Een vintage industrieel interieur samenstellen

Een vintage industrieel interieur samenstellen Een vintage industrieel tintje in de woonkamer kan wonderen doen. Het warme karakter van een woonkamer kan versterkt worden door de patina van oude industriële meubelstukken. Een bijkomend voordeel van vintage industriële spullen is dat deze uniek zijn; ieder stuk heeft zijn eigen unieke uiterlijk gekregen door de werking van tijd en elementen. Naast de originele, authentieke industriële stukken, zoals bijvoorbeeld industriële lampen, werktafels of kasten, zijn er ook namaakindustriële spullen in omloop. Dergelijke spullen zijn vaak goedkoper dan de originele items, maar missen de historie die bijvoorbeeld een echte industriële lamp wel heeft.

Het samenstellen van een industrieel interieur; de vloer

Een vintage houten vloer

Het samenstellen van een industrieel interieur begint met een goede basis; de vloer. De keuze voor een vloer is zeer belangrijk, omdat dit voor een groot gedeelte beeldbepalend is voor de rest van het interieur. Zo kan een houten vloer een heel andere uitstraling meegeven aan een interieur dan bijvoorbeeld een vloerbedekking of een vinyl vloer. Voor een industriële look kan er gekozen worden voor een donkere houten vloer. Een wat verweerde donkere houten vloer kan veel warmer overkomen dan bijvoorbeeld vinyl en kan toch het industriële karakter van het interieur benadrukken.

Een gegoten industriële betonvloer

Naast een houten vloer is een gegoten vloer ook een goede optie. Bij een gegoten vloer kan er ook gekozen worden voor een betonvloer, om het industriële karakter van een woonkamer te benadrukken. Het nadeel van een dergelijke betonvloer kan wel zijn dat het koud overkomt, terwijl de eerder genoemde houten vloer toch een warmer karakter heeft.

Industriële muren en gordijnen

Als de keuze voor de vloer gemaakt is, komen de muren en gordijnen aan bod. Het is mogelijk om witte muren te behouden bij een industrieel interieur, maar met wat kleur kan het geheel wat warmer worden. Grijs of pastelkleuren lenen zich goed voor de muur, maar er kan ook wat meer uitgehaald worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het blootleggen van een bakstenen muur aan één zijde van de woonkamer, of het behandelen van een muur met betonlookverf. Wat er ook gekozen wordt, zorg er wel voor dat de gordijnen passen bij de gekozen kleur voor de muur en de vloer.

Een vintage industriële lamp kopen

Als de basis kloppend is, kunnen de meubels en lampen gekozen worden. Vooral industriële lampen zijn goed te krijgen. Let bij het aanschaffen van een originele vintage industriële lamp wel op dat deze omgebouwd moeten worden. Een fabriekslamp is gemaakt om veel meer licht te geven dan de lampen die we thuis hebben ophangen. Een omgebouwde fabriekslamp is herkenbaar aan de fitting; als dit een gangbare fitting is, zoals bijvoorbeeld een E27-fitting, kan er gebruik gemaakt worden van normale lampjes en is de lamp geschikt voor thuis. Naast een industriële hanglamp of plafondlamp zijn er ook vintage lampen verkrijgbaar op een statief. Een dergelijke lamp kan een eyecatcher voor de ruimte vormen en is daarnaast nog praktisch ook.

Tafels, kasten en karren

Vintage industriële meubels zoeken

Naast lampen zijn er ook andere meubelstukken nodig. Denk hierbij aan kastjes, een TV-meubel of een salontafel. Ook hiervoor zijn er veel mooie vintage industriële spullen te vinden. Oude metalen kasten of ladekastjes uit fabrieken of garages kunnen bijvoorbeeld dienst doen als een dressoir. Als salontafel kan er gebruik gemaakt worden van oude metalen karren of van oude militaire kisten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houten wapenkisten of grote platte houten kratten die gebruikt zijn bij vervoer.

Zelf industriële meubels maken

Een andere mogelijkheid is ook om zelf aan de slag te gaan met authentieke materialen en hier zelf een tafel van te maken die past in een industrieel ontwerp. Zo kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van veilingkistjes, houten pallets of steigermaterialen. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor een TV meubel. Een verweerde metalen rolkar of broodkar kan vervolgens dienst doen als bar of servieskast.

Een vintage industriële bank kiezen

Hoewel veel industriële spullen nog goed verkrijgbaar zijn, wordt het lastiger bij het kiezen van een bank. Een authentieke industriële bank is bijna niet beschikbaar en kent weinig zitcomfort, hoewel er natuurlijk wel een eigen fabricaat gemaakt kan worden van industriële materialen. Een makkelijkere optie is het om hiervoor een nieuwe bank aan te schaffen, daarbij lettend op materialen die het vintage karakter van het interieur kunnen benadrukken. Een van deze materialen is leer, hoewel dit materiaal in vele bewerkingen voorkomt. Verweerd, levend of vlekkend bruin leer kan al snel een vintage karakter aan een bank geven, vooral als het verwerkt is in een bank die ruw afgewerkt is, met bijvoorbeeld grote rafelige naden. Pilotenleer, Cuba leder of vintage leer lenen zich goed voor het creëren van een bank voor een industrieel interieur.

De zoektocht naar unieke vintage industriële stukken

Naast de grote meubelen kan er ook middels andere unieke accenten een vintage uiterlijk gegeven worden aan de woonkamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oude laboratoriumset of een passende jukebox. Uiteindelijk zijn het vaak dit soort toevoegingen die als echte eyecatcher voor een ruimte werken en de woonkamer een unieke uitstraling geven. In het algemeen is het wel aan te raden om als eerste rond te kijken wat voor industriële spullen er allemaal verkrijgbaar zijn en daarop een plan te schrijven voor de inrichting en aankleding van de ruimte. Eventuele topitems kunnen dan ook al gekocht worden, het betreft vaak namelijk unieke stukken die geen tweede keer meer voorbij komen. Mochten bepaalde meubelstukken niet goed te vinden zijn, geef dan niet te snel de moed op. De jacht op mooie unieke stukken is vaak al de helft van het plezier; een uniek meubel die na lang zoeken gevonden is geeft de woonkamer toch meer karakter dan een snel gekocht middelmatig meubel.
© 2017 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen in zakelijk industrieel zwartWonen in zakelijk industrieel zwartIk liep laatst een woonwinkel binnen die heel industrieel aandeed en ik vind die industriële stijl wel iets hebben, maar…
Meer sfeer in huis met het juiste lichtMeer sfeer in huis met het juiste lichtJe richt je huis graag gezellig en sfeervol in. Maar niet alleen de sfeer in je woning is belangrijk, het moet allemaal…
Rood in het interieurRood in het interieurEr zijn mensen die het wel mooi vinden maar niet durven, er zijn mensen die het te overheersend vinden en er zijn mensen…
Een goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenEen goedkoop interieur voor de woonkamer samenstellenHet inrichten van de woonkamer is een leuke maar vaak ook een kostbare bezigheid. Door verschillende onmisbare elementen…

Feng shui voor het bevorderen van financieel gelukFeng shui voor het bevorderen van financieel gelukFeng shui, een meer dan 3000 jaar oude en zeer complexe Chinese filosofie die gaat over harmonie in de belangrijkste lee…
Melkglas of matglas: goedkope bescherming tegen inkijkMelkglas of matglas: goedkope bescherming tegen inkijkVensters zijn ervoor om licht door te laten in huis. Dat kan men het beste realiseren als het glas helder is. Elke troeb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Xbqs42, Pixabay
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.