Wanneer welk vlekkenmiddel, a tot en met b

Wanneer welk vlekkenmiddel, a tot en met b Welke vlek, bloedvlek of vlekken u ook heeft, hoe hardnekkig ze ook zijn, de algemene regel bij het verwijderen van vlekken is dat u het beste de vlek zo snel mogelijk kunt behandelen. Wacht niet totdat de vlek is ingedroogd. Maar bij welke vlek gebruikt u welk vlekkenmiddel? Het vlekken abc wordt u uitgelegd. Verwijder zo voorzichtig maar daadkrachtig alle vlekken.

Hoe haalt u oude vlekken weg?

Vlekken die zijn ingedroogd zijn vaak veel hardnekkiger dan de verse vlekken. Bovendien vraagt elke vlek vaak zijn eigen aanpak. Denk er om: probeer het vlekkenmiddel liefst eerst op de achterkant van de stof. Bij een groot vloerkleed is dat misschien wat lastiger, maar vaak lukt het wel. Wees bovendien voorzichtig met bijtende en brandbare middelen.

Het vlekken abc

Uiteraard zijn er vele vlekkenveroorzakers en zijn er bijbehorende verwijderaars van vlekken. Soms zijn er ook andere middelen beschiknaar om een goed resultaat te krijgen. Ossegalzeep bijvoorbeeld werkt vaak heel goed. Onderstaande middelen blijken in de praktijk vaak goed te werken, maar het resultaat is natuurlijk voor uw eigen risico.

Hoe haalt u de ontstane vlekken weer weg?

Hoe u vlekken kunt weghalen vindt u hier in alfabetische volgorde:

1. Aalbessen

Deze vlekken zijn het beste te behandelen met een beetje citroensap. Daarna goed uitspoelen. Gekleurde stoffen kunt u met alcohol reinigen.

2. Aardbeien

Deze vlekken verwijdert u met verdund bleekwater. Gekleurde stoffen met een beetje alcohol.

3. Advocaat

Vlekken met dit drankje kunt u bij uitzondering het beste laten drogen. Eenmaal droog borstelt u het uit, en spoelt het zo nodig na met een beetje water.

5. Alcohol

Alcoholvlekken op:
  • Stoffen: Deze verwijdert u met een beetje koud water.
  • Hout: De kringen op het hout zijn vaak hardnekkig. Neem het hout af met een sopje, en wrijf het daarna weer goed in met wat was of olie.

6. Ballpoint

Ballpoint vlekken op:
  • Katoen: Deze kunt u het beste behandelen met wat spiritus.
  • Wol: Die behandelt u met een mengsel van spiritus en ammonia.
  • Synthetische stof: Hetzelfde als bij wol.
  • Gebruiksvoorwerpen: Schoonmaken met een geconcentreerd sopje, en zo mogelijk een beetje schuren met een schuurspons. De doffe plek kunt u vaak weer poetsen met tandpasta.
  • Afwasbaar behang: Gebruik hiervoor een sopje.
  • Leer: Dept u het leer met een vochtige doek. Daarna afnemen met een reinigingsmiddel voor leer.
  • Parket: Dept u het parket met spiritus, en behandel het daarna met was of olie.
  • Rubber: Probeer dit te reinigen met een beetje wasbenzine.

7. Bananen

Katoen laat zich het beste behandelen met verdund bleekwater. Probeer 1 deel bleekwater in 2 delen water. Goed uitspoelen.

9. Beits

Beitsvlekken kunt u verwijderen met water waaraan een beetje ammonia is toegevoegd.

10. Bier

Biervlekken kunt u deppen met wat koud water. Voor donker bier neemt u lauw water.

11. Bloed

De bloedvlekken reinigt u het gemakkelijkst door meteen grondig te spoelen met koud water. Ingedroogde bloedvlekken maakt u schoon met water waaraan wat zout of soda is toegevoegd. Wees voorzichtig met kwetsbare stoffen.

12. Bloemen

Vlekken door bloemen kunt u schoonmaken met wat water en zeep.

13. Bosbessen

Deze lastige vlekken kunt u behandelen met een beetje zure melk. Daarna naspoelen. Vlekken op de handen gaan weg met wat citroensap.

14. Braaksel

Dit is een vervelende vlek. U doet er het beste aan om het meteen goed uit te spoelen met water, en het daarna even na te wassen.

Lees verder

© 2007 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verse bloedvlekken verwijderenVerse bloedvlekken zijn makkelijker te verwijderen dan ingedroogde bloedvlekken. Wij geven je graag wat tips voor het ve…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Weg met moeilijke vlekken in je huis!Naast het gewone dagelijkse werk in je huis, kun je soms vuil- en vlekproblemen tegenkomen waar je zo één-twee-drie geen…
Vetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenVetvlekken verwijderen uit kleding en andere materialenWe hebben het allemaal wel eens; vlekken in onze kleding. Met name tijdens het braden en bakken krijgen we weleens vetvl…

Orde in huis: de keukenHoe richt je je keuken efficiënt in? Waar moet je op letten bij de inrichting? En wat hoort er allemaal in de keuken? In…

Reageer op het artikel "Wanneer welk vlekkenmiddel, a tot en met b"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

