Rust in je slaapkamer creëren met feng shui

Rust in je slaapkamer creëren met feng shui Feng shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die leert hoe ruimtelijke ordening, plaatsing van objecten en kleuren invloed kunnen hebben op het algemene geluksgevoel van een persoon. In de praktijk van feng shui wordt alles onderverdeeld in yin of yang waarbij yin staat voor traagheid, ontspanning, zachtmoedigheid en rust terwijl yang eerder staat voor snelheid, warmte, opwinding, kracht en onrust. Het fundamentele idee van feng shui bestaat erin de ideale balans tussen yin en yang te vinden zodat de omgeving gevuld wordt met levenskracht en positieve energie. Zo kan een slaapkamer die ingericht is volgens deze feng shui-filosofie een oplossing bieden voor mensen die te kampen hebben met slaapproblemen.

Wat is feng shui?

Het begrip feng shui betekent letterlijk “wind en water” en wordt vaak toegepast op de slaapkamer maar kan evengoed dienst doen in andere delen van het huis. Een slaapkamer die ingericht is volgens de feng shui-methode straalt een gevoel van comfort en veiligheid uit en creëert bovendien een ontspannen en romantische sfeer. Volgens de Chinese feng shui-goeroes zal een goede feng shui balans zorgen voor een vrije stroom van natuurlijke energie, ook wel chi genoemd, wat zorgt voor een lange levensduur met succes en voorspoed in het leven. Het komt er dus op neer dat alles rondom ons een grote invloed heeft op ons leven.

De toepassing van feng shui is vrij complex. Wanneer je een professionele feng shui-consultant inschakelt voor de inrichting van je slaapkamer zullen heel wat factoren bepalend zijn om de juiste balans te bereiken bijvoorbeeld: ligging van de slaapkamer, bouwjaar van de woning, positie van het bed, je eigen verjaardag, de verjaardag van je partner, andere gebouwen in de omgeving. Aangezien het inhuren van dergelijke consultant vrij kostelijk is bestaan er gelukkig enkele eenvoudige basisprincipes van feng shui die je zelf gemakkelijk kan toepassen.

Kleuren

In feng shui zijn kleuren verdeeld in twee groepen. Yin kleuren worden verondersteld je ziel te kalmeren en te ontspannen terwijl yang kleuren eerder de neiging hebben om je te motiveren en te prikkelen. Wanneer je het liefst slaapt in een rustgevende kamer laat je dus het best de yin kleuren domineren. Een overdaad aan yang kleuren zal leiden tot spanningen waardoor ontspannen moeilijker wordt. Het gebruik van te weinig yang kleuren daarentegen is ook niet aan te raden daar deze vermoeidheid en gebrek aan motivatie kunnen veroorzaken.

Yin kleurenYang kleuren
rozerood
groenpaars
blauwgeel
grijswit
zwartoranje

Groen en blauw

Groen en blauw worden gezien als kleuren die een versterkend effect hebben op onze gezondheid. Volgens de feng shui symboliseert groen duurzaamheid, groei en wedergeboorte terwijl blauw staat voor rust, flexibiliteit en innerlijke vrede. Je slaapkamer voorzien van groene tinten brengt de natuur als het ware in de kamer en zorgt voor de revitalisering van het lichaam. Blauwe tinten zijn ideaal ter ontspanning en meditatie. Wanneer je geest wordt opgepept zal het lichaam wel volgen.

Rood paars en goud

Rood, paars en goud symboliseren volgens de feng shui geluk en voorspoed. Aangezien het yang kleuren zijn vermijd je best wel een overdaad aan deze kleuren in de slaapkamer waar rust en ontspanning essentieel zijn. Gebruik ze eerder als accent op een yin achtergrond.

Zwart, wit en grijs

Zwart, wit en grijs zijn kleuren die staan voor geluk en verbetering binnen een carrière. Zwart symboliseert een goed inkomen en alertheid, wit vertegenwoordigt creativiteit en mentale sterkte en grijs tenslotte zou vertrouwen en zelfmotivatie creëren. Hou er wel rekening mee dat, hoewel zwart een yin kleur is, deze niet in overdaad mag worden gebruikt in de slaapkamer daar ze alle natuurlijke energie zal absorberen.

Roze, geel en oranje

De beste kleuren om je liefdesleven en seksuele relatie een boost te geven zijn roze, geel en oranje. Roze creëert positieve energie voor koppels op het vlak van seksuele bevrediging en onbaatzuchtige liefde, geel staat voor acceptatie en tolerantie hoewel een overdaad van geel een gevoel van angst kan creëren. Oranje tenslotte is de bruisende mix van rood en geel welke staan voor passie en begrip ten opzichte van jezelf en je partner.

