Een Boeddhabeeld in huis of tuin
Boeddhabeelden zijn de laatste tijd steeds populairder geworden en zijn tegenwoordig heel gemakkelijk te verkrijgen. Een Boeddhabeeld in huis of in de tuin straalt een bepaalde vorm van vrede en rust uit zonder dat de eigenaar effectief vasthoudt aan die bepaalde religie. Religieuze kunst wordt immers vaak aangekocht door mensen die niet per se deel uitmaken van de afgebeelde religie. Het gaat dan louter over de schoonheid van het kunstwerk terwijl anderen het eerder zien als bron van inspiratie of troost doordat ze worden herinnerd aan bepaalde waarden die door het kunstwerk worden vertegenwoordigd. Het uitzicht van een Boeddhabeeld doet denken aan het spirituele, de innerlijke zoektocht naar harmonie en evenwicht en op een leven dat gebaseerd is op morele waarden.
Wie is Boeddha?
Boeddhabeelden worden niet aanbeden door boeddhisten maar staan eerder voor een centraal punt voor meditatie, een symbool van waarheid en het pad naar verlichting. Boeddha werd nooit belichaamd door een persoon maar was eigenlijk een eretitel die werd geschonken aan Siddharta Gaunama. Het woord Boeddha zelf betekent 'de ontwaakte', 'de verlichte' en 'degene met een allesomvattend inzicht’.
Siddartha was een zeer geliefde prins en werd geboren in een zeer rijke familie te Nepal rond de vijfde eeuw voor Christus. Zijn liefhebbende ouders behoedden hem voor elke potentiële vorm van onaangenaamheden, in de hoop hem pijn en leed te kunnen besparen gedurende zijn leven. Ook elke situatie waardoor de jongen zich vragen zou kunnen stellen over het leven en deze minder perfect zou lijken werd vakkundig afgeschermd voor Siddartha. Hierdoor wist hij niets over armoede, ziekte, dood of andere dagdagelijkse problemen.
Als jong volwassene dwaalde hij af van zijn zorgloze leventje en observeerde het lijden waarmee andere mensen te maken kregen. Hij verliet zijn bevoorrechte positie en koos voor een leven als asceet op zoek naar de waarheid. Na jaren rondzwerven en ontbering besloot Siddharta om een middenweg te zoeken. Hij was ervan overtuigd dat een compromis mogelijk was tussen abjecte zelfverloochening en het leven in de normale wereld. Na vele jaren van meditatie werd Siddharta ‘de Verlicht’ of Boeddha.
Vier edele waarheden
Tijdens de verlichting van Boeddha kwam hij tot vier essentiële waarheden welke tot op heden de basis vormen van alle boeddhistische leringen.
- Het leven is gevuld met teleurstelling en leed
- Lijden is een gevolg van het verlangen naar genot, macht, materiële goederen en het verdere bestaan.
- Deze teleurstellingen kunnen worden opgeheven door het stopzetten van ongepaste verlangens.
- Om teleurstelling te voorkomen en het lijden te beëindigen dient een achtvoudig pad gevolgd te worden.
Achtvoudige pad
- Het juiste inzicht
- De juiste intentie
- De juiste spraak
- Het juiste handelen
- De juiste wijze van levensonderhoud
- De juiste inspanning
- De juiste aandacht
- De juiste concentratie
De middenweg is gebaseerd op het vermijden van extremen of uitersten, zelfgenot of zelf deemoediging. De eerste stap op het pad naar de verlichting is meedogendheid en erbarmen.
Boeddhabeelden
Het plaatsen van een Boeddhabeeld in je huis of tuin kan een inspiratiebron zijn voor het ontwikkelen van je beste kwaliteiten inzake vriendelijkheid en meedogendheid. Deze mooie beelden kunnen de ziel en de geest verheffen en geeft je huis en tuin het uitzicht van een heiligdom, de ideale plek om te mediteren en het vinden van rust en vrede.
Traditioneel moeten Boeddhabeelden op een hoge, overzichtelijke en reine plek worden geplaatst. Het beeld mag bijvoorbeeld niet op voethoogte geplaatst worden. Het best wordt dergelijk beeld geplaatst onder een boom, op een hoog onderstel omdat deze verwijst naar de plaats van de verlichting van Boeddha.
Vermijd de confrontatie met ongepaste zaken of activiteiten in de buurt van het beeld maar plaats het voor een ingang zodat boze geesten worden afgestoten.
Houd er rekening mee dat bepaalde materialen niet ontworpen zijn voor gebruik buitenshuis. Plaats het beeld gedurende de winter op een beschutte plek om beschadiging te voorkomen.
Een Boeddhabeeld elke dag van de week
De Thaise culturele traditie biedt verschillende poses van het Boeddhabeeld voor iedere dag van de week. Vind de dag van de week waarop iemand is geboren en schenk hem of haar het bijpassende Boeddhabeeldje als ideaal en doordacht verjaardagscadeau.
- Maandag: De rechterhand wordt opgeheven om problemen af te weren en vrede binnen de familie te bewaren.
- Dinsdag: Een liggende Boeddha met de rechterhand onder het hoofd. De linkerhand wordt uitgestrekt langs de linkerkant van het lichaam wat de periode aangeeft vlak voor Boeddha de wereld omruilde voor het eeuwige Nirvana.
- Woensdagmorgen: Boeddha zit met een aalmoes kom voor de borst.
- Woensdagmiddag: Boeddha wordt afgebeeld met een aap en een olifant.
- Donderdag: Een mediterende Boeddha wordt afgebeeld in lotushouding met de handen in de schoot en de handpalmen naar boven gericht.
- Vrijdag: Een staande Boeddha met de armen over de borst, de rechterhand boven het linkerhand met de rug van de handen naar buiten gericht.
- Zaterdag: Een mediterende Boeddha wordt zittend afgebeeld onder een zeven koppige slang welke hem beschermd tegen de regen.
- Zondag: Het Boeddhabeeld staat met de armen gekruist voor de maag, de rechterhand over de linkerhand, met de rug van de handen naar buiten gedraaid en de ogen wijd open wat duidt op het mentale inzicht.
Lees verder