Vaatwasser onderhouden
Een vaatwasser is een heel gemakkelijk gebruik voor mensen die weinig tijd hebben om de afwas te doen, maar ook deze apparaten kunnen verslijten na de vele wasbeurten. Het is dus belangrijk dat je deze ook onderhoud zodat je zolang mogelijk plezier kunt behouden van je afwasmachine.
Hoeveelheid
Nieuwe vaatwassers hebben vaak programma's voor wanneer je machine half vol is. Dat is gemakkelijk omdat afwas die blijft staan omdat de machine nog niet vol is hierbij verleden tijd word, kijk hiernaar wanner je van plan bent een vaatwasser te gaan kopen. Vaatwassers die deze functie niet hebben vul je dan het best tot het maximum, let wel op dat je ze niet te vol steekt omdat dan een slechter afwasresultaat zult hebben.
Programma's
Vaatwassers hebben tegenwoordig naast het basis programma ook verschillende andere programma's die zeer nuttig kunnen zijn. Bijvoorbeeld een ecologisch menu waarbij zo weinig mogelijk water word gebruikt, je vaat mag hierbij wel niet al te vuil in de afwasmachine gezet worden. Voor het hardnekkig vuil bestaat er een speciaal inweekfunctie en is er ook een functie voor het fijne vaatwerk waarin breekbaar glas voorzichter zal worden schoongemaakt. Maar handigste van allemaal is een vaatwasser met een automatisch programma waarbij het zelf kiest welk programma het meest geschikt is.
Leeg afwasmachine met azijn
Dit is net hetzelfde als met je wasmachine. Je vult je vaatwasser met een kopje witte azijn waarbij je het leeg laat spoelen op normale spoelbeurt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de etensresten uit je vaatwasser zullen verwijdert worden maar ook dat deze fris zal gaan ruiken. Check ook eens regelmatig je filters omdat deze op den duur kunnen verstopt raken met vet en kalkresten, hetzelfde geldt ook voor de gaten in de sproeiarmen.
Hard water
Hard water is slecht voor je vaatwasser omdat het meer kalksporen afgeeft op je vaat en je afwasmachine. Omdat in Nederland er wel uit 200 verschillende bronnen leidingwater word opgewekt is dit voor iedere gemeente wel anders. Je drinkwaterleverancier kan je wel vertellen hoe hard het water in jouw gemeente zal zijn. Stel wanneer je dit weet je vaatwasser in op de op de waterhardheid of gebruik wanneer er hard water is regeneerzout om het water te ontharden.