Waarom kiezen voor een elektrische open haard?

Waarom kiezen voor een elektrische open haard? Elektrische haarden zijn heel populair voor huisverwarming en decoratie. Ze bieden een veilige en comfortabele warmte in combinatie met dezelfde sfeer van een echte open haard. In tegenstelling tot houthaarden heb je bij een elektrische haard geen rotzooi die overblijft na het verbrandingsproces en is het niet nodig om heel je huis te verbouwen om gasleidingen, schoorstenen, rookkanalen of ventilatieopeningen te creëren. Bovendien zijn elektrisch haarden kostenefficiënt en hebben de huidige modellen het uitzicht van een echte vuurhaard.

Werking

Elektrische verwarming op zich is geen nieuwe technologie. In plaats van te vertrouwen op de verbranding van gas of hout wordt de warmte geleverd door verwarmingselementen die worden gevoed met elektriciteit. De gegenereerde warmte wordt direct overgebracht in de kamer in tegenstelling tot een gashaard waar de warmte vrijkomt via de schoorsteen. De verwarmingselementen worden ook niet fysiek blootgesteld waardoor een veilige werking en omgeving voor kinderen en huisdieren wordt gegarandeerd. Hierdoor hoef je ook geen extra brandveiligheidsmaatregelen te treffen of verspil je ook geen groot stuk aan vrije ruimte rond de open haard. Tenslotte heb je geen afscheiding van verbrandingsgassen, koolmonoxide, waterdamp, stikstofdioxide of zwaveldioxide. Je hoeft geen assen of roet op te ruimen of de schoorsteen of rookkanalen stofvrij te maken.
Elektrische units vertonen gesimuleerde vlammen. Deze zijn gegenereerde afbeeldingen die tot stand komen met behulp van de nieuwste grafische technologieën en zijn tegenwoordig niet meer te onderscheiden van een echt haardvuur. Een bijkomend voordeel is dat deze functie volledig los staat van de warmtebron waardoor het mogelijk is om het hele jaar door te genieten van de sfeer van een haardvuur, zelfs in de zomer.

Voordelen van elektrische warmte

Veel mensen met een eigen huis hebben reeds met succes hun gas- en houthaarden kunnen omzetten in elektrische verwarming. Deze installatie is zeer snel en eenvoudig te plaatsen aangezien de units direct kunnen geïnstalleerd worden in een reeds bestaande haardruimte en rechtstreeks kunnen aangesloten worden op het elektriciteitsnetwerk. Hiervoor is geen deskundig advies van technici vereist of het leggen van complexe bedrading aangezien de elektrische verwarming perfect functioneert via een standaard 220 volt stopcontact die doorgaans worden gebruikt voor een wasmachine of haardroger.

Het omzetten naar elektrische verwarming heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele hout- en gashaarden. Elektrische verwarming is kostenefficiënt op vele niveaus. Zoals reeds vermeld verlaat de warmte van een traditioneel haardvuur het huis via de schoorsteen en blijft enkel de stralingswarmte aanwezig in de kamer. Bij elektrische verwarming zal je optimaal gebruik kunnen maken van de gegenereerde warmte omdat niets naar buiten wordt afgevoerd. Een tweede voordeel is de kosten van het gebruik. Elektrisch verwarmen kost ongeveer 12 cent per uur terwijl de gasprijzen toch minstens vijftig procent hoger liggen.

Elektrische verwarmen is ook erg handig. Je zal nooit tijd verspillen met het opkuisen van vrijgekomen assen of roet. Ook het installeren van extra brandveiligheidsmaatregelen is totaal overbodig en schoorsteenvegen behoort vanaf nu tot de verleden tijd. Er is geen gevaar meer voor lekkende gaskleppen of het vrijkomen van gevaarlijke gassen zoals koolstofmonoxide. De buitenkant van het elektrische haardvuur voelt koel aan omdat de verwarmingselementen veilig weggestopt zijn aan de achterkant van het toestel waardoor er geen gevaar meer is voor kinderen of huisdieren die te dicht bij het vuur zouden komen.

Ventless open haarden

Als we het hebben over de efficiëntie en veiligheid van elektrische verwarmen en het ontbreken van schoorsteen en rookgas overwegen toch veel mensen om over te gaan tot het plaatsen van ventless open haarden. Deze modellen zijn echter niet gelijkwaardig aan zijn elektrische variant.

Ventless open haarden worden gevoed met gas waardoor er wel productie is van verbrandingsgassen en er dus ook gasleidingen moeten worden geplaatst. Al deze installaties worden ontworpen en moeten onderhouden worden zoals vereist bij traditionele haarden. Hierdoor zullen mensen zich snel zorgen maken bij het gebruiken van verouderde toestellen of bij gebruik van goedkope exemplaren. Een fout tijdens de installatie, onjuist gebruik, onvoldoende onderhoud en de natuurlijke veroudering van een toestel kan het haardvuur niet meer laten voldoen aan de vereisten omdat het geen veilig gebruik kan garanderen.

Zonder voldoende verluchtingsgaten zullen de verbrandingsgassen in de kamer blijven. Dit leidt tot het probleem van vochtophoping. Ondanks de warmte is verbrandingsgas heel vochtig. Als je je hand even boven het vuur houdt zal je merken dat deze vrij vochtig zullen aanvoelen. Door verbranding van bepaalde materialen zal er een grote hoeveelheid vocht geproduceerd worden die nergens afgevoerd kan worden. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van schimmels en andere schadelijke stoffen in meubels, muren en andere apparaten.

Ondanks de nadelen zijn deze ventless haarden vrij gegeerd, vooral in badkamers en slaapkamers. Ze produceren een echte vlam maar vereisen geen schoorsteen en hebben slechts beperkte installatiekosten. Een goede ventilatie binnen deze ruimtes is echter wel van groot belang voor het potentiële vrijkomen van schadelijke gassen zoals koolmonoxide. Uiteindelijk is het toch economischer en veiliger om elektrische eenheden aan te schaffen.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De efficiente huisvrouw / -man: de open haardEen open haard in huis geeft veel sfeer. Het is gezellig verzamelen rond het vuur in de wintermaanden. Als het wintersei…
Inbouwhaard kopen: tips en informatieEen inbouwhaard is sfeervol, maar heeft nog meer voordelen: door een inbouwhaard bespaart men op energiekosten. Het rend…
Bouwen van een open haardBouwen van een open haardSteeds meer mensen bouwen zelf een open haard in hun huis. Er zijn verschillende vormen van open haarden. De meest voork…
De haard wordt weer populair!De haard wordt weer populair!De haard is een tijdje ouderwets geweest en paste niet in het moderne interieur dat veel mensen in huis willen hebben. M…

Laminaatvloer, een kindvriendelijke oplossingOuders doen er alles aan om een huiselijk omgeving te creëren die gezond, leerzaam en leuk is voor de kinderen. Laminaat…
De pelletkachel: Een goede of een slechte investering?Steeds meer mensen opteren voor alternatieve energiebronnen om zo groenere en goedkopere energie te verbruiken. Net zoal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: USDAgov, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.leerwiki.nl/Welke_energiebron_kiezen_we_voor_onze_open_haard
  • http://nl.mustknowhow.com/open-haard/meer-ventless-open-haarden
  • http://www.haardjesland.nl/Werking-Elektrische-sfeerhaard/i7/
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.