Een stijlvolle woning creëren

Een stijlvolle woning creëren De een heeft weinig interesse als het om de inrichting van de woning gaat en de ander richt zijn/haar woning graag stijlvol in of laat het stijlvol inrichten door een professional. Maar wanneer noemen we een woning stijlvol? En hoe positief (of niet) is het om een stijlvolle woning te hebben? Daarnaast hebben we het heden ten dagen allemaal over “stijlvol” en dan speelt de vraag ook of het geen modetrend aan het worden is? Kortom, wat is het en hoe werkt het?

Wat is het?

Met een stijlvolle woning bedoelen we een woning die met smaak en veelal met een persoonlijke tint is ingericht, waarbij we het woord “chique” niet mogen vergeten. Immers, persoonlijk met alleen maar allerlei soorten tijgervellen door elkaar kan ook, maar wordt door de bank genomen niet als “stijlvol” gezien.

Trendy

Toch wordt stijlvol ook vaak gekoppeld aan trendy en dat is ook niet helemaal correct. Als je een trendy ingerichte woning hebt, kan dat heel stijlvol zijn, maar hoeft helemaal niet. Als je alleen de trends volgt kan het ook net dát zijn en niet meer. Echter, trendy bijvoorbeeld gekoppeld aan klassieke of retro meubelen wat het een geheel persoonlijk plaatje maakt, kan weer wel heel stijlvol zijn.

Culturen

Er is dan ook geen universele omschrijving die zegt wat stijlvol is. Want behalve verschillende stijlen heb je ook nog te maken met verschillende culturen. Ook die kunnen stijlvol gecombineerd worden, maar ook net zo smaakloos. Denk Japanse en Chinese cultuur of de Arabische cultuur. De normering per werelddeel is anders en de combinatie kan net zo stijlvol als smakeloos zijn.

Wel is het zo dat je ook steeds vaker een hoofdthema ziet (qua cultuur) en daar worden wat nuances op aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan het soms ietwat minimalistisch ogende en strakke Japans, heel subtiel voorzien van wat westerse accenten. Of een neutrale westerse basis aangevuld met kleurrijke accenten uit de Arabische landen.

Historie

In het verleden, wat zeker tot de negentiger jaren van de vorige eeuw heeft geduurd, was het normaal om een serie meubelen in dezelfde stijl (dezelfde houtsoort en/of kleur en stof) te kopen en je huis er mee te vullen. Daar werden wat, al dan niet contrasterende, accessoires aan toegevoegd en dat was het dan. De meubelwinkels hadden ook weinig andere opstellingen dan deze. Tot het moment dat ontwerpers verschillende stijlen in één meubelstuk verwerkten. Dit was de aanleiding om het gehele interieur te bekijken en te gaan combineren. Inmiddels is het combineren de gewoonste zaak van de wereld.

Je eigen stijl

Bij wonen gaat het inmiddels niet meer om meubelen om op te zitten, aan te eten, etc. Het gaat om een eigen stijl uit te stralen. Ergens waar je je thuis voelt, ergens waar de omgeving helemaal is zoals jij dit wilt. Dat wil bijna automatisch zeggen dat er dus gecombineerd kan worden, want een stoel met een onderstel van chroom kan prachtig gevonden worden met een koloniale of kasteel (eiken) tafel. Daar kan een neutrale kleuropstelling frisser gemaakt worden met heldere kleuren (uit 1001 nachten) in de accessoires en kan er prima een kroonluchter in klassieke stijl bij. Het is niet zo dat als je stijlvol wilt wonen, het zomaar allemaal ongestraft kan. Er zijn wel wat voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Waar op te letten om stijlvol te wonen

Vooropgesteld dat je er je prettig in moet voelen, mag je verschillende stijlen combineren. Als je maar let op enkele zaken, zoals:
 • Als je verschillende stijlen combineert, zorg dan dat het niet te druk wordt. Niet in iedere hoekje hoeft iets te staan.
 • Laat bij je gewenste meubelen de verschillende stijlen op meerdere plekken terugkomen.
 • Heb je een houten of stenen vloer en veel chroom en weinig aankleding, denk dan aan een mooi hoogpolig karpet bij de zit en/of eethoek.
 • Kijk met het plaatsen van de meubelen hoe de lichtval is. Een ruimte waar veel zonlicht binnen kan ziet er vaak vrolijker en frisser uit. Let er dus op dat je je lichtinval niet beperkt door kasten die zonlicht wegnemen of dikke donkere gordijnen die veel ruimte aan de zijkanten innemen.
 • Stijlvol kan met vele kleuren en materialen, als je maar zorgt dat de balans er is.
 • Denk aan één mooie eyecatcher in huis. Als je bijvoorbeeld een mooie grote lamp hebt, hang je woning er dan niet me vol, maar laat de eyecatcher ook de eyecatcher zijn. Het kan natuurlijk ook over een aparte stoel gaan of een kunstwerk of opvallende plant op een zuil. Bewaar de rust om je eyecatcher.
 • Let op bij stijlvol kan er veel in de woning staan, maar er is ook een vorm van rust en eenheid. Welke stijl je ook neemt.
 • Het afmaken van een woning doe je met bijpassende of juist contrasterende accessoires en mooie planten. Maar het "afmaken" maakt het stylingproces niet minder belangrijk.

Tot slot

Begin bij je basis en laat dat het even zijn. Bekijk goed wat je gecombineerd hebt en vul het in alle rust aan. Iedere keer moet je opnieuw bedenken, voel ik me hier prettig bij? Als dat zo is, weet je ook meteen wanneer het klaar is.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eigen interieur (thuis) creërenEen eigen interieur (thuis) creërenVeel mensen vinden het lastig om – zodra ze een woning gevonden hebben – deze in te richten. Was het eerst door het best…
Wonen: rust in het interieurWonen: rust in het interieurRust in het interieur creëer je echt niet alleen door het huis half leeg te halen. Wat voor de een rust is, is dat voor…
Gordijntrends: soorten gordijnenGordijntrends: soorten gordijnenJe hebt een stijl gekozen voor je interieur. Wat voor soort gordijnen kies je? Niet alleen in interieur en woonstijl zij…
Inrichting klein huisInrichting klein huisBij een klein huis kan de inrichting kopzorg geven. Een kleine woning kan snel rommelig ogen. Stijl aanbrengen in het in…

Goedkoop je woning inrichtenGoedkoop je woning inrichtenAls je net een eigen woning hebt, moet deze nog worden voorzien van meubilair. Een huis inrichten kost geld, veel geld.…
Matrassen in diverse soorten en matenElke tien jaar het matras vervangen? Dat zal er niet bij iedereen van komen. Eenmaal gewend aan een matras is het moeili…
Bronnen en referenties
 • http://trendzucht.nl/stijlvol-wat-is-dat-nou/
 • http://infobron.nl/Hoe-kun-je-stijlvol-wonen
 • Villa d’Arte, nr. 4 Aug./Sept: “Interieur: Leven in stijl”
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.