Schoonmaken: de soorten vuil en schoonmaakmiddelen

Schoonmaken: de soorten vuil en schoonmaakmiddelen Schoonmaken is vaak een dagelijkse bezigheid. De meeste mensen vinden het een vervelende klus, maar het is wel een belangrijke. Het reinigen van vuil is belangrijk om ziektes te voorkomen en gezond te leven. In dit artikel vind je informatie over verschillende soorten vuil en de schoonmaakmiddelen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Want hoe weet je nu welk vuil je met welk schoonmaakmiddel of reinigingsmiddel behandelt? Schoonmaken is het verwijderen van stof, vuil, ongedierte en schadelijke micro-organismen. Zo ontstaat een verzorgde aanblik en worden besmetting en ziekte voorkomen. Er zijn verschillende soorten vuil. Denk bijvoorbeeld aan een koffievlek of aan zand aan de schoenen van een persoon. Beide soorten vuil kun je met het blote oog zien. Het is zichtbaar vuil. Zichtbaar vuil kan worden onderverdeeld in droog vuil en aangekleefd vuil. Het zand aan de schoenen is een voorbeeld van droog vuil, de koffievlek is een voorbeeld van aangekleefd vuil. Naast zichtbaar vuil bestaat er ook onzichtbaar vuil. Dit vuil kun je met het blote oog niet zien. Denk hierbij aan bacteriën en schimmels.
 
Er zijn dus in 3 soorten vuil te onderscheiden:
 • Droog vuil
 • Aangekleefd vuil
 • Onzichtbaar vuil
 
Voor elk soort vuil gebruik je een andere soort schoonmaakmiddel en/of –methodes. Die methodes en middelen zijn ook afhankelijk van de voorwerpen die moeten worden schoongemaakt. Je maakt een vloer natuurlijk anders schoon dan een snijplankje. Bedenk bij het schoonmaken dus eerst de volgende twee vragen:
 • Wat moet er schoongemaakt worden?
 • Welk soort vuil moet er verwijderd worden?
 

Droog vuil

Voor het verwijderen van droog vuil heb je geen water en reinigingsmiddel nodig. Er zijn verschillende methodes om droog vuil te verwijderen, zoals vegen, stofzuigen, stoffen en stof wissen.
 

Aangekleefd vuil

Het verwijderen van aangekleefd vuil wordt reinigen genoemd. Vaak kan aangekleefd vuil niet met alleen warm water worden verwijderd. Daarom wordt er meestal een reinigingsmiddel aan het water toegevoegd. Het vuil lost op in het reinigingsmiddel en kan daarna gemakkelijk worden verwijderd. Aangekleefd vuil wordt verwijderd door middel van dweilen, boenen of schrobben. Aandachtspunten bij het verwijderen van aangekleefd vuil zijn:
 • Gebruik altijd warm water en het juiste reinigingsmiddel
 • Gebruik de juiste dosering van het schoonmaakmiddel
 • Werk hygiënisch
 • Ververs het water regelmatig
 • Gebruik schone hulpmiddelen
 • Maak de hulpmiddelen na het gebruik weer goed schoon
 

Onzichtbaar vuil

Het verwijderen van onzichtbaar uil, zoals bacteriën en schimmels, wordt ook wel desinfecteren genoemd. Desinfecteren is het doden van micro-organismen die na het reinigen zijn achtergebleven. Desinfecteren heeft dus alleen zin als je eerst alles heel goed hebt gereinigd.
 

Schoonmaakmiddelen

Voor het schoonmaken van bovengenoemde vuilsoorten ben je verschillende soorten schoonmaakmiddelen nodig. Bij het schoonmaken worden niet alleen hulpmiddelen, maar ook schoonmaakmiddelen gebruikt. Schoonmaakmiddelen zijn onder te verdelen in drie soorten middelen, te weten:
 • Reinigingsmiddelen
 • Desinfecteermiddelen
 • Onderhoudsmiddelen
 

Reinigingsmiddel

Reinigingsmiddelen zijn de producten die we veel gebruiken en ook allemaal wel kennen. Je kunt bij reinigingsmiddelen denken aan bijvoorbeeld zeep of een allesreiniger. Deze middelen worden gebruikt om juist het zichtbare vuil te verwijderen.
 

Desinfecteermiddel

Desinfecteermiddelen worden voornamelijk gebruikt om onzichtbaar of niet zichtbaar vuil te verwijderen. Men kan hierbij denken aan micro-organismen. De bedoel van een desinfecteermiddel is dus om bacteriën en schimmels te doden. Een voorbeeld van een zo’n soort schoonmaakmiddel is bijvoorbeeld bleekwater.
 

Onderhoudsmiddel

Onderhoudsmiddel is een middel om voorwerpen te beschermen en de gevolgen van slijtage te beperken. Voorwerpen welke behandeld zijn met een onderhoudsmiddel gaan langer mee.
 

Gebruik van een schoonmaakmiddel

Op de verpakking van een schoonmaakmiddel kun je lezen hoe en waarvoor je het moet gebruiken. Houd je nauwkeurig aan de gebruiksaanwijzing en gebruik de juiste dosering. Een scheutje extra leidt niet tot een schoner resultaat, maar te weinig schoonmaakmiddel kan wel leiden tot een minder goed resultaat. Kies daarnaast natuurlijk een middel wat past bij het type vuil. Een reinigingsmiddel is bijvoorbeeld niet bedoeld voor het verwijderen van onzichtbaar vuil. De schoonmaakmiddelen kunnen in combinatie met andere middelen chemische reacties opleveren. Ook dat is niet verstandig, dus ga deze nooit met elkaar mengen. Bedenk ook dat sommige schoonmaakmiddelen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Houd je dus altijd aan de gebruiksaanwijzing.
 
Sommige middelen kunnen eventueel brandbaar zijn. Ventileer daarom de ruimte altijd goed en rook vooral niet tijdens het gebruik van deze middelen. En er bestaan ook middelen die milieubelastende stoffen bevatten. Om het milieu wat te ontlasten zou je deze middelen zoveel mogelijk kunnen proberen te vermijden. Denk hierbij aan middelen met sterke zuren, fosfaten en oplosmiddelen, zoals chloor en terpentine. De zuurgraad van een stof wordt aangegeven met een pH-waarde. Gebruik bij voorkeur een middel met een pH-waarde van ongeveer 7.
© 2012 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afwasmachine schoonmaken / vaatwasser reinigenStinkt je afwasmachine of vaatwasser? Is het apparaat verstopt of heb je er andere problemen mee? Experts raden aan dat…
10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huis10 eenvoudige schoonmaaktips voor in huisHet overkomt iedereen wel eens: je hebt melk gekookt maar het is op de bodem van de pan aangebrand. Je kunt natuurlijk d…
Rolluiken schoonmakenWaarom is het belangrijk om rolluiken schoon te maken en hoe kan ik dit het beste doen? Geniet van de voordelen van scho…
De allesreiniger!De allesreiniger!Bestaat de allesreiniger eigenlijk wel? Is het mogelijk met een middel alles te reinigen? De meningen zijn verdeeld, de…

Cola: wat je allemaal met cola kunt doenCola is om te drinken. Maar cola kun je ook voor allerlei andere zaken gebruiken. Als je misselijk bent bijvoorbeeld of…
Wasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenWasgoed proper en netjes wassen, drogen en strijkenOoit duurde het wassen en drogen van kleding een eeuwigheid, vooraleer je kleding gedroogd, gestreken en opgeborgen was…
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.