Het koffiezetapparaat met azijn schoonmaken

Een koffiezetapparaat pruttelt doorgaans gezellig. Naarmate het vaker gebruikt wordt zal door het kalk in het water de leidingen langzaam verstoppen. Het apparaat pruttelt dan niet meer gezellig maar keihard. De buren kunnen bij wijze van spreken mee genieten van het pruttelen. De laatste druppels water worden met veel heisa en bombarie het filter in geblazen. Nadat de koffie kaar is steunt en zucht het apparaat flink na. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Keihard pruttelen

Heb jij last van een keihard pruttelend koffiezetapperaat? Heb je het gevoel dat hij elk moment kan ontploffen? Klagen de buren over het luidkeels koffiezetten van jouw machientje? Of ben je het zat om tijdens het lezen van de krant je dood te schrikken van een ongehoord harde koffiepruttel? Dan kun je het heft in eigen hand nemen. Je hoeft je geliefde apparaat niet weg te gooien. Je kunt de leidingen van de binnenkant schoonmaken. Dat doe je eenvoudigweg een eeuwenoud en goedkoop wondermiddel.

Kalkaanslag in het koffiezetapparaat

De door kalkaanslag verstopte leidingen zorgen ervoor dat het water onder hogere druk door het apparaat wordt geleid. Dit heeft allerlei bijgeluiden tot gevolg. Keihard pruttelende apparaten zijn in een ommezientje schoon te maken. Gebruik hiervoor witte azijn of de lichtbruin gekleurde natuurazijn. Een kopje azijn door het apparaat laten stromen doet wonderen. Azijn is zuur en lost de kalkaanslag binnen de leidingen van jouw koffiezetapparaat op.

Een kopje natuurazijn

Op de plek waar je normaal gesproken het water ingiet, giet je één kopje natuurazijn die in elke supermarkt te koop is. Daarna zet je het apparaat aan. De azijn zal dan zijn werk vanzelf doen. Waarschijnlijk hoor je direct al een enorm verschil. Het azijn lost de kalk op en uw apparaat wordt werkt met veel minder lawaai.

Twee kopjes water

Nadat de azijn door het apparaat is gegaan kun je het apparaat uitzetten en de gebruikte azijn weggooien. Heel belangrijk is dat je de gehele procedure herhaald met water. Er blijft namelijk altijd een restvloeistof achter in de leidingen. Normaal is dat water. Maar in dit geval zit er hier en daar nog azijn in de leidingen. Wanneer je direct koffie zou zetten zou de koffie sterk naar azijn smaken. Zure koffie is erg vies.

Gezellig pruttelen

Daarom beëindigt je het schoonmaken van de leidingen door twee kopjes kraanwater door het apparaat te laten stromen. Deze nemen het residu azijn weg uit de leidingen. Eventueel kun je dit een keer extra herhalen; dan weet je zeker dat alle azijn uit de leidingen is verdwenen. Het apparaat is weer klaar voor gebruik. Je kunt heerlijke koffie zetten zonder dat het pruttelen de rust verstoort. Het apparaat pruttelt weer gezellig.

Azijn als schoonmaakmiddel

Het is niet nodig schoonmaakazijn te gebruiken. Het is zelfs af te raden om producten te gebruiken die normaliter niet geschikt zijn voor consumptie; dit met de eventuele residuen die achterblijven in de leidingen. Het maakt verder niet uit of je lichte of donkergekleurde azijn gebruikt. Gebruik echter geen balsamico of gekruide azijn. Azijnmengsels met olie zijn helemaal uit den boze en moeten nooit in het koffiezetapparaat worden gedaan. Gebruik pure azijn zoals je die ook kunt gebruiken om ramen mee te lappen. Azijn is een prima schoonmaakmiddel. Het is effectief, milieubewust en bovendien niet duur.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonmaken met azijnSchoonmaken met azijnAzijn is erg handig schoonmaakmiddel. Het heeft verschillende voordelen ten opzichte van bestaande schoonmaakmiddelen. Z…
Hoe kun je geld besparen op schoonmakenHoe kun je geld besparen op schoonmakenWe willen allemaal besparen. Maar weten we eigenlijk wel hoeveel er te besparen valt met dagelijkse zaken? Zoals schoonm…
Schoonmaakazijn is een goedkoop en goed schoonmaakartikelSchoonmaakazijn is een goedkoop en goed schoonmaakartikelDe reclame op de televisie en in de kranten bieden ons dagelijks mogelijkheden om het huis gemakkelijk schoon te maken m…
Goedkoop schoonmakenIs het voor jou ook zo herkenbaar? De kast met schoonmaakmiddelen puilt uit met middelen van allerlei dure merken die ee…

Vaatwasser onderhoudenVaatwasser onderhoudenEen vaatwasser is een heel gemakkelijk gebruik voor mensen die weinig tijd hebben om de afwas te doen, maar ook deze app…
Hoe bestrijd je motten in huis?Hoe bestrijd je motten in huis?Motten kunnen erg vervelend zijn in huis. Ze vliegen overal naar toe en steken donker af tegen een wit plafond. Een mott…
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.