Keuzetips bij aankoop vaatwasser of afwasautomaat

Keuzetips bij aankoop vaatwasser of afwasautomaat Of je het nu een vaatwasser, een afwasautomaat of een afwasmachine noemt, het is een voor velen onmisbaar keukenapparaat. Enerzijds zorgt de vaatwasser in korte tijd voor een schone vaat, die je daarna zelf alleen nog maar in de kast hoeft te zetten. Anderzijds kun je gedurende de dag de gebruikte vaat steeds alvast in de afwasautomaat zetten, zodat er geen afwas op het aanrecht staat.

Waarop moet je letten als je een afwasautomaat gaat kopen

Wanneer je een vaatwasser gaat kopen, dan is een aantal aspecten van belang bij het maken van je keuze, zoals:

Inbouw of vrijstaand

Moet het een inbouwvaatwasser worden of juist een vrijstaand model, en moet dit vrijstaand model geschikt zijn voor onderbouw?

Maatvoering

Heb je een afwijkende maatvoering nodig? Standaard zijn vaatwassers 60 cm breed en bieden plaats aan 12 tot 14 couverts, maar er zijn ook extra smalle exemplaren van slechts 45 cm breed, die plaats bieden aan 8 tot 9 couverts.

Functies

Welke functies moet een vaatwasser hebben? Is het voor jou genoeg wanneer de vaatwasser zijn eigenlijke werk goed uitvoert, of heb je ook behoefte aan allerlei extra mogelijkheden. Uiteraard is een vaatwasser met extra functies over het algemeen duurder.

Uitstraling

In hoeverre is het uiterlijk van een afwasmachine van belang? Hecht je waarde aan design, zoals een RVS vaatwasser, of heb je graag finger touch bediening?

De functies en eigenschappen van een vaatwasser

De volgende eigenschappen en functies van een vaatwasser zijn vaak standaard aanwezig:
 • De mogelijkheid om met halve belading te werken, hetgeen energiebesparend werkt.
 • De mogelijkheid van een kort programma voor een weinig vervuilde vaat.
 • Een kort speciaal (voor-)spoelprogramma plus enkele programma’s die van elkaar verschillen qua intensiteit van reinigen en/of temperatuur.
 • Een flexibele indeling van de korven en de mogelijkheid om de korven te verplaatsen. Dit laatste is vooral prettig wanneer je meer ruimte in de hoogte bij de onderste korf wilt.
 • Indicators die de hoeveelheid zout en glansspoelmiddel aangeven.

Additionele opties van een afwasautomaat

De volgende mogelijkheden vind je meestal op duurdere vaatwassers:
 • Een beladingsensor die ervoor zorgt dat de vaatwasser automatisch het meest geschikte programma draait.
 • Kinderbeveiliging.
 • Een aquastop die ervoor zorgt dat de watertoevoer stopt als er wat fout dreigt te gaan of gaat.
 • Een lcd-display waarop je kunt zien hoe ver het programma is.
 • Een timer en een akoestisch signaal als de vaatwasser klaar is.
 • Startuitstel, waardoor je vooraf kunt instellen wanneer de afwasmachine moet starten. Dit is vooral erg handig wanneer je gebruik wilt maken van het nachtstroomtarief.
 • De mogelijkheid om de vaatwasser aan te sluiten op een warmwaterleiding, waardoor de vaat sneller klaar is en er op het energieverbruik van de afwasautomaat wordt bespaard.

Let op het geluidsniveau van een vaatwasser

Wanneer de vaatwasser in een dichte keuken of in een andere afgesloten ruimte staat, dan is wellicht het geluidsniveau van minder belang voor je. Wanneer de vaatwasser in een open keuken staat, dan is het belangrijk om aandacht aan het geluidsniveau te besteden. Wanneer je kiest voor een afwasautomaat die minder dan 47 decibel produceert, dan is deze over het algemeen zo stil dat het geluid niet overheerst wanneer je op enkele meters afstand ervan lekker tv zit te kijken.

Keuze voor het design van de afwasautomaat

Het design is alleen van belang wanneer je kiest voor een vrijstaande vaatwasser, ook als je deze als onderbouwmodel plaatst. Bij een inbouwmodel wordt de voorkant van de vaatwasser namelijk gevormd door een deurpaneel, zoals dat ook bij de andere keukendeurtjes wordt gebruikt. Tegenwoordig is RVS een erg veel gebruikt materiaal. Aandachtspunt bij de keuze voor RVS is dat er meerdere kwaliteiten RVS zijn, waarbij het ene RVS zo goed als vlekvrij is, terwijl je op het andere iedere vingerafdruk blijft zien. Vlekvrij RVS ziet er dus altijd goed uit en is ook gemakkelijker schoon te maken.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaatwasser kopen, waar moet u op letten?Vaatwasser kopen, waar moet u op letten?Afwassen met een afwasmachine is een luxe. Een afwasmachine of vaatwasser kopen zorgt dat u meer tijd overhoudt en dat u…
Afwasmachine schoonmaken / vaatwasser reinigenStinkt je afwasmachine of vaatwasser? Is het apparaat verstopt of heb je er andere problemen mee? Experts raden aan dat…
Vaatwasser onderhoudenVaatwasser onderhoudenEen vaatwasser is een heel gemakkelijk gebruik voor mensen die weinig tijd hebben om de afwas te doen, maar ook deze app…
Vaatwasser aankooptipsVaatwasser aankooptipsDe vaatwasser is in veel huishoudens het meest gewaardeerde elektrische apparaat en in nieuwe keukens niet weg te denken…

Een fornuis kopenEen fornuis kopenEen fornuis is een apparaat waarbij de kookplaat en oven gecombineerd zijn. Bij een inbouwkeuken kun je een aparte geïnt…
Met een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoerenMet een afzuigkap alle keukenluchtjes afvoerenDe afzuigkap is onmisbaar in de keuken omdat hiermee de keukenluchtjes die vrijkomen bij het koken, worden afgevoerd. Na…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.