Wonen: De donkere dagen voor kerst

Wonen: De donkere dagen voor kerst We noemen het ‘de donkere dagen voor kerst’ en dan maken we het licht met leuke lampjes en kaarsen. Hoe dichter we naar de kerst kruipen hoe feestelijker en schitterender het licht wordt. Maar wat nu als je van donkere spullen houdt en je het letterlijk ‘de donkere dagen wilt maken’. In dat geval moet je wellicht net iets handiger met de materialen omgaan om toch die mooie, warme en sfeervolle ruimte te creëren.

Totaalplaatje

Als je juist de donkerte in je huis zoekt, wat absoluut sfeervol kan zijn, dan gaat het misschien nog wel meer dan normaal om het totaalplaatje. Om die donkere sfeer te creëren hoef je echter niet alleen met zwart te werken, juist de nuance brengt diepte in het geheel en sfeer. Denk hierbij aan de volgende kleuren:
  • Zwart in mat en glans
  • Verschillende diepe grijstinten oplopend tot antraciet
  • Warme bruintinten met natuurlijke materialen (zoals het koloniale diepe bruin)
  • Diep koperbruin en warme goudtinten
  • Diep warm rood (wat bij licht pas geïdentificeerd wordt als rood)

Eerst grote lijnen, dan invulling

De muren en de vloer

Bedenk bij een dergelijk donker interieur dat de kleuren van de meubelen en de vloer niet geheel identiek moet zijn. Bij het bedenken wat er op de muren en de vloer moet, is het dus een kwestie van goed combineren. Bij een zwarte of diepbruine bank moet een kleur op de muren en de vloer, die maakt dat er diepte gecreëerd wordt en de meubelen “zichtbaar” zijn. Het moet vervolgens niet een te groot contrast wordt. Een diepe grijze of grijsbruine tint biedt vaak uitkomt, omdat het grijs niet schreeuwend is en toch die diep gekleurde meubelen mooi tot uiting kan laten komen. Het is spelen met kleuren die de diepte in de woning brengen.

De meubelen

Bij je interieur begin je uiteraard bij een optimale opstelling, waar voldoende zit- en loopruimte is. Kijk uit met je huis te vol te zetten, dit kan met donkere kleuren nog meer op je afkomen. Meet bij aan te kopen spullen altijd wat maximaal haalbaar is voor wat betreft zithoek, wandmeubel(en) en/of eettafel.

Als de basiskleuren er zijn en je weet welke stijl je in de woning wilt, waarbij het feitelijk niet uitmaakt of dit klassiek, modern, robuust, romantisch of een combi van verschillende stijlen is, dan ga je de grote meubelen plaatsen. Bij ‘de grote meubelen’ gaat het over het algemeen over wandmeubel(en), bankstel/zithoek, eettafel en stoelen. Het is goed om op voorhand in ieder geval een grove indeling gemaakt te hebben, van hoe je het hebben wil. Later wat schuiven kan altijd, maar de basis moet prettig aanvoelen en de ruimte moet goed benut zijn (uitgaande van de gemiddelde Nederlandse woonkamer die niet erg groot is).
Denk ook aan handigheidjes, bijvoorbeeld een bank gericht op de televisie is wellicht prettig, maar niet optimaal. Je zou bijvoorbeeld ook de bank zo kunnen positioneren dat de tuin ook zichtbaar is, of er in ieder geval lekker naar buiten gekeken kan worden.
Zorg dat de basiselementen goed staan en vul dan aan met bijzettafels, kleine aanvullende kastjes etc. Maar let bij deze donkere kleuren, meer nog dan bij meer gangbare kleuren, naar de samenhang en diepte die je aan het creëren bent. De combinatie van de juiste kleuren is hierbij essentieel.

De accessoires

Als de meubelen staan komt voor veel mensen het allerleukste, het afstylen, wat we ook wel “aankleden” noemen. Ook hiervoor geldt dat je je eigen stijl moet creëren en als je van veel spullen houdt, komt er meer in te staan dan wanneer je van minimale middelen houdt. Voor beide geldt echter dat het belangrijk is dat je de juiste nuances aanbrengt. Juist de accessoires in afwijkende donkere en warm diepe kleuren, kunnen een stijlvol geheel creëren. De koper- en goudkleuren kunnen in kaarsen, kussens, wandversiering, gordijnen en ander decoratief materiaal voor in huis verwerkt zijn. Deze tinten maken het geheel zeker rond de kerstperiode erg warm en geven wat extra glamour aan het geheel.

Vergeet vooral de vloer niet. Als je voor een rustige basis een mooie egale kleur gekozen hebt, dan is een hoogpolig karpet erg warm en sfeer verhogend. Kies hierbij voor iets afwijkende kleur, bij voorkeur in een kleur die ook in de accessoires verwerkt is.

Tot slot

Ook tijdens de donkere winterdagen kunnen donkere kleuren voor in het interieur dus prima, maar combineer subtiel met warme tinten en het wordt behalve sfeervol ook erg gezellig tijdens de koude wintermaanden.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rood in het interieurRood in het interieurEr zijn mensen die het wel mooi vinden maar niet durven, er zijn mensen die het te overheersend vinden en er zijn mensen…
Interieurtips, ruimtebesparend en functioneelInterieurtips, ruimtebesparend en functioneelThuiswerken, een eigen thuiskantoor, het komt steeds meer voor en niet alleen bij ZZP'ers. Wonen en werken wordt in het…
Wat is Scandinavisch design?Wat is Scandinavisch design?Anno 2016 zie je steeds vaker Scandinavische invloeden in interieurs terugkomen. Maar wanneer kun je iets daadwerkelijk…
Trends in interieurTrends in interieurHet voorjaar is bij uitstek de periode om weer eens te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor het interieur. Enkele stijl…

Woonaccessoires en hoe toe te passenWoonaccessoires en hoe toe te passenWoonaccessoires zijn voorwerpen die de sfeer in een woning voor een groot deel kunnen bepalen als aanvulling op het basi…
Inrichten woning: lampen in huisSinds de mensheid is gezegend met elektrische verlichting beschouwen wij kunstlicht als vanzelfsprekend. Dat verandert e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Feelgoodpics, Pixabay
  • Y. Hornberg - interieurstylist
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Interieur
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.