InfoNu.nl > Huis en Tuin > Huishoudelijk > Cola: wat je allemaal met cola kunt doen

Cola: wat je allemaal met cola kunt doen

Cola is om te drinken. Maar cola kun je ook voor allerlei andere zaken gebruiken. Als je misselijk bent bijvoorbeeld of als je ingewanden van streek zijn, kan cola je weer beter maken. Cola kun je ook gebruiken om je banden mooi schoon en zwart mee te houden.

Minstens 35 zaken waar je cola voor kunt gebruiken

Cola kun je drinken. In een mix of gewoon als frisdrank. Er zit ontzettend veel suiker in cola, dus wie op dieet is kan beter dieet cola drinken. Maar met cola kun je veel meer dan het alleen naar binnen gieten. Er zijn minstens 35 zaken waar je cola ook voor in kunt zetten.

Corrosie verwijderen met cola

Wie cola over de accupunten gooit van de auto, kan er corrosie mee voorkomen.

Bevroren ruiten ontdooien

Met cola kun je ook de ruit van de auto ontdooien. Gewoon uitgieten over de bevroren ruit en dan de ruitenwisser er overheen en krabben hoeft niet meer.

Insecten van de autoruit halen

Cola kan verder ook zorgen voor het verwijderen van al die dode insecten op een autoruit. Daarvoor is wel een aparte methode nodig. Eerst de fles flink schudden, dan leegspuiten op de ruit die onder de dode insecten zit. Niet doen in de zon trouwens. Daarna direct goed afhalen met schoon water zodat het suiker weggehaald wordt. De muggen lijken zijn snel verdwenen. Wie een motor heeft en op zijn motorscherm hetzelfde euvel ervaart, kan dezelfde methode gebruiken.

Banden mooi zwart maken en houden

Het mooi zwart houden van banden kan door na het wassen van de banden van auto, motor, fiets of vrachtwagen cola over de banden te sproeien. Kan ook met een poetsdoek door het in te wrijven. Daarna laten opdrogen en de banden zijn niet alleen mooi zwart, maar stoten ook vuil af.

Bloed verwijderen met cola

Cola en bloed zijn geen goede combinatie, maar wel als je het bloed wilt verwijderen. Cola lost bloedvlekken namelijk op.

Bloemen langer goed houden

Een bos bloemen staat veel langer als er in het water een halve kop cola wordt toegevoegd. Door de suiker blijven de bloemen langer staan.

Vastgeroeste bouten

Hoewel de Mythbusters het er niet mee eens zijn, zweren veel mensen bij het gebruik van cola als ze vastgeroeste bouten los willen krijgen. Gewoon een doekje drenken in cola en het op de bout leggen.

Ontroesten van chromen zaken als bumpers of uitlaten

Chroom kan heel goed ontroest worden met cola. Maak daarvoor een balletje van aluminiumfolie, leg dat in de cola en poets de onderdelen van chroom ermee. (bumper of uitlaat).

Sneller compost maken

Een blik cola open laten staan tot de prik is verdwenen. Daarna het groene afval overgieten met de ontprikte cola. Het zoet dat in het drankje zit zorgt dat veel meer micro-organismen zich over de bult ontfermen, het zuur in de cola breekt het materiaal af.

Een prikfontein

Kan niet alleen met cola, ook met andere prik houdende dranken. In een fles cola een paar Mentos gooien en er ontstaat een enorme fontein.

Foto sepia maken

Een moderne foto sepia-kleurig maken kan ook met cola. Laat de foto een paar minuten weken in de cola tot de goede kleur ontstaat. Daarna voorzichtig droogdeppen met een doekje. Daarna droog föhnen. Niet doen met kostbare foto’s, want het resultaat kan ook zijn dat een foto verloren gaat.

Groener gras

Gras zou groener zijn en blijven als er eens per maand cola over heen gesprenkeld wordt.

Haargroeimiddel

Cola zou haar laten groeien. Daarvoor moet een theelepel shampoo worden vermengd met cola en dat moet dan 5 minuten in het haar trekken. (Houd wel een handdoek om het haar als dit mengsel op het haar zit). Daarna gewoon wassen.

Kauwgom uit je haar verwijderen

Wie eenmaal kauwgom in zijn haar heeft zitten, kan het verwijderen door het haar in een glas cola te houden. Na een paar minuten is het zo verweekt dat je het er zo uit kunt halen.

Verstopte gootsteen

De meeste gootstenen zijn snel verstopt. Regelmatig soda gevolgd door kokend water zorgt er voor dat verstoppingen voorkomen worden. Maar ook regelmatig een liter cola doorspoelen helpt.

Theepot met aanslag

Is de theepot zwart van de aanslag, vul hem dan met cola. Laat een paar uur staan en dan goed afwassen.

Doffe munten weer glanzend maken

Doffe munten zijn snel weer glanzend als ze in een kommetje cola worden gelegd. Maak ze daarna droog en ze glanzen als nooit tevoren.

Olievlekken van de van de straat verwijderen

Een combinatie van cola en bleekwater verwijdert olievlekken van de weg. In een spuitfles doen en opspuiten. Laten inweken en daarna verwijderen met water.

Vlekken op het tapijt

Vlekken in een tapijt zouden goed te bestrijden zijn met cola. Beetje cola op de vlek gieten, borstelen en dan met een sopje schoonmaken.

Kalk uit de wc halen

Kalkranden uit de wc zijn gemakkelijk te verwijderen met cola. Gewoon een fles leeg maken in de pot, laten staan en het citroenzuur doet zijn werk wel. Even doorborstelen en dan doorspoelen.

Gastro enteritis

Wie last heeft van maag en darmen, diarree en hoge koorts door het drinken van besmet water of het eten van besmet voedsel heeft grote kans op uitdroging. Veel cola drinken helpt.

Misselijkheid oplossen met cola

Mensen die lijden aan migraine weten vaak wel dat cola hen helpt als ze door deze aandoening heel misselijk zijn. Cola werkt erg goed bij misselijkheid en ze kunnen het vaak ook verdragen ondanks de zware hoofdpijnen.
© 2012 - 2019 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Tips om misselijkheid en braken te verhelpenTips om misselijkheid en braken te verhelpenMisselijkheid en braken zijn tekenen dat het niet goed gaat met je lichaam. Rusten is daarom van primordiaal belang. Als…
Migraine hoe kom je er van af?Migraine hoe kom je er van af?Als je last hebt van migraine, dan weet je hoe belangrijk het is om snel van de hoofdpijn af te zijn. Een migraine aanva…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad

Reageer op het artikel "Cola: wat je allemaal met cola kunt doen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Gepubliceerd: 14-04-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!