Verse bloedvlekken verwijderen
Verse bloedvlekken zijn makkelijker te verwijderen dan ingedroogde bloedvlekken. Wij geven je graag wat tips voor het verwijderen van verse bloedvlekken. Daarbij lees je hier ook meer over hoe je verse bloedvlekken juist niet moet verwijderen. Je kunt het namelijk allemaal nog veel erger maken!
Verse bloedvlekken
Een ongelukje zit in een klein hoekje. Uiteraard gaan we in dit artikel uit van de normale oorzaken voor verse bloedvlekken. We denken dan ook niet na over enorme bloedplassen op betonnen vloeren. We hebben het hier over bloedvlekken die ontstaan doordat je jezelf per ongeluk snijdt en er bloed op je kleding komt, doordat de hond loops is en per ongeluk een druppel op je broek terecht komt of bijvoorbeeld doordat je een gewond persoon hebt geholpen en daarbij bloedvlekken op je kleding hebt gekregen. In veel gevallen heb je de vlek snel in de gaten. Het is dan ook zeker aan te raden de bloedvlekken direct te verwijderen zodra je ze ziet.
De bloedvlekken verwijderen
Verse bloedvlekken zijn goed te verwijderen en zeker veel beter dan ingedroogde bloedvlekken. Er zijn acht verschillende manieren om de bloedvlekken te verwijderen als deze nog vers zijn. Hieronder vind je de mogelijke manieren om de bloedvlekken definitief te verwijderen.
Onmiddellijk na het ontstaan van de vlek
Ben je er heel snel bij en heb je de mogelijkheid om direct actie te ondernemen om de bloedvlek te verwijderen? Dan spoel je de vlek uit met koud water (zo koud mogelijk) en doe de stof vervolgens direct in de wasmachine op een langer programma. Laat hierbij uiteraard wel op dat de stof goed gewassen kan worden met het betreffende wasprogramma. Dit is vooral belangrijk wanneer het om vlekken in stoffen als wol gaat.
Ossengalzeep smeren
Ook bij deze methode spoel je de vlek eerst met zo koud mogelijk water. Vervolgens smeer je de bloedvlek in met ossengalzeep. Natuurlijk heeft niet iedereen zomaar ossengalzeep in huis. Als je de winkel naast de deur hebt zitten, dan kun je het altijd even gaan halen. Kies anders voor een andere methode, want voor je terug bent met de ossengalzeep is de vlek ingedroogd en werkt deze methode niet meer. Na het ruim insmeren met ossengalzeep kun je de stof direct in de wasmachine doen op ieder gewenst programma.
Glaasje melk
Melk is een product dat in de meeste huishoudens wel aanwezig is in de koelkast. Je kan goed gebruik maken van melk bij het verwijderen van bloedvlekken zolang deze vers zijn. Giet melk over de vlek en dep dit weer af met een schone doek. Doe vervolgens de stof in de wasmachine op het gewenste programma.
Pure aspirine
Ook aspirine is een product dat veel mensen standaard in huis hebben. Als je verse bloedvlekken wilt verwijderen, dan kun je hierbij uitstekend gebruik maken van aspirine. Los de aspirine op in koud water (zo koud mogelijk) en behandel de bloedvlek vervolgens uitgebreid met dit mengsel. Hierna spoel je de vlek goed uit met koud water en was je de stof in de wasmachine, met het gewenste wasprogramma.
Zout of soda
Spoel de bloedvlek eerst goed met koud water en leg de stof met de bloedvlek vervolgens in een emmer of een schaal met koud water (zo koud mogelijk). Voeg hier een flinke dosis zout of soda aan toe. Zorg dat de hele vlek zich onder water bevindt en laat het goed weken. Spoel de bloedvlek vervolgens nog eens goed uit met koud water en was de stof tot slot in de wasmachine op het gewenste wasprogramma.
Kleurloze azijn
Heb je toevallig kleurloze azijn in huis? Dan kun je dit ook uitstekend gebruiken bij het verwijderen van bloedvlekken. Wederom spoel je de vlek eerst goed met koud water. Hierna behandel je de bloedvlek met kleurloze azijn en spoel de vlek opnieuw met koud water. Vervolgens kan de stof in de wasmachine, op ieder gewenst wasprogramma.
Bedekken met zout
Zout staat onder meer bekend om de absorberende eigenschap. Je kunt bloedvlekken verwijderen door deze te bestrooien met zout. Laat dit even liggen, zodat het zout de kans heeft het meeste bloed te absorberen. Zo ben je al van de hardnekkigste vlek af en blijft alleen ‘het restje’ over. Dit spoel je met koud water, waarna je de stof kunt wassen met een regulier wasprogramma.
Aardappelzetmeel
De laatste tip: neem wat aardappelzetmeel en maak dit vochtig met koud water. Breng dit mengsel vervolgens aan op de bloedvlek en laat het drogen. Wanneer het helemaal droog is, dan kun je de aardappelzetmeel van de vlek af borstelen, waarna je de stof gewoon kunt wassen met het gewenste wasprogramma in de wasmachine.
Wat moet je vooral niet doen?
Het zal je vast wel opgevallen zijn dat koud water in alle tips aan bod komt. Moet je dan echt altijd koud water gebruiken als je bloedvlekken wilt verwijderen? Ja, zeker! We wijzen je er nog maar eens op dat het water echt zo koud mogelijk moet zijn. Veel mensen denken dat heet water veel vlekken oplost, en dit is ook zo, maar bloedvlekken zijn hierin een uitzondering. Wat je dus vooral niet moet doen is lauw, warm of heet water gebruiken. Warmte zorgt ervoor dat het bloed stolt en dit zorgt ervoor dat het veel lastiger wordt om de bloedvlekken te verwijderen. Wat je ook vooral niet moet doen is wrijven. In een automatische reactie wrijven mensen vaak over vlekken. Bij bloedvlekken is dit zeker geen goed idee. Door te wrijven zorg je ervoor dat de bloedvlek op de eerste plaats groter wordt en daarnaast ook dieper in de stof trekt. Hierdoor zijn de bloedvlekken ook lastiger te verwijderen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MenstruatiebloedMenstruatiebloed is afkomstig van een onttrekkingsbloeding of van een menstruatie. Een menstruatie vindt plaats wanneer…
Bronnen en referenties
- Huishoudplaza
- Omaweetraad.com
- Infotalia