Weg met moeilijke vlekken in je huis!

Naast het gewone dagelijkse werk in je huis, kun je soms vuil- en vlekproblemen tegenkomen waar je zo één-twee-drie geen oplossing voor kunt bedenken. Toch zijn er voor al deze obstakels manieren om er van af te komen, als je maar weet waarmee, en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Motorolie vlekken

Als je auto (of die van mensen die op bezoek komen) olie lekt, heb je al heel snel een lelijke donkere vlek op de straat voor je deur. Met chemische middelen proberen zo'n vlek te verwijderen is slecht voor het milieu en vaak lukt het niet om de vlek weg te krijgen. Er zijn twee manieren die wel werken en die niet schadelijk voor het milieu zijn: keukenzout of kattenbakgrit. Bestrooi de vlek met een dikke laag keukenzout en laat dit een dag intrekken. Het zout neemt de olie op, zodat je later met een harde bezem de vlek weg kunt vegen. Deze manier werkt alleen als het niet waait, en door deze manier toe te passen met kattengrit bereik je hetzelfde resultaat.

Witte kringen in hout

Op houten meubels en vloeren kunnen witte kringen of plekken ontstaan, die je niet meer weg krijgt. Door deze vlekken in te smeren met pindakaas, even te laten intrekken, en goed na te wrijven met een zachte doek, verdwijnen de kringen of vlekken helemaal. In pindakaas zit olie en deze maakt dat de vlek verdwijnt.

Doffe aanslag op de douchewand

Vaak nadat je de kalkaanslag van de douchewand hebt afgeboend, blijft er toch een witte, doffe waas achter, waardoor de douchewand nog steeds niet glanst. Door een fles autopoetsmiddel te halen (Turtle Wax), en een zachte doek te gebruiken, kun je de wand opnieuw polijsten. Doe een beetje poetsmiddel op de doek en wrijf het goed in. Daarna met een schone doek opwrijven en je douchewand is weer als nieuw.

Rode wijn vlek in het tapijt

Als je rode wijn morst op het tapijt, giet er dan meteen een flinke hoeveelheid witte wijn overheen. De witte wijn neutraliseert de kleur van de rode wijn en de vlek verdwijnt. Hierna wel een aantal keren met schoon water de vlek na behandelen. Als je geen witte wijn in huis hebt, kun je ook een behoorlijke hoeveelheid keukenzout over de vlek strooien, dit zal het grootste gedeelte van de rode wijn absorberen.

Aangekoekte gasfornuispitten

De ijzeren gedeelten van de gasfornuispitten zijn vaak aangekoekt en lastig schoon te krijgen. Door ze een nacht in een kom water te leggen met een Steradent-tablet (kunstgebitreiniger), zijn ze de volgende ochtend weer blinkend schoon.

Bruine aanslag op het koffie-apparaat

Zeker bij witte of lichtkleurige koffie-apparaten ontstaat er aan de buitenkant een bruine aanslag, die je niet weg krijgt met een gewoon schoonmaakmiddel. Door met een doorgesneden halve citroen over deze aanslag te wrijven, zal deze verdwijnen. Hetzelfde kun je doen bij bruine vlekken aan de buitenkant van de waterkoker.

Oven schoonmaken

Aanslag in de oven na het bakken is vaak moeilijk te verwijderen. Zet een nacht een kommetje met ammoniak in de oven met het deurtje dicht. De bakplaten en rekken doe je in een plastic vuilniszak met een doek die je in de ammoniak hebt gedrenkt, en je knoopt de zak dicht. De volgende morgen eerst de ramen en deuren openzetten, om te ventileren. Je kunt nu heel makkelijk alle aangekoekte vuil uit de oven en van de bakplaten poetsen. Door de ammoniak wordt het vuil zacht, en kun je het makkelijk verwijderen.

Roestvlek op sanitair

Vooral met bussen scheerschuim komt het voor dat er een roestplek ontstaat op de plek waar de bus heeft gestaan. Ook een vergeten nagelknippertje kan de boosdoener zijn, of een ijzeren toiletrolhouder die op de vloer staat. Doordrenk een stuk keukenpapier met cola en leg dit enige tijd op de roestvlek. Hierna kun je de vlek zo wegpoetsen.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlekken op beton verwijderenNa de winterperiode zijn er veel klusjes om te doen in en om het huis. Door vorst en andere weersinvloeden kunnen vlekke…
Zes handige huishoudtipsTips om lastige karweitjes in het huishouden makkelijker te maken zijn altijd handig. Hoe krijg je bijvoorbeeld zwarte s…
Moeilijke vlekken verwijderen/schoonmaaktipsNiemand vind het leuk om het huishouden te doen. En sommige klusjes worden dan liever ook over geslagen. En dan heb je s…
Wanneer welk vlekkenmiddel, a tot en met bWanneer welk vlekkenmiddel, a tot en met bWelke vlek, bloedvlek of vlekken u ook heeft, hoe hardnekkig ze ook zijn, de algemene regel bij het verwijderen van vlek…

Een gezond huis: bacteriën, koolmonoxide en ventilatieMaak je huis weer gezond en fris. We leven veel binnen, zeker in de winterperiode en dan is het fijn je huis goed op ord…
Een gezond huis: koelkast, matras en ongedierteHoe goed je ook schoonmaakt, de lucht in huis is meestal ongezonder dan buiten. En omdat we -zeker in de winter- veel bi…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.