Positie van het bed

De positie van het bed is volgens de feng shui erg bepalend bij het creëren van ontspanning en veiligheid tijdens het slapen. Plaats het bed altijd zo ver mogelijk van de deur, liefst onder een schuine hoek. Het bedhoofd dient tegen de muur te worden geplaatst ter symbolische ondersteuning die je rust en kracht geven om problemen in het leven aan te pakken.

Zorg ook voor een grote ruimte aan de voorkant van het bed zodat je vanuit het bed een goed overzicht hebt op de rest van de kamer. Een beperkt uitzicht kan de vloeiende chi blokkeren en vermindert dus ook de levensvisie. Hoe breder de ruimte voor het bed, hoe breder je perceptie van het leven. Wanneer je het bed zodanig positioneert dat de ingang van de kamer zichtbaar wordt vanuit het bed betekent dat je je eigen leven in handen hebt en dat je met zelfvertrouwen toekijkt wat het leven allemaal brengt.

Plaatsing van objecten

Elektronische apparaten

In de feng shui wordt een slaapkamer voorgesteld als een ruimte voor rust en intimiteit. Daarom is het belangrijk om negatieve yang energie af te weren daar deze onrust creëren en je ’s nachts wakker houden. Bepaalde objecten waaronder de televisie, computer en fitnessapparatuur bevatten deze negatieve yang energie. Daarom is het belangrijk om elektronische apparaten uit de slaapkamer te bannen omdat deze de rust kunnen onderbreken.

Bloemen en kaarsen

Voor de romantische zielen zijn er bepaalde objecten die het liefdesvuur kunnen stimuleren. Plaats bijvoorbeeld een nachtlampje aan beide kanten van het bed of gebruik kaarsen, beeldjes of verse bloemen om een gezellige sfeer te creëren. Boeken op het nachtkastje werken ook maar zorg er wel voor dat het meubel niet overladen wordt. Te dikke stapels boeken kunnen refereren naar werk waardoor de intieme stemming zal worden onderbroken.

Foto’s en schilderijen

Hang je favoriete foto, kader of schilder tegen de muur zodanig dat je deze direct waarneemt wanneer je wakker wordt en het laatste voordat je gaat slapen. Neem iets dat fungeert als inspiratiebron of iets dat staat voor een bepaald doel of succes.

Spiegels

Vermijd ten alle tijde reflecties van problemen. Plaats nooit een spiegel tegenover het bed aangezien deze problemen en zorgen zal weerspiegelen. Feng shui-consultants beweren dat het plaatsen van spiegels in de slaapkamer ongewenste indringers kan uitnodigen in je relatie. Wanneer je toch graag een spiegel binnen handbereik hebt wanneer je ’s morgens wakker wordt, bedek deze dan met een lichte stof wanneer deze niet wordt gebruikt.

Matras

Feng shui-goeroes geloven dat elk object positieve en negatieve energie uit ons verleden absorbeert. Daarom is het belangrijk om je slaapkamer vrij te maken van al die zaken die worden geassocieerd met slechte herinneringen. Daarom slaap je best ook nooit op een tweedehands matras die reeds gebruikt is door anderen aangezien je niet weet aan wie deze toebehoorde. Misschien zijn er wel mensen op gestorven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui toepassen in je huisFeng Shui toepassen in je huisFeng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes…
Feng Shui in de tuinFeng Shui in de tuinDe meeste mensen weten wel dat Feng Shui uit het oosten komt, maar voor veel mensen stopt de informatie daar dan ook. Da…
Feng shui in de winterFeng shui in de winterDe winter is het seizoen waar in het koude weer en de nattigheid ervoor zorgen dat alles er veel somberder uitziet. Het…

Dekbed aanschaffen: let op beste vulling en juiste maatDekbed aanschaffen: let op beste vulling en juiste maatDe tijd van de kriebelende wollen dekens is al lang voorbij. De meeste bedden zijn voorzien van een dekbed dat niet alle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.levis.info/be/advies/kleurrijk-leven/feng-shui-succes-met-kleur/
  • https://sochicken.nl/je_slaapkamer_helemaal_feng_shui
  • http://www.fengshui-benelux.be/pages/Home.aspx
  • Foto: www.depaarsekeizerin.nl
  • Foto: www.feng-shui-and-beyond.com
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.