Matrassen in diverse soorten en maten
Elke tien jaar het matras vervangen? Dat zal er niet bij iedereen van komen. Eenmaal gewend aan een matras is het moeilijk om er afstand van te doen met het risico dat het volgende matras niet zo lekker ligt. Toch bestaat het advies om niet langer dan tien jaar en eigenlijk zelfs maar vijf jaar met hetzelfde matras te doen. De keuze van een nieuw matras is nog niet zo simpel omdat matrassen geleverd worden in diverse soorten. Wat die soorten betreft gaat dit van eenvoudige en betrekkelijk goedkope matrassen tot matrassen die op vernuftige wijze de vormen van het lichaam aannemen.
Matrassoorten onderscheiden naargelang de samenstelling
Een matras is een belangrijk onderdeel van het totale bed dat bestaat uit een ledikant, een spiraal of lattenbodem, een matras (of boxspring) en verder kussens, lakens, dekens of een
dekbed en eventuele beschermingsonderdelen als molton en matrasbeschermer. Er bestaan verschillende soorten matrassen die onderscheiden worden naargelang de samenstelling.
Polyetherschuim
De goedkoopste soort matrassen zijn matrassen van polyetherschuim. Uiteraard hebben matrassen de lengte en breedte van het bed maar de dikte van een polyethermatras kan verschillend zijn. Ook kan het schuim meer of minder lucht bevatten wat met het SG (soortelijk gewicht) wordt aangegeven. Zo heeft een matras met aanduiding SG20 een schuimsoort die 20 kilo per kubieke meter weegt. Maar een dergelijk matras verliest snel kwaliteit en geeft weinig ondersteuning. Daar is een hoger SG voor nodig zoals bijvoorbeeld SG40 dat een veel duurzamere kwaliteit heeft met meer veerkracht. Overigens is het SG niet bepalend voor stugheid of soepelheid omdat in diverse soortelijk gewichten stugge en soepele varianten gefabriceerd kunnen worden.
Koudschuim
Een zogenaamd koudschuimmatras wordt gemaakt van koudschuim. Koudschuim wordt geproduceerd in niet verwarmde vormmallen. De naam koudschuim is afgeleid van cold cure moulding. Het schuim heeft een hoge veerkracht waardoor ook wel sprake is van HR (High Resilience) schuim. Door de enigszins onregelmatige en open celstructuur ademt het schuim goed en voert op een goede manier vocht af. Koudschuimmatrassen met de aanduiding HR65 hebben een hoogwaardige kwaliteit. Het schuim is overigens vlamvertragend en soms zelfs vlamdovend.
Traagschuim
Matrassen van zogenaamd traagschuim zijn gemaakt van visco-elastisch polyurethaanschuim. Dat schuim heeft de eigenschap om door warmte enigszins ingedrukt te worden waardoor het zich voegt naar de lichaamscontouren. Over die aanpassingen bestaan verschillende meningen omdat er geen drukpunten zijn met gevolg dat de slaper minder van houding hoeft te veranderen en daardoor dieper slaapt. Nadeel zou juist zijn dat door minder drukpunten het omdraaien moeizamer verloopt terwijl dat juist voor bepaalde slaapfasen noodzakelijk gevonden wordt. Tevens kan traagschuim voor te weinig ondersteuning van de
rug zorgen en ligt de slaper meer weggezakt in het matras.
Schuimrubber
Hoewel schuimrubber een natuurproduct is wordt het ook langs chemische weg vervaardigd. Een schuimrubber matras dat voor minimaal 40 procent uit natuurschuimrubber bestaat mag volgens Europese normen al schuimrubbermatras worden genoemd. Het grote verschil tussen natuurlijk en synthetisch schuimrubber is de poreusheid die bij synthetisch schuimrubber veel minder is.
Binnenvering
Bij matrassen met binnenvering bestaat het binnengedeelte van het matras uit een kern van metalen veren. De bovenkant en onderkant van die kern is afgedekt met comfortlagen die bijvoorbeeld kunnen bestaan uit HR schuim, katoen, paardenhaar, schuimrubber of
wol.
Pocketvering
Bij een matras met pocketvering bestaat de kern uit een groot aantal veren die per stuk zijn verpakt in een materiaal van stof. Delen van het matras kunnen daarbij veren van verschillende draaddiktes bevatten waardoor een hoge aanpassing van de contouren van het lichaam ontstaat. Een pocketveringmatras ventileert uitstekend in vergelijking met sommige andere matrassoorten.
Vezels
Matrassen met plantaardige of dierlijke vezels komen weinig meer voor. Maar ooit werden matrassen opgevuld met onder meer kapok, stro en zeegras als plantaardige materialen en kamelenhaar,
kamelenwol, paardenhaar en veren als dierlijke materialen.
Boxspring
Een speciaal soort matras is een boxspring. Een boxspring heeft binnenvering die gecombineerd is met een onderstel. De binnenvering bestaat uit metalen spiraalveren welke zijn afgedekt met schuim. Een boxspring bestaat daarmee uit een onderstel, de binnenvering en een topdekmatras. Door die onderdelen is de instap hoger wat voor velen aantrekkelijk is. Door de loze ruimte tussen de veren ontstaat extra ventilatie.
Waterbed
Een ander speciaal soort matras is een matras dat gevuld is met water. Een watermatras volgt de contouren van het lichaam en zorgt voor een goede drukverdeling. Een watermatras bestaat meestal uit een aantal compartimenten. Het matras moet verwarmd worden tot lichaamstemperatuur omdat het lichaam niet in staat is om de grote hoeveelheid water op
temperatuur te krijgen welk probleem zich niet voordoet bij andere matrassoorten.
Afmetingen van matrassen
De afmetingen van een matras (en dus ook van het bed) zijn
in de loop van de jaren verschillend geweest. Terwijl voor oude ledikanten een breedte voor een eenpersoonsbed 70 of 80 centimeter was is dit meestal verbreed tot 90 centimeter. Voor een tweepersoonsbed is de oorspronkelijke breedte van 120 naar wel 200 centimeter gegaan. Wat de lengte betreft was ooit de standaard 190 centimeter welke is verlengd naar 200 of 210. Een speciale maat voor lange mensen gaat tot 220 centimeter.
Lees verder