De efficiente huisvrouw / -man: de open haard

Een open haard in huis geeft veel sfeer. Het is gezellig verzamelen rond het vuur in de wintermaanden. Als het winterseizoen voorbij is moet je hopen haard schoongemaakt worden. Hoe je dit het gemakkelijkste doet, kun je lezen in dit artikel.

Open haard

De open haard maak je schoon als het stoofseizoen voorbij is. Eenmaal per jaar is dus voldoende.

Roet

Roet zet zich vast op de ondergrond. Het is daarom van belang om roetvlekken op tijd te verwijderen. Roetvlekken zul je dus ook gedurende het stookseizoen zo snel mogelijk moeten verwijderen.

As

Het verwijderen van de as zul je ook vaker moeten doen. In het stookseizoen zul je de as wekelijks moeten verwijderen. De houtskolen kun je laten liggen. Deze vormen een goede basis voor een vuur. Gebruik bij het verwijderen van de as altijd een metalen bak en geen plastic om te voorkomen dat nog hete sintels door de bak branden. Om de as laag te houden en dus stuiven te voorkomen, leg je vochtige theeblaadjes op de as voordat je het op gaat scheppen.

Metalen onderdelen

Voor de metalen onderdelen van de open haard, gebruik je zwarsel of een kant- en klare reiniger. Bij het aanbrengen van het zwartsel is het verstandig handschoenen te dragen. Gebruik een fijne staalwol om het zwartsel aan te brengen. Poets het vervolgens uit met een zachte doek.

Baksteen

De bakstenen bij de open haard kun je schrobben met een harde borstel en wat water. Brandplekken kun je afsponsen met azijn. Spoel ze vervolgens na met schoon water.

Keramische tegels

Gebruik voor de keramische tegels bij de open haard een sop van afwasmiddel om ze schoon te maken. Een allesreiniger kan ook, maar gebruik geen schuurmiddel. Ook voor de roetvlekken op de tegels kun je beter geen schuurmiddel gebruiken. Het schuurmiddel kan de tegels beschadigen.

Marmer

Het marmer bij de open haard kun je afsponsen met een schuimend sopje. Spoel het goed na om zeepvlekken te voorkomen, met schoon water. Droog het marmer af met een schone theedoek. Voor gepolijst marmer zijn er speciale schoonmaakmiddelen te krijgen.

Geurend open haar vuur

Voor een lekkere geur in huis kun je wat gedroogde citroenschillen op het vuur gooien. Voor een dennengeur, gooi je wat dennenappels op het vuur.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kachels en open haardenKachels en open haardenIn de winter aan een nieuwe open haard of gaskachel beginnen is laat, als je hier over nadenkt, is dit voor de winter be…
De haard wordt weer populair!De haard wordt weer populair!De haard is een tijdje ouderwets geweest en paste niet in het moderne interieur dat veel mensen in huis willen hebben. M…
Bouwen van een open haardBouwen van een open haardSteeds meer mensen bouwen zelf een open haard in hun huis. Er zijn verschillende vormen van open haarden. De meest voork…
Inbouwhaard kopen: tips en informatieEen inbouwhaard is sfeervol, maar heeft nog meer voordelen: door een inbouwhaard bespaart men op energiekosten. Het rend…

Droogbloemen - Bloemen drogen, tipsDroogbloemen - Bloemen drogen, tipsBloemen selecteren om te drogen c.q. droogbloemen te maken, moet je doen als de kleuren nog mooi, diep en op hun hoogtep…
De efficiente huisvrouw / -man: Ramen lappenEen huis ziet er snel verwaarloosd uit als de ramen niet bijgehouden worden. Het lappen van de ramen lijkt een enorme kl…
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.