, speelt een belangrijke rol om ontspannen te kunnen slapen. Feng shui is een oude Chinese…

Rococo-meubelen in een modern interieurRococo-meubelen in een modern interieurMeubels geïnspireerd door de rococostijl in combinatie met moderne kleuren zijn in de 21e eeuw weer erg in. De meubels v…
Een vintage industrieel interieur samenstellenEen vintage industrieel interieur samenstellenEen vintage industrieel tintje in de woonkamer kan wonderen doen. Het warme karakter van een woonkamer kan versterkt wor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NatashaG, Pixabay
  • Boek: Harmonie in wonen en werken. Auteur: Lillian Too, 1997. Uitgever: Bosch&Keuning, De Bilt
  • URL: http://www.optimalegezondheid.com/feng-shui-wat-het-en-wat-zijn-de-voordelen/. Geraadpleegd op 23 februari 2017
Lexi (8 artikelen)
Laatste update: 24-02-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.