Meer sfeer in huis met het juiste licht
Je richt je huis graag gezellig en sfeervol in. Maar niet alleen de sfeer in je woning is belangrijk, het moet allemaal ook praktisch zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je je spullen goed moet kunnen terugvinden, en je hebt passend meubilair nodig dat je in staat stelt te doen wat je wil doen. De factor die dit alles met elkaar verbindt is het licht. Licht maakt het praktisch, maar zorgt tegelijkertijd ook voor de juiste sfeer.
Inrichting
Aan de juiste inrichting van de woning wordt meestal veel tijd besteedt. De juiste meubeltjes in de juiste vormen en kleuren worden met elkaar gecombineerd om een optimaal woongenot te creëren. Het moet gezellig zijn en sfeervol. Het moet je het gevoel van geborgenheid en behaaglijkheid geven, het moet je huis tot een thuis maken. Hoezeer het allemaal bij elkaar komt merk je vaak pas op als het buiten wat donkerder wordt en je de lamp moet aanmaken. Is het dan nog steeds zo gezellig en sfeervol? De invloed die licht op je inrichting en je woonbeleving kan hebben is groot.
Soorten verlichting
Er zijn verschillende soorten verlichting mogelijk, niet alleen naar plaatsing en vorm van de armaturen, maar ook naar het licht zelf. De traditionele gloeilamp van vroeger heeft inmiddels bijna overal plaats gemaakt voor alternatieven, zoals de spaarlamp, de halogeenlamp of de modernste en zuinigste variant, de led-lamp. Elk type lamp heeft zo zijn eigen karakteristieken. De een is extreem zuinig, de andere heeft een zachtere, warmere gloed. Wat bij je past is een kwestie van smaak. Het is dus altijd slim om in een lampenwinkel niet alleen naar het armatuur te kijken, maar ook naar het soort licht dat de gekozen lamp verspreidt.
Een bijzondere plafondlamp, de kroonluchter /
Bron: AdinaVoicu, PixabayLichtpuntjes
Hoe functioneler je een lamp wilt gebruiken, hoe sterker het licht zal zijn. Een leeslamp heeft per slot van rekening alleen zin als er ook genoeg licht vandaan komt op bij te kunnen lezen. Het aanbod in verschillende lichtbronnen, lichtpuntjes en andere armaturen is groot. Om er maar eens een paar te noemen:
- Plafondlamp
- Muurlamp
- Staande lampen
- Tafellamp
- Booglampen
- LED-strips
- Spots
- Niet-elektrische alternatieven
Plafondlamp /
Bron: Blickpixel, Pixabay De plafondlamp
In de meeste woningen is er centraal aan het plafond een lamp bevestigd, de zo geheten plafondlamp. Soms is dit een enkele lamp, soms een verzameling van meerdere lichtpunten, zoals spotjes. In de meeste gevallen is het licht van de plafondlamp in eerste instantie een functioneel licht. De plafondlamp zorgt ervoor dat het hele vertrek goed verlicht kan worden. Wil je het wat zachter en sfeervoller? Als je een dimmer gebruikt kun je het licht van de plafondlamp wat temperen.
De muurlamp
Een lamp aan de muur is een muurlamp. Zo’n lamp gebruik je om een bepaalde hoek van de ruimte wat extra licht en sfeer te geven. Soms ook omdat je een bepaald accent wil geven aan een object in de nabijheid van de lamp.
De staande lamp
Met een staande lamp kun je het lichtpunt zetten waar je het hebben wilt, de lamp is niet fysiek aan de muur of het plafond bevestigd. Dat betekent dat je de staande lamp niet alleen als sfeerverlichting kunt gebruiken, maar ook als leeslamp bij een bankstel of stoel kunt plaatsen.
Tafellamp /
Bron: JacekAbramowicz, Pixabay Tafellamp
Een tafellamp geeft licht op een bepaald meubelstuk. Een tafellamp is in feite een staande lamp, maar dan zo klein dat deze op een tafel of kast past. Zo’n lamp kan een leuk effect geven op een bijzettafeltje, op de woonkamertafel of in de buurt van je televisie.
Booglampen
Een booglamp is meestal een variant van een staande lamp. Het verschil blijkt al uit de naam, er zit een boog in. Dat kan handig zijn, de boog zorgt ervoor dat je een wat groter bereik hebt. Zo kun je een booglamp achter de bank zetten en toch genoeg licht krijgen om bij te lezen, of om het tafeltje naast de bank te verlichten.
Spots
Een spot gebruik je om een bepaald object in je woonkamer een extra accent te geven. Dat kan een schilderij zijn aan de muur, een leuk beeldje op de kast. Maar met een spot geef je ook leuke effecten op de vloer of de muur. In feite is een spot een variant van ofwel de plafondlamp ofwel een muurlamp, maar met een kleiner doelgericht bereik.
LED-strips
Een relatieve nieuwkomer is de LED-strip, die in feite bestaat uit een langere reeks kleine LED-lichtpuntjes naast elkaar. Dat maakt de LED-strip erg geschikt om bijvoorbeeld een omlijsting van een kast te maken, of om een verlaagd plafond een extra lichtaccent te geven. Het mooie is, dat de LED-strip in verschillende kleuren bestaat, en er zelfs varianten zijn waarvan je de gewenste kleur zelf kunt instellen.
Kaarsjes zijn altijd gezellig!
Niet-elektrische lampen
Je hebt niet altijd elektriciteit nodig voor een sfeervolle verlichting. Met kaarsen, geurbranders of olielampjes kun je een heel gezellig en sfeervol effect verkrijgen. Lichtende vlammetjes doen het nu eenmaal altijd goed. Het gebruik van geurbranders, geparfumeerde olie of geurkaarsen geeft je bovendien de mogelijkheid om naast een sfeervol lichtje ook een heerlijke geur in je woonvertrek te verspreiden. Dat is dus dubbele pret!