Dekbed aanschaffen: let op beste vulling en juiste maat

Dekbed aanschaffen: let op beste vulling en juiste maat De tijd van de kriebelende wollen dekens is al lang voorbij. De meeste bedden zijn voorzien van een dekbed dat niet alleen prettiger aanvoelt maar ook het opmaken van een bed vereenvoudigd heeft ten opzichte van dekens. Een flinke zwaai met het dekbed zo’n meter boven het bed, geleidelijk laten vallen en klaar is Kees. Dekens werden in het algemeen ingestopt aan alle kanten waar je toch even mee bezig was om het keurig te doen.

Over de tijk

Een dekbed bestaat uit een tijk (een soort hoes) meestal van katoen met een vulling. Die vulling is dikwijls van dons maar kan ook uit synthetisch materiaal of wol, katoen en zijde bestaan. Bij dons als vulling moet de tijk een bepaalde dichtheid hebben zodat het dons niet naar buiten kan dringen. Sowieso is dichtheid ook bij andere vullingen van belang zodat huidschilfers of huisstofmijt niet naar binnen kunnen dringen. Ook moet het materiaal van de tijk goed vocht opnemen en weer afgeven.

Vulling dikwijls van dons

Zeer veel dekbedden worden gevuld met dons dat licht en luchtig is. Het voor dekbedden gebruikte dons bestaat meestal uit de veren van eenden en ganzen. De verhouding van puur dons en veren bepaalt de kwaliteit van het dekbed en vooral ook de warmte-isolatie. Hoe hoger het percentage puur dons hoe hoger de isolatie. Het verhoudingsgehalte wordt in zes kwaliteiten ingedeeld namelijk:

KwaliteitDons percentageVeren percentage
Puur dons100 0
Licht vederig90 10
Vederig6040
Halfdons3070
Kwartdons1585
Veren0100

Persoonlijke voorkeur

De keuze voor een bepaalde vulling is heel persoonlijk. Terwijl de een beslist een vulling met dons wil hebben zweert een ander bij een synthetische vulling. Ook is er verschil in gewicht van de vulling eveneens een persoonlijke voorkeur. Het idee dat een zwaarder dekbed warmer is klopt echter niet. De vulling dient wel regelmatig verspreid te blijven tijdens het gebruik. Het voordeel van bijvoorbeeld synthetische of wollen vulling is dat die bestaat uit een soort mat die aan de tijk is vastgestikt en daardoor niet kan verschuiven. Dons kan wel verschuiven maar om die reden is de tijk doorgestikt zodat vakken ontstaan en de schuifkans geringer is. Voor dat doorstikken bestaan verschillende methoden.

Verder over de vulling en het dekbed

Eidereenden

Een bijzonder soort vulling is die met het dons van eidereenden dat een nog hogere warmte-isolatie biedt.

Luchten

Voor de hygiëne is het raadzaam om het dekbed regelmatig te luchten door bijvoorbeeld uit een raam te laten hangen maar niet in de felle zon.

Levend plukken

Het plukken van dons van levende dieren is zeer omstreden om welke reden veel handelsbedrijven en ateliers afzien van “levende pluk”.

Levensduur

De levensduur van een donzen dekbed is tussen tien en vijftien jaar mits goed onderhouden.

Ganzen en eenden

Soms worden voor de vulling het dons en de veren van ganzen en eenden gecombineerd. Dons en veren van eenden zijn namelijk goedkoper.

Wit dons populair

Het meest populair is wit dons hoewel de kwaliteit van grijs of bruin dons daar niet voor onderdoet. Gekleurd dons wordt toch dikwijls gebleekt.

Warm en koud

Een goed dekbed is belangrijk voor het slaapcomfort. Het moet vooral niet te warm en niet te koud zijn.

Opschudden

Dagelijks opschudden is een prima manier om het dekbed in goede conditie te houden.

Verschillende maten

Dekbedden zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar. De hoofdindeling is daarbij eenpersoons, tweepersoons en lits-jumeaux. Binnen die hoofdindeling bestaat een aantal standaardmaten.

BedsoortMaatMaatMaat
Eenpersoons140 x 200140 x 220160 x 220
Tweepersoons200 x 200200 x 220220 x 220
Lits-jumeaux240 x 200240 x 220

Zelf wassen of chemisch reinigen

Wassen hoeft eigenlijk niet zo vaak te gebeuren omdat over het dekbed een overtrek heen wordt geschoven dat wel regelmatig gewassen wordt. Bij alle dekbedden zijn wasvoorschriften vermeld. Veel dekbedden kunnen zelf worden gewassen in de machine en gedroogd in de droogtrommel. Grotere maten passen soms niet in de eigen machine maar wel in die van een wasserette. Dekbedden met vulling van wol kunnen beter chemisch gereinigd worden. Wassen heeft wel het risico dat krimp optreedt of verlies van dikte. Iemand die allergisch is voor huisstofmijt kan beter een dekbed aanschaffen dat op zestig graden gewassen mag worden.

Attentiepunten bij de aanschaf

Waar bij de aanschaf speciaal op gelet kan worden zijn enkele belangrijke punten die met het gebruik van een dekbed te maken hebben zoals:
 • Eigenschappen van de tijk
 • Maatvoering
 • Soort vulling
 • Uitvoering geschikt voor zomer en/of winter
 • Vulgewicht
 • Warmteklasse

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dekbedden in alle soorten en matenHet dekbed wint het al enige tijd van de dekens, alleen in de zomer vinden we toch nog vaak dat het laken meer voor ons…
Een donsdeken of een synthetisch dekbed?Een donsdeken of een synthetisch dekbed?Bij de aankoop van een dekbed staat u voor een belangrijke keuze: wordt het een synthetisch dekbed of is een echte donsd…
Slaaptips voor vrouwen in de overgangSlaaptips voor vrouwen in de overgangDe overgang: lastig genoeg, dus verdienen deze vrouwen des te meer een goede nachtrust. Helaas gaat de overgang vaak gep…
Dekbed wassen: hoe doe je dat?Een dekbed wassen vereist een goede voorbereiding. De reinigingsmethode die je gebruikt is grotendeels afhankelijk van h…

Matrassen in diverse soorten en matenElke tien jaar het matras vervangen? Dat zal er niet bij iedereen van komen. Eenmaal gewend aan een matras is het moeili…
Rust in je slaapkamer creëren met feng shuiRust in je slaapkamer creëren met feng shuiFeng shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die leert hoe ruimtelijke ordening, plaatsing van objecten en kleuren invl…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JayMantri, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dekbed
 • https://www.swisssense.nl/beddengoed/type/dekbedden/
 • http://www.dekbedwinkel.com/
 • http://www.consumentenbond.nl/matrassen/extra/dekbedden/
 • http://www.beddenspeciaalzaak.nl/assortiment/dekbedden/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-05-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.