J. van Voorden-Roza, 16-11-2017 21:15 #10
Ik ben gevallen op mijn hoofd
Daardoor is bloed op mijn bondkraag gekomen van mijn leren jas merk Christi
Wel is er direct met koud water gespoeld maar de kraag is niet schoon en voelt hard aan
Welk middel kan ik gebruiken om dit op te lossen Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste J. van Voorden-Roza,
Het beste wast u bloed direct met koud water weg, is het bloed al opgedroogd, dan kan deppen met melk helpen en naspoelen met wat water (soda lijkt me te agressief in dit geval). Pas wel ook op voor het leer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nathalie, 29-02-2016 15:57 #9
Hoe krijg ik olijfolievlekken uit mijn broek? De broek is al in de wasmachine geweest maar het is er nog niet uit. Heeft iemand een tip hoe ik de vlekken eruit krijg? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Nathalie,
Een olijfolievlek verdwijnt eenvoudig in een was met fijnwas middel. Wat u ook kunt proberen is wat vloeipapier of keukenpapier op en onder de vlek en het vervolgens strijken. Het papier neemt dan de vlek op (niet te warm maken).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Diana, 10-04-2013 14:57 #8
Hoe krijg ik gele okselplekken uit witte t-shirts? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Daian,
Gele okselplekken krijgt je uit een witte t-shirt door het te laten weken in lauw water met een beetje ammonia:

https://huis-en-tuin.infonu.nl/huishoudelijk/7468-wanneer-welk-vlekkenmiddel-l-tot-en-met-z.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerry Hartman, 30-12-2011 17:05 #7
Mijn vraag ik heb nieuwe grijze leren laarzen gekocht zaten wat strak advies gekregen om sokjes nat te maken met spiritus dan de laarzen in lopen ging prima tot er vlekken in het leer kwamen en er niet meer uit gingen, hebben jullie nog een advies om de donkere vlekken weg te krijgen. Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Gerry Hartman,
1. In spiritus zit meestal een blauwe kleurstof die vlekken geeft. U kunt beter blanke spiritus voor dit soort zaken gebruiken of het filteren.
2. Het zijn lastige vlekken die vaak door en door zitten. Ze zijn het beste te verwijderen met een beetje water en zeep, maar dat geeft wel een kans op kringen. Begin met een beetje te deppen met water en zeep en neem een vloeipapier of poreuze doek om het vuil op te zuigen. Niet wrijven en daarmee de vlek groter maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marie-Anne, 19-01-2011 18:51 #6
Hallo, op onze zitbank met bekleding van wol + polyamide is chocoladevlek gekomen. ik heb die behandeld met een sopje met Dreft wasmiddel, is goed gelukt maar… er is nu een watervlek te zien (of nog resten wasmiddel?). Ik heb de bedleding naar de stomerij gebracht maar daar zeggen ze dat de watervlek er niet zal uitgaan. Dat kan volgens hen alleen door te wassen met water, maar wasvoorschrift verbiedt dat… Ik heb nu zelf vlek weer vohtig gemaakt en gestreken, is iets verbeterd, maar nog zichtbaar. Heeft u een goed advies voor mij? Met veel dank! Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Marie-Anne,
Komt dat niet door het kalk in het water. Kalk lost weer op met een beetje witte azijn. Altijd voorzichtig deppen en eerst uitproberen op een stukje dat niet direct zichtbaar is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabrina, 02-11-2010 23:28 #5
Hoi Zeemeeuw, het is gelukt met de vlekken van de spiritus! Bedankt! Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Sabrina,
Mooi! En dank voor je reactie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sabrina, 30-10-2010 23:17 #4
Hallo! Een vriendin heeft spiritus gemorst op haar leren stoel, kan je deze vlekken er nog wel uit krijgen? Bedankt! Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Sabrina,
Spiritus geeft kringen door de blauwe vloeistof die erin zit. Probeer het met een lauw zeepsopje eruit te krijgen. Doe dit rustig aan want de kringen kunnen eerst ook nog wat groter worden bij het opdrogen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Josien, 19-05-2010 18:10 #3
Hoe krijg ik waterkringen uit een galajurk van 65% polyester en 35% polyamide?
Is het een goed idee om de jurk in zijn geheel nat te maken en te laten drogen? Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Josien,
U kunt de galajurk netjes laten stomen. Is toch veiliger.
Groetjes,
Zeemeeuw

Percypascale, 21-04-2009 17:38 #2
Mijn zoon heeft op zijn nieuwe jas van polyamide vlekken van de fietsketting. Hoe krijgen jullie die eruit, ik heb gelezen dat er nog mensen zijn die dit hebben voorgehad maar ik vind de oplossing nergens. Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste Percypascale,
Het hangt er een beetje vanaf hoe dik het erop zit. Als het niet te dik erop zit, kunt u de vlek met een beetje wasbenzine deppen, met achter de vlek een schoon stukje keukenpapier. Was het uit, zonodig met met een beetje huishoudzeep of met ossengalzeep. Let wel op de wasvoorschriften, en probeer het eerst op een stukje dat niet goed zichtbaar is, om te zien hoe de stof erop reageert.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. K. Hamelink, 18-08-2008 13:27 #1
Hoe krijg ik vlekken van het sap van de hopstruik uit mijn linnen overhemd? Het sap is vrijgekomen bij het snoeien van de struik. Weet u een middel? Vlek is ongelooflijk hardnekkig. Reactie infoteur, 01-07-2020
Beste C.K. Hamelink,
Met vlekken door de hopstruik heb ik nog geen ervaring, maar heeft u het aloude Ossegalzeep al geprobeerd. Of laat u het een nachtje in een emmertje met Biotex staan. Daarna goed uitspoelen, maar niet wrijven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 27-07-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Special: Vlekken verwijderen
Reacties: 10
Schrijf mee!