Informatie over plavuizen

Plavuizen (vloertegels) zijn zo oud als de weg naar Rome. Sommige mensen willen nooit meer anders, terwijl anderen er niet aan moeten denken. Wat zijn de voor- en nadelen van plavuizen? Waar moet je aandenken bij het onderhoud van plavuizen? Hoe verwijder je een lichte aanslag of grijze waas (ook wel 'cementsluier' genoemd en waar moet je op letten bij het leggen van plavuizen?

Plavuizen

Plavuizen zijn vloertegels, maar niet elke vloertegel is een echte plavuis. Een echte plavuis is minimaal 2 centimeter dik, het biscuit is zacht en lijkt op de scherf van een bloempot van aardewerk. Tegenwoordig worden echter veel vloertegels plavuizen genoemd. Dit artikel gaat zowel over de echte als de zogenoemde plavuizen. Het woord ‘plavuis’ is waarschijnlijk afgeleid van het Latijnse woord ‘pavire’ dat aanstampen betekent. In Nederland wordt er voor huizen meestal gekozen voor plavuizen in dezelfde kleur en worden deze zonder patronen gelegd.

De geschiedenis van plavuizen

Plavuizen werden al gebruikt door de Grieken en Romeinen. De laatsten legden er soms al vloerverwarming onder. Tot halverwege de 19e eeuw werden plavuizen met de hand gemaakt van natte klei waardoor geen enkele plavuis hetzelfde was. Vanaf ongeveer 1840 werden plavuizen geperst met heel weinig water. De eerste (rond 1900) die deze techniek toepaste in Nederland was de firma Alfred Regout & Co in Maastricht. Sinds 1900 worden er ook plavuizen gemaakt die niet keramisch zijn, de zogenaamde cementtegels die gemaakt worden van cementpasta. Tegenwoordig zijn er ook kunststof plavuizen die wel de voordelen hebben van keramische tegels, maar wel goedkoper, lichter zijn en daardoor makkelijker te leggen.

Voordelen van plavuizen

De voordelen van plavuizen zijn;
  • Ze zijn keihard
  • Makkelijk te reinigen
  • Plavuizen krimpen niet
Er zijn plavuizen die eruit zien als marmer, natuursteen, leisteen, hout of kurk en allemaal hebben ze bovenstaande voordelen.

Nadelen van plavuizen

De nadelen van plavuizen zijn;
  • Vloerverwarming is een ‘must’. Vloertegels kunnen erg koud worden.
  • Puntbelasting kan zorgen voor barsten en scheuren
  • Er kunnen moeilijk verwijderbare roestplekken ontstaan van metalen meubelonderdelen in contact met water van het dweilen
  • Harde voorwerpen kunnen onuitwisbare krassen veroorzaken
  • Je moet oppassen met zand, dit kan het oppervlak van de plavuis wegschuren (is wel een hele lange tijd voor nodig)

Onderhoud plavuizen

Gebruik zo min mogelijk reinigingsmiddelen. Gewoon wat water met een beetje azijn werkt prima om de plavuizen schoon te maken. Zijn ze heel erg vies dan zijn er speciale zepen op de markt om de plavuizen te reinigen.

Witte schrik en cementsluier

Soms ontstaat er rond de voegen een lichte uitslag (ook wel 'witte schrik' genoemd) die goed te verwijderen is.
  • Borstel de uitslag droog af
  • Borstel daarna met schoon water
  • Herhaal dit tot de aanslag verdwenen is

Moeilijker te verwijderen is een grijze waas (ook wel 'cementsluier' genoemd) die vooral voorkomt op nieuw gelegde vloeren. Als de voegen goed droog zijn is deze cementsluier te verwijderen door het tegeloppervlak een dag lang in de groene zeep te zetten.

Voor- en nadelen van een glazuurlaag

Plavuizen met een glazuurlaag laten zich makkelijker reinigen dan plavuizen zonder glazuurlaag. Ze zijn hierdoor minder gevoelig voor vervuiling, maar plavuizen met een glazuurlaag zijn wel gladder en ze zijn gevoeliger voor eventuele krassen.

Waar moet je op letten bij het leggen van plavuizen?

Let er bij het leggen van de plavuizen op;
  • de plavuizenindeling zoals deze vanuit de deuropening te zien is
  • dat de plavuizen zoveel mogelijk symmetrisch worden ingedeeld
  • geen van de plavuizen smaller dan een halve tegel wordt
© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De efficiente huisvrouw / -man: vloerenHet huishouden is een noodzakelijk kwaad. Vrijwel niemand beleeft er echt plezier aan en de meesten onder ons willen het…
Een schone en aangename tuinTuinen zijn gemakkelijk op te ruimen en schoon te maken. Onderhoud tuingereedschap en tuinmeubels goed zodat je ze niet…
Vloerbedekking verwijderen doe-het-zelf of laten doenAfhankelijk van de soort en de bevestiging is vloerbedekking verwijderen ofwel gewoon een klus ofwel een vreselijk lasti…
Sierbestrating van grind, grit, schelpen of boomschorsDat sierbestrating niet alleen maar uit beton- of natuurstenen klinkers en plavuizen hoeft te bestaan, zal iedereen beke…

Behang je muur met zelfklevend textielBehang je muur met zelfklevend textielEven snel je kamer, deur, kast of ander voorwerp opknappen? Met zelfklevend textiel verander je in een handomdraai elk e…
Planten in de badkamerEr zijn maar weinig badkamers waar een kamerplantje te vinden is. Toch is deze ruimte zeer geschikt voor planten. Door d…
Bronnen en referenties
  • ‘Plavuizen’ door Chris Sprangers (Eigen Huis magazine, januari 2014)
  • Aalders, W. (1995) Het groen klussen boek, Van Reemst Uitgeverij bv
Informeren (88 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.