Behang je muur met zelfklevend textiel
Even snel je kamer, deur, kast of ander voorwerp opknappen? Met zelfklevend textiel verander je in een handomdraai elk egaal voorwerp of oppervlak. Het materiaal, in de vorm van stickerpanelen of figuren, is eenvoudig aan te brengen en meerdere keren herbruikbaar. Zelfklevend textiel is sterk, het scheurt en kreukt ook niet tijdens het plakken. De speciale lijmlaag hecht goed op de ondergrond waardoor je geen last hebt van omkrullende hoeken. Bovendien laat zelfklevend textiel geen lijmresten achter bij het verwijderen.
Wat is zelfklevend textiel?
Zelfklevend textiel is gemaakt van fijn geweven polyester en een lijm laag. Het materiaal is eenvoudig aan te brengen op een ondergrond met een gladde of lichte structuur. Zelfklevend textiel kreukt en scheurt niet tijdens het plakken. Bovendien is het gemakkelijk te verwijderen en opnieuw aan te brengen en laat het geen lijmresten achter. Zelfklevend textiel is gemaakt van kwalitatief hoogwaardig materiaal en dus duurder dan de vinyl of papieren producten.
Toepassingen en mogelijkheden
Zelfklevend textiel wordt gebruikt ter decoratie in de woning of voor zakelijke doeleinden.
Zelfklevend textiel in de woning
Even snel de kinderkamer of woonkamer veranderen? Dat kan met zelfklevend textiel. Binnen enkele minuten ondergaat de ruimte een complete metamorfose. Met de muurstickerpanelen beplak je eenvoudig en snel één of meerdere wanden. De panelen kunnen ook eenvoudig worden verwijderd. Zelfklevend textiel kan in elke gewenste vorm worden gesneden en is daarmee ook geschikt voor het decoreren van kleine ruimtes. De stickers kunnen ook op deuren, kasten, MDF en andere egale voorwerpen worden geplakt.
Naast panelen en in vorm gesneden stickers zijn er ook magneet muurstickers en schilderijen. Boren in de muren of andere voorwerpen is dan niet meer nodig. Bij het ontwerpen van de prints worden de laatste trends gevolgd zoals een sloophout of linnenlook. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen unieke stickers laten drukken door een foto of tekening te uploaden.
Zelfklevend textiel voor zakelijk gebruik
Ook zakelijk zijn er veel toepassingsmogelijkheden. Zelfklevend textiel wordt bijv. gebruikt op tentoonstellingen, voor de aankleding van etalages en showrooms, als stickers voor op de auto enz. De stickers kunnen sfeerbepalend of functioneel zijn. Ook kun je mooie visuele effecten creëren met verlichting aan de achterzijde.
Nadelen van traditionele muurstickers
Traditionele muurstickers hebben enkele nadelen die bij het zelfklevend textiel niet of nauwelijks meer voorkomen. Nadelen van traditionele muurstickers:
- Er blijven lijmresten achter, na het verwijderen van de sticker.
- Aan de hoeken laten de stickers los en krullen om.
- Ze beschadigen de ondergrond, na het verwijderen.
De voordelen van zelfklevend textiel
Zelfklevend textiel heeft veel voordelen. Het is:
- Uniek, een eigen ontwerp is mogelijk.
- Het is watervast en makkelijk schoon te maken.
- Gemakkelijk te verwijderen en herbruikbaar.
- Het scheurt en kreukt niet.
- Er ontstaan geen luchtbellen tijdens het plakken.
- Het hecht onder alle weersomstandigheden.
- Het hecht goed en de hoeken krullen niet om.
- Het laat geen lijmresten achter, na het verwijderen.
- Het beschadigd onderliggende verflagen niet.
- Het is doorschijnend wanneer het aan de achterzijde verlicht wordt, waardoor er mooie visuele effecten ontstaan.
- Het verbeterd de akoestiek in de ruimte.
- Het is een klus voor de doe-het-zelver.
- De textiel heeft een mooie, matte uitstraling.
- Het is gemaakt van hoogwaardige kwaliteit.
Plakken op een schone, droge en egale ondergrond
De stickers kunnen op deuren, ramen, meubels, muren, MDF, metaal en andere egale oppervlakken worden geplakt. De ondergrond moet wel schoon, droog, stof en vetvrij zijn. Anders zal de lijmlaag niet goed hechten en laat de sticker los. Als de textielpanelen op een pas geverfde muur moeten worden geplakt, laat de verf dan eerst goed uitharden. Op een pas geverfde muur zullen de stickers ook niet goed hechten. Pas ook op met donker geverfde muren! De stickers zijn gemaakt van iets doorschijnend materiaal. Als ze op een donkere muur worden geplakt, kan de kleur door de sticker heen komen.
Hoe plak je de sticker op de ondergrond?
Laat de sticker(s) één dag in de ruimte liggen om op kamertemperatuur te komen. Daarna kun je beginnen met plakken door:
- Met een potlood af te tekenen waar je de sticker wilt plakken.
- Het witte papier aan de achterkant van de sticker een stukje weg te halen.
- Bovenaan te beginnen.
- Het eerste stuk van de sticker op de muur te plakken en dit voorzichtig vast te drukken.
- Het papier aan de achterkant steeds een stukje verder naar beneden te trekken en tegelijkertijd de sticker vast te plakken.
- Erop te letten dat er geen luchtbellen ontstaan en ze anders voorzichtig naar de zijkant weg te vegen.
- Na het plakken met een zachte doek over de sticker te wrijven zodat deze goed vast zit.