Rococo-meubelen in een modern interieur

Rococo-meubelen in een modern interieur Meubels geïnspireerd door de rococostijl in combinatie met moderne kleuren zijn in de 21e eeuw weer erg in. De meubels voelen zich thuis in zowel de moderne- als klassieke interieurs. De rococostijl is een stijl uit de 18e eeuw en is ontstaan aan het Franse hof. Kenmerkend aan de rococomeubels zijn de asymmetrische c- en s-krullen en de natuurlijke motieven in de vorm van beesten, bladeren en vruchten.

Inhoud


Herkomst en einde rococostijl

De rococostijl is een stijl uit de 18e eeuw en is afgeleid van het Franse woord rocaille, een asymmetrisch schelpmotief. Het gaat om een decoratieve stijl en het woord komt van de Franse woorden roc (rots) en coquilles (schelpen). Rococo is de stijlnaam voor de benaming 'Louis XV'-stijl. Deze Europese stijl is ontstaan aan het Franse Hof en was een reactie op het formelere barok van de 17e eeuw. In Engeland verspreidde deze stijl zich niet omdat deze stijl te veel met Frankrijk werd geïdentificeerd.

Aan het einde van de 18e eeuw was sprake van economische teruggang. Dit had ook uitwerking op de meubelstijlen. Het sierlijke rococo werd omgeruild voor het neoklassieke, wat een soberder interieur was.

Rococobouwkunst versus barok

De gebouwen in Frankrijk bleven in de stijl van het barok van de 17e eeuw. De ornamenten werden wel zwieriger en niet symmetrisch. De tragiek van barok werd vervangen door vriendelijker thema’s. Deze vormen zijn o.a. op het paleis van Versailles aangebracht.
Bron: Stux, PixabayBron: Stux, Pixabay
In tegenstelling tot Frankrijk kreeg de buitenarchitectuur in Duitsland wel een speelser karakter omdat er al een vrijere toepassing was van het barok. De gebouwen in Nederland verwijzen meer naar de Franse bouwstijl en zijn minder uitbundig. Rococo-elementen zijn zichtbaar aan de gevel of trappartij (zie foto).

De echte verandering bleek meer uit de aanpassingen in het interieur. Er werden kleinere intieme kamers gecreëerd, welke vaak rondvormig waren. De muren werden bekleed met sierlijke panelen en er werd meer hout dan marmer gebruikt. Hout laat zich beter bewerken tot decoratieve elementen. De panelen werden versierd met zijden weefsels in lichte kleuren om een luchtige omgeving te creëren. Tevens werden er allerlei glaseffecten toegepast. Het schelpmotief werd veel in de versiering gebruikt vanwege zijn speelse lijnen.

Rococomeubelkunst

Het meubel werd steeds meer gezien als statussymbool. De meubels werden gemaakt van luxe houtsoorten zoals mahoniehout en notenhout en waren zo een toonbeeld van rijkdom. Om het verschil met de gewone burger te tonen maakte de adel steeds uitbundigere decoraties. De meubels werden in speelse buigende vormen gemaakt. Kenmerkend hieraan waren de asymmetrische c- en s-krullen en de natuurlijke motieven in de vorm van beesten, bladeren en vruchten. De tafels en stoelen dienden steeds meer als pronkstuk en gingen een grotere rol spelen. De stoelen moesten makkelijk zitten of konden worden gebruikt als comfortabele ligzetels. Ook werden door de Franse meubelmakers sierlijke tafeltjes en kastjes, zoals een ladekast, kabinet, secretaire en porseleinkast gemaakt.

De belangrijkste kenmerken van de rococomeubelstijl zijn

  • asymmetrisch
  • schelpdecoraties
  • c- en s-krullen
  • houtsnijwerk
  • afbeeldingen van frivole taferelen

Populariteit rococomeubels

Een mengeling van barok, rococo en neoklassiek in combinatie met moderne kleuren is in de 21e eeuw weer erg in. De meubels voelen zich thuis in zowel de moderne- als klassieke stijlen. Er worden nog steeds veel meubels gemaakt, waarbij de ontwerpers geïnspireerd worden door de rococostijl en waarbij ze gebruik maken van rococo-elementen in het ontwerp. Deze stijl is daarom nog steeds aanwezig in vele interieurs. De krullen en de levendige vormen zijn hierin nog steeds terug te vinden. Er worden, naast echt antiek, vele reproducties aangeboden zowel nieuw als tweedehands. De reproducties zijn gemaakt van allerlei soorten hout (van eiken tot grenen) en worden voorzien van rococo-ornamenten.

Aanbod van reproductie rococomeubels

Een selectie van het aanbod aan meubels geïnspireerd door de rococostijl: tafel, kast, tv meubel, dressoir, bed, bank, canapé, armstoel, stoel, fauteuil, secretaire, staande spiegel, sofa, lamp en commode.
© 2017 - 2024 Birdy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rococo-stijl 1720 - 1775Rococo is een Europese stijlperiode rond 1720 - 1775 Rococo begon in Frankrijk, via Nederland verspreidde de stijl zich…
Barok en rococo: relatie met absolutisme, typeringen en meerDe barok en rococo, kunststromingen die op elkaar overliepen. De barok ontstond in de 17e eeuw en liep in de eerste helf…
Interieur: glas in de woonkamerInterieur: glas in de woonkamerDat glas in de woonkamer smaakvol kan zijn wisten we al, maar aangezien overdaad schaadt, is het wel zinvol te kijken na…
Rechtstreeks meubels kopen van de fabrikantNatuurlijk kun je op een woonboulevard of in een meubelwinkel je nieuwe bank kopen, maar er zijn ook andere manieren om…

De sprietplant of graslelie: stekken en verzorgenDe sprietplant of graslelie: stekken en verzorgenAls je van hangplanten houdt die je op iedere hoogte in de woonruimte kunt aanbrengen dan is de sprietplant of Chlorophy…
Feng shui voor het bevorderen van financieel gelukFeng shui voor het bevorderen van financieel gelukFeng shui, een meer dan 3000 jaar oude en zeer complexe Chinese filosofie die gaat over harmonie in de belangrijkste lee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fanny Schertzer, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rococo (01-2017)
  • http://www.stedentipsvoortrips.nl/kunsthistorie/rococobb.htm (01-2017)
  • http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?ID=5129 (01-2017)
  • Afbeelding bron 1: Stux, Pixabay
Birdy (18 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.