Melkglas of matglas: goedkope bescherming tegen inkijk

Melkglas of matglas: goedkope bescherming tegen inkijk Vensters zijn ervoor om licht door te laten in huis. Dat kan men het beste realiseren als het glas helder is. Elke troebelheid vermindert de lichttransmissie. Het nadeel is dat de ramen met normaal glas van beide kanten transparant zijn. Dit effect is vaak niet gewenst. Dan zijn er verschillende mogelijkheden. De term melkglas ook wel matglas genoemd, staat voor een type glas dat, hoewel transparant, geen inkijk toestaat. In de glasbranche is de juiste benaming 'ondoorzichtig wit glas'. Ook de term troebel glas wordt gebruikt.

Inhoud


Hoe wordt melkglas gemaakt?

De kenmerkende witte kleur van het glas kan op drie manieren worden bereikt:
  • Bij de productie kan het glas ofwel worden aangevuld met speciale elementen die het wazige effect verzekeren. Dat kunnen bijvoorbeeld kalk, fluoride of tinoxide zijn. Vroeger gebruikten glasfabrieken voor de productie ook wel beender-as;
  • Het is echter ook mogelijk om een heldere glasplaat naderhand op te ruwen. Dat gebeurt ofwel door middel van zuur of met behulp van zandstralen;
  • Soms gebruiken glazeniers voor het realiseren van melkglas ook wel speciale folie die het wazige effect bewerkstelligt.

De ondoorzichtigheid van melkglas bevindt zich niet op het oppervlak, maar in de substantie zelf. Matglas kan daarom worden gereinigd zonder dat men bang hoeft te zijn voor vermindering van de inkijk door slijtage.

Matglas in badruimten

Matglas wordt in veel woningen aangetroffen. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt in het interieur van badkamers. Als men daar vensterglas gebruikt, ontbreekt de nodige privacy. Maar bij sanitaire ruimtes moet men er rekening mee houden dat matglas 's avonds en 's nachts dankzij de kunstmatige verlichting weliswaar geen details van buitenaf onthult, maar silhouetten duidelijk schetst. Matglas voor douchecabines wordt vaak aangeboden in combinatie met veiligheidsglas. Op die manier leidt uitglijden onder de douche niet tot glasverwondingen. Ook commodes gemaakt van matglas kunnen in veel Nederlandse badkamers worden aangetroffen.

Ook elders in huis vindt matglas toepassing

Maar ook buiten de badkamer vindt deze glassoort talrijke toepassingen. Een salontafel gemaakt van matglas bijvoorbeeld, is een populair stijlelement in veel huiskamers. Matglas is op die plek niet minder elegant dan helder glas. In ieder geval zijn vlekken er niet zo snel zichtbaar op, wat voor een salontafel een belangrijk criterium is.

Deuren van matglas

Melkglas wordt ook veel gebruikt voor bij deuren. De toepassingen zijn vrijwel onbeperkt. Het is geschikt voor buitendeuren maar ook voor kamerdeuren. Maar ook voor glazen schuifdeuren of douchedeuren. Het is het ideale type glas. De voordelen zijn duidelijk: het glas is ondoorzichtig, zodat ongewenste inzichten in de privé-omgeving worden vermeden. Tegelijkertijd is het glas toch lichtdoorlatend. Een matglazen deur zal een ruimte dus ook niet onnodig verduisteren, zoals bij deuren van hout vaak wel het geval is.

Gezandstraald glas en matglas: overeenkomsten en verschillen

Evenals matglas kan men glas ook door zandstralen ondoorzichtig maken, maar de kosten daarvan zijn hoger. Het belangrijkste verschil zit in het productieproces:
  • bij matglas voegt men een troebele substantie toe om inkijk te beletten;
  • glas dat gezandstraald wordt is door mechanische of chemische behandeling aan het oppervlak opgeruwd.

Wat beter is, is een kwestie van smaak, beide soorten beantwoorden aan hun doel. Matglas is wel gemakkelijker schoon te maken. Gezandstraald glas is immers enigszins ruw.

Normaal vensterglas bekleden met folie

Maar wat, als je de inkijk wil beperken in een ruimte, als daar bijvoorbeeld een gordijn - die overigens eenzelfde effect kan hebben - zou storen? Dan kan men zich zeer goed behelpen met folie. Die is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, waaronder zelfklevende. De folie wordt aan de binnenzijde van het venster aangebracht. Je hoeft de ruit dus niet te vervangen. Dat is ook bijzonder handig als de afscherming slechts tijdelijk nodig is, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing. Hoogwaardige melkglasfolie kan een normaal vensterglas in ondoorzichtig matglas transformeren. Dat is een goedkope manier manier om bij een normaal venster de visuele inkijk te beletten of om het te ontspiegelen.

Toepassing van matglas bij isolatieglas

Bij isolerende beglazing die uit meerdere glaslagen bestaat, zal er doorgaans maar één uit matglas bestaan. Dat leidt weliswaar tot een iets lagere lichttransmissie, maar biedt wel een afdoende bescherming tegen ongewenste inkijk.

Spiegelglas houdt de warmte buiten en beperkt de inkijk

In moderne kantoorgebouwen, met name in de zuidelijke landen, ziet men vaak ramen met spiegeling. Dat zorgt ervoor dat wel het licht kan binnendringen, maar niet de warmtestraling. En het heeft ook het effect dat je niet gemakkelijk van buiten naar binnen kunt kijken.
© 2017 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over glas en ramenAlles over glas en ramenGlas is een veelzijdig materiaal: transparant en eenvoudig te reinigen. Door isolerende en geluidwerende eigenschappen i…
Het creëren van privacy in de tuinHet creëren van privacy in de tuinEr wordt steeds meer tijd in de tuin doorgebracht en dat betekent dat de behoefte aan privacy ook groter is geworden. Do…
Zandstralen, waarom en hoe?Uitleg over de techniek van het zandstralen, wat je ervoor nodig hebt en wanneer het toegepast kan worden. Kan ook gebru…
Nieuwe hobby? Denk eens aan glas graverenWie kent het niet? Het gegraveerde glas. Altijd een leuk cadeau om te geven voor een verjaardag, jubileum of een geboort…

Een vintage industrieel interieur samenstellenEen vintage industrieel interieur samenstellenEen vintage industrieel tintje in de woonkamer kan wonderen doen. Het warme karakter van een woonkamer kan versterkt wor…
Het merk IKEA: waarom het zo'n succes isHet merk IKEA: waarom het zo'n succes isIKEA is het bekendste woonwarenhuis ter wereld. Met honderden vestigingen in 28 landen werd in 2015 een omzet van 31,9 m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rieo, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 21-06-